Osvitanova.com.ua

Добрий день, дорогі батьки!

Мене звуть Тетяна Луцива. Я одна із чотирьох мам-засновниць проекту «4Mamas».

Сьогодні я хочу поговорити про те, як казка може стати вашою помічницею у вихованні дитини щодня, зокрема — як можна використовувати казку з метою м’яко скоригувати поведінку дитини. Ви знаєте, що у казці, як і в житті, є початок, середина й кінець. Зародження, розвиток і вгасання.  Цей самий ланцюжок можна застосувати практично до будь-якої події або ситуації.

Зголоднів ˃ знайшов продукти ˃ приготував їжу ˃ накрив на стіл ˃ поїв ˃ подякував ˃ прибрав за собою посуд, залишки їжі.

Захотів пограти з машинкою ˃ узяв машинку з полиці ˃ пограв ˃ поставив машинку на місце.

Захотіла мама щось змінити у своєму житті ˃ сформулювала мету, завдання, мотивацію ˃ зібрала інформацію ˃ застосувала ˃ отримала результат ˃ проаналізувала ˃ скоригувала.

Якщо якийсь із етапів випадає — виникає збій у процесі. І далі продовжують виникати нереалізовані ідеї, незавершені завдання, недомальовані картини, безлад. І ця звичка формується з дитинства.

Якщо ви помітили, що дитині або вам складно щось розпочати (спробувати нове, взятися до справи, ходити навколо так близько, тривалий час збиратися), запропонуйте дитині й спробуйте разом придумати початок казці. Почніть читати із середини. Запитаєте: «А як могла початися ця казка? Де живе герой? Що йому подобається? Що в нього сталося?». Добре, якщо дитина запропонує кілька варіантів. Якщо виникають складності в середині шляху (немає концентрації, або як продовжувати після першої невдалої спроби, є страх, що не вийде), прочитайте початок казки й кінець, і запропонуєте скласти середину. Не критикуйте. Просто слухайте, а краще записуйте. Добре на диктофон. Повторюйте цю практику стільки, скільки потрібно, поки не помітите зміни. Якщо складності виникають із завершенням (не забирає за собою, не доробляє, боїться відпускати те, що не потрібно), читайте казку без кінця. Запропонуйте придумати варіанти. Будьте готовими до різного повороту подій. Якщо помітите, що кінцівка завжди сумна, запропонуйте ще свій варіант, обговоріть.

Вибирайте казку за віком: від простого сюжету для малят до складнішого для дошкільників і молодших школярів. Завдяки таким простим прийомам казка може стати справжнім порятунком у спілкуванні з дитиною й помічницею в її розвитку.

Поширити у соц. мережах: