Osvitanova.com.ua

Декретна відпустка в Україні дає працюючим мамам можливість самостійно виховувати дитину до 3 років. Потім сім’ям приходять на допомогу дитячі сади. Як йдуть справи з дошкільним вихованням в інших країнах світу і чим іноземні дитячі сади відрізняються від українських.

ІЗРАЇЛЬ. 

Ізраїльські садки працюють цілий рік з 7 до 17.00. У святкові та вихідні дні робочий день скорочується до 12.30. Кількість дітей в групі рідко перевищує 20 осіб.

Державні сади працюють до обіду і не припускають харчування – їжу необхідно приносити з собою. Розвиваючі заняття проводяться на вибір дитини: музика, малювання, ритміка, англійська і навіть йога. Такі садки – безкоштовні, але потрапити туди може тільки дитина, яка досягла трирічного віку.

Приватні сади. Оскільки декретна відпустку в Ізраїлі триває всього 14 тижнів, багатьом батькам доводиться вдаватися до послуг няні або віддавати дитину в приватний дитсадок.

Міністерство освіти не контролює роботу приватних дошкільних закладів, а тому їх розпорядок дня, програма і режим роботи залежать виключно від господаря закладу. Деякі сади виконують функцію бебісітерів – доглядають за дітьми, щоб не допустити травматизму, інші – займають дитину розвиваючими заняттями.

До речі. Як в державних, так і в приватних дитячих садах немає медсестер або іншого медичного персоналу. Всі питання вирішують вихователі.

ФІНЛЯНДІЯ.

У цій країні теж є державні та приватні дитячі садки, при цьому, якщо сім’я віддасть перевагу приватному садку, то держава може частково взяти на себе витрати. Вартість приватного дитячого садка буде залежати від доходів батьків, пільг і кількості дітей в сім’ї.

Індивідуальний підхід. Дітей приймають в сад з 9 місяців. Вихователь може прийти додому до дитини, щоб скласти для неї індивідуальний план розвитку, з урахуванням його особливостей і звичок.

Ранній підйом. Дитячі садки починають працювати рано – перших вихованців приводять вже до 6.00 ранку. Це пов’язано з тим, що фіни часто працюють не в місті проживання та змушені витрачати багато часу на дорогу.

Свобода дій. Виховання в Фінляндії дає дітям відчутну ступінь свободи: вихователі стежать, щоб дії дитини не приносили шкоди її здоров’ю, але при цьому не обмежують її в своїх проявах. Наприклад, фінська дитина може посидіти в калюжі або заметі в своє задоволення. Вихователь одягне перед такими розвагами непромокальний комбінезон і взуття, але не стане відмовляти.

ІТАЛІЯ. 

Як правило, маленьких італійців виховують численні родичі. Однак якщо батьки все ж приймають рішення віддати дитину в дитячий сад, то доведеться дочекатися, поки їй виповниться 3 роки.

У цій країні існують як державні, так і приватні дитсадки. При цьому перші серед батьків цінуються більше, не дивлячись на те, що плата в таких садах відчутно вища.

Оплата. Вартість дитячого садка безпосередньо залежить від доходів батьків. Хто більше отримує, той більше платить. В середньому, сума становить не менше 200 євро в місяць. Харчування дитини батьки оплачують окремо.

Група подовженого дня. Дитячий садок працює до 16.30. Продовжити перебування дитини в саду до 18.30 можна, заздалегідь пред’явивши довідку з роботи або за попередньою домовленістю з вихователем. «Група подовженого дня» обійдеться батькам у 60 євро в рік. Також за окрему плату дитина може відвідувати садок в місяці літніх канікул. Така послуга буде коштувати батькам 10 євро в день.

Творчий потенціал. В італійських дитячих садах вихователі приділяють особливу увагу творчому розвитку дитини. Велику частину часу діти танцюють, співають, малюють або займаються музикою.

НІМЕЧЧИНА.

 Уряд цієї країни гарантує кожній дитині після 1 року місце в дитячому саду. Однак на ділі в німецьких садках катастрофічно не вистачає місць. Це означає, що ставати в чергу необхідно відразу після виявлення на тесті двох смужок. У лютому в садах проходять «дні відкритих дверей», після чого батьки відправляють заявки відразу в кілька обраних закладів.

Оплата. Більшість дитячих садків в Німеччині муніципальні, при цьому їх вартість, як і в Італії, залежить від добробуту сім’ї: чим нижчий дохід – тим більше пільг. Ясла, як правило, коштують дорожче.

Харчування. У німецьких садах передбачений тільки обід, який батьки оплачують додатково. Сніданок діти приносять з собою. Більшість дошкільних закладів працює до 14.00, але є й такі, де дитина може залишитися з ночівлею.

Свобода в межах. Ранній розвиток в німецьких дитячих садках не в тренді. Вихователі приділяють більше уваги розвитку соціальних навичок дитини, а не ранньому вивченню мов.

Філософія виховання в дитячих садах Німеччини – «свобода в межах». Дитина вільна у своїх вчинках і рішеннях, але повинна дотримуватися чітких правил.

До речі. Німецькі діти отримують свою «стипендію»: держава щомісяця перераховує на рахунок дитини 190 євро з моменту його народження і до 18 років.V

Поширити у соц. мережах: