Osvitanova.com.ua

Тетяна Лукінюк – гендиректор компанії Red Bull в Україні з 20-річним досвідом роботи на управлінських позиціях в українських відділеннях міжнародних компаній: була бренд-менеджером Coca-Cola, національним менеджером з продажів Mars та маркетинг-директором Oriflame і SUN InBev Ukraine.

Під час свого виступу на МВА25 Business Education Forum у Києві вона розповіла, чим особливі як цільова аудиторія представники покоління Z. Думки вчених та експертів, що працюють у парадигмі Теорії поколінь, розбігаються щодо визначення того, з якого конкретно року бере відлік те чи інше покоління. Ми вважатимемо, що це ті, хто народився між ранніми дев’яностими та серединою нульових.

На думку Лукинюк, представники покоління Z (до якого належать і її власні діти) зроблять світ більш етичним, підприємливим та збалансованим. K.Fund занотував її тези на підтвердження цього.

Їх не вдовольнити тим, що є

Вони перебірливі й прагнуть створити щось своє: maker economy, де все в твоїх руках, як опозиція до industrial economy, де й гадки не маєш, звідки взялося те, чим ти користуєшся. Ось чому такий ажіотаж довкола хендмейду.

Minecraft дає гравцям можливість створювати все, що завгодно. Amazon

Не надто приваблива «віртуальна пісочниця» Minecraft стала шалено популярною серед молоді саме через це: тут кожен сам собі Творець.

«Моя донька, коли їй було 13, з ентузіазмом демонструвала мені свій 86-поверховий будинок з басейном, садами та якимись японськими штукенціями», – розповідає Лукинюк про свій досвід знайомства з цією комп’ютерною грою. На тлі роботизації та розвитку штучного інтелекту Gen Z украй важливо проявляти власну індивідуальність.

Вони усвідомлюють, чого хочуть

Цілеспрямовані, але разом з тим – на відміну від X та Y – не драматизують власних поразок: впав, піднявся, пішов. Усвідомлюючи, що життя сповнене злетів і падінь, починають експериментувати рано. Й декому завдяки власній ще дитячій цікавості та наполегливості, навіяній історіями успіху лідерів Кремнієвої долини, вдається досягти безпрецедентних результатів.

У 12 років хлопчик почав самостійно вчитися програмування на основі курсів, що були доступні онлайн, а у 15 років за $30 млн продав компанії Yahoo розроблений ним алгоритм Summly, який готує коротке резюме щодо вмісту будь-якої обраної вами сторінки чи сайту, щоб заощадити ваш час.

Гендерна революція продовжує набирати обертів.

Нік Д’Алойсіо – наймолодша людина, що отримала венчурний капітал. flickr.com

«Те, що влада переходить до рук жіноцтва, ми бачимо, зокрема, по тому, як змінилися образи принцес у мультфільмах компанії Disney», – зауважує Лукинюк. Їм більше не потрібен принц, який їх врятує. Вони ініціативні й самодостатні.

Для них стан довкілля має значення

Завдяки зростанню впливу соціальних медіа вони значно більше знають про природні катаклізми, що трапляються останніми роками, і що могло призвести до їх появи. Вони знають, що для виготовлення косметичних засобів чимало брендів продовжують проводити досліди на тваринах, і уникають їх.

Розуміння того, що їхні дії мають наслідки і що їхній вибір має значення, зробило Gen Z доволі поміркованими

Вони не такі позитивні, наївні та безтурботні, як Y. Вони радше реалісти та прагматики, які думають про завтрашній день.

Данець Боян Слат з 16 років працював над розробкою технології, яка б допомогла очистити океан від пластику. У 2013-му він заснував організацію The Ocean Cleanup, яка на сьогодні зібрала $31,5 млн.

Вони діють тут і зараз

І очікують того ж від інших. Культові бренди цього покоління – YouTube & Snapchat. Лонгріди – це сентимент старших. «Кобзар», перекладений на емодзі, зараз видається нам чимось ексцентричним. Та все ж через прихильність Gen Z до наочності та стислості книги дуже скоро перестануть існувати у тому вигляді, в якому ми їх знаємо.

Персоналізація і саморозвиток

Покоління Y винайшло способи блокування реклами. Типовий Z загалом не проти неї, якщо вона стосується саме тих товарів і послуг, що відповідають його потребам та інтересам.

Представники цієї генерації прагнуть вдосконалення, хоч свідомі того, що не є досконалими

Їм притаманні усі ці челенджі на зразок «Я прочитаю стільки-то книжок», «Я пробіжу стільки-то кілометрів» тощо. Їхня мета – стати кращими, а не ідеальними. Яскравим втіленням цього концепту є Нейтан з реклами Nike, якому вдалося схуднути завдяки регулярним тренуванням.

Gen Z опановують мистецтво маленьких кроків і завдяки цьому випереджають своїх попередників.

Поширити у соц. мережах: