Osvitanova.com.ua

Прийом критичного мислення «ЗаХіД» можна адаптувати до індивідуальної, парної чи колективної роботи. Це візуальний упорядник, який допоможе учням організувати інформацію до, у процесі та після вивчення конкретної теми. Такий підхід використовується на початку тематичного блоку, для активації набутих раніше знань та для контролю засвоєння матеріалу.

Процес виконання

1. Створіть таблицю ЗаХіД

Роздайте заздалегідь підготовані таблиці, або попросіть учнів намалювати їх у зошиті. Таблиця містить три колонки: Що Знав з теми, що Хотів дізнатися та про що Дізнався.

2. Озвучте тему уроку та заповніть першу колонку

Запитайте в учнів, чи вони щось знають про оголошену тему.  Це може бути індивідуальна робота, групова чи обговорення усім класом. Усе залежить від складності матеріалу та новизни теми. Вчитель може проаналізувати відповіді. На цьому етапі можуть виникнути суттєві труднощі – учні виголошують, пишуть хибні відповіді. У цьому випадку може бути доречним одразу виправити помилки. Та інколи можна і не акцентувати на цьому, аби учні згодом могли самостійно виправити помилки у процесі вивчення матеріалу.

3. Заповніть другу колонку

Попросіть учнів дати відповідь на питання другої колонки. Деякі школярі можуть зіткнутися з проблемою формулювання запитань до нової теми. Складно буде почати, особливо, якщо дотепер школярам не доводилось стикатись з цим питанням. Корисним буде дати орієнтири: «Хто? Що? Де? Коли? Чому? Як?». Це своєрідні підказки. Хай учні дадуть відповіді на ці питання, вони наштовхнуть на правильний курс дослідження. Учителю цей крок допоможе зрозуміти, що учні очікують від уроку.

4. Заповніть третю колонку та проаналізуйте перші дві

Можна заповнювати третю колонку протягом уроку, можна наприкінці. Але існують ще варіанти – заповнювати таблицю протягом вивчення теми. І на підсумковому уроці вказати ті нові знання, які отримали. Така робота може бути однією зі складових тематичного оцінювання.

Дозвольте протягом вивчення теми додавати питання у другу колонку. Це знак того, що учні включилися в процес освоєння нових знань. Якщо у першій колонці були помилкові твердження, можна виправити їх саме на цьому етапі.

Перевага цього прийому у тому, що з його допомогою можна освоювати нові знання та розв'язувати непрості питання психологічного характеру. Зокрема, доцільно буде звернутися до прийому «ЗаХіД» під час різних тематичних виховних заходів.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: