Osvitanova.com.ua

Чим подібні і чим різняться наші системи навчання.

України та Польщі – дві країни, які вийшли з соціалістичного табору та набули політичних та економічних змін за останні 25 років. Наразі Польща є одним з найуспішніших наших сусідів. Подивимося, які ж зміни відбулися у сфері навчання, і чи так разюче наш сусід відрізняється від нас?

Дитячі садочки та дошкільна підготовка.

Дошкільні заклади у Польщі, як і в Україні є першим кроком в навчанні дитини. Поступають у садок діти віком від 3 до 6 років. Рік перед школою підготовчий, або zerówka (зерувка), є обов’язковим. За час підготовки до справжньої школи

діти навчаються читати, рахувати, писати та малювати. Багато часу відводиться фізичному вихованню. Усі заняття проводяться в ігровій формі.

На відміну від шкільного навчання, перебування у садочку не є гарантованим державою. Тож є приватні садочки, платні, але їх відвідують діти, які не потрапили у державний заклад.

У перший клас дитина йде у 7 років.

Початкова школа.

У початкових класах (szkoła podstawowa, або podstawówka — «подставувка») діти навчаються з І по VI клас, віком від 7 до 13 років. 

Перші три роки (I-III) здебільшого малят вчать стандартним предметам – рідна мова (польська), іноземна мова (найчастіше англійська), арифметика, природа, малювання, фізкультура та, за бажанням батьків, етика та релігія.

Заняття, як і в наших школах, для першачків проводить один вчитель, який в той самий час є класним керівником. Лише на специфічні уроки запрошують педагогів-спеціалістів.

Методика навчання передбачує достатньо вільний графік.

Заняття проводяться у поєднанні з іграми, щоб адаптація дітей проходила як найлегше. Оцінки у цей період діти не отримують, лише письмові рекомендації, які орієнтують дітей і батьків у прогресі навчання. В початковій школі діти можуть безкоштовно ходити на заняття після уроків, де вони під наглядом вчителів виконують домашню роботу або займаються додатковими заняттями.

Учбовий рік починається у вересні і закінчується у червні, розбитий на 2 семестри, але у учнів є можливість відпочити не лише на зимових і літніх канікулах, але й на різдвяні та великодні свята, період святкування яких займає десь тиждень.

Наступні 3 роки початкової школи – з IV по VI клас – дітям вже додають профільні предмети – такі, як інформатика, друга іноземна мова – поглиблена англійська, технічні заняття. Навчають цьому вже профільні педагоги.

Окрім встановлених предметів батьки можуть додатково обрати, чи відвідувати дитині уроки з етики або релігії.

Оцінки діти починають отримувати з ІV класу. Система оцінок у Польщі трохи відрізняється від української: 6 – відмінно, 5 - дуже добре, 4 – добре, 3 – задовільно, 2 – допустимо, 1 – незадовільно.

Як і в Україні навчання в державних навчальних школах Польщі є безкоштовним. Але на плечі батьків лягають такі фінансові витрати, як підручники, страхування, харчування тощо.

Щоб поступити до школи, дітей записують заздалегідь, наприклад, ще в березні. Можна піти навчатись в школу в своєму районі, або записатись в іншу. У другому випадку питання вступу розглядається безпосередньо директором навчального закладу. Вступ до приватної школи також проходить через рішення директора в індивідуальному порядку.

Після закінчення VI класа школярі повинні написати тест для перевірки отриманих знань.

Але здебільшого результати цих іспитів ніяк не впливають на перехід дитини до гімназії.

Гімназія

Наступною за початковою школою йде гімназія (gimnazjum). Тут вже навчаються діти віком 13-16 років. Після закінчення навчання діти обов’язково повинні скласти іспити і отримані результати є вкрай важливими для подальшого навчання у спеціалізованих ліцеях або навчальних закладах, вищих за рангом.

Навчання продовжується протягом 3 років. Батьки та дитина також можуть обирати, навчатися їм у районній гімназії чи ні, в державній чи приватній. Окрім того існують гімназії, які спеціалізуються на окремих профільних предметах.

Якщо дитина зажадає навчатися в такому закладі, необхідно бути готовим до додаткових внутрішніх іспитів.

У Польщі є таке посада, як “Куратор Навчання за місцем проживання” (Wojewódzkie Kuratorium Oświaty). Ця людина може організовувати пільгові місця в різноманітних навчальних закладах для дітей, що перемагали в олімпіадах та предметних конкурсах.

В звичайній гімназії програма складається з таких предметів: дві іноземні мови, математика, хімія, біологія, географія, історія, суспільствознавство, малювання та креслення, уроки музики, інформатика, фізкультура.

Після закінчення гімназист складає іспит, що складається з трьох частин: гуманітарної (рідна мова, історія та суспільствознавство), математики та природничих наук, а також окремо – іноземна мова.

Ліцеї та технікуми

По результатам іспитів з гімназії школярі отримують рекомендації щодо подальшого вибору напряму освіти – ліцей, професійне технічне училище або технікум. Навчання в першому та другому займе від 3 років, у технікумі – від 4 років. Якщо дитина обрала поглиблене вивчення хімії, фізики або інформатики, то в Польщі вона може обрати для себе технікум.

Традиційно польські школярі обирають загальноосвітні ліцеї – Liceum Ogólnokształcące. Такі заклади готують майбутніх студентів вишів з науковою спеціалізацією.

Продовжувати навчання у виші (szkoła wyższa) можливо лише після здачі обов’язкових тестів — т.з. «матури» (matura, egzamin maturalny). Але існують і післяліцейні школи (szkoła policealna), вступ до яких не потребує складання тестів.

Екзамен складається з обов’язкових та предметів на вибір. Наразі до обов’язкових відносять математику, польську мову та іноземну на базовому рівні. Іноді університети встановлюють предмети, які є необхідними для вступу саме в цей навчальний заклад. Також більшість предметів мають два рівні – базовий (matura na poziomie podstawowym) та поглиблений (matura na poziomie rozszerzonym). Іспити складаються у письмовому вигляді та у вигляді презентацій, теми до яких обирають заздалегідь.

У Польщі існує поріг здачі для матури та успішного отримання атестату (świadectwo dojrzałości) –мінімум 30%. Якщо іспит був складений незадовільно і не перевищив необхідної відмітки, то доведеться його перескладати. Відсутність матури не дозволяє учневі продовжувати навчання у ВУЗі.

https://vseobr.com/sistemy-obrazovanija/polsha

http://www.educatum.eu/ru/guide/view/sistema-shkolnogo-obucheniia-v-sovremennoi-polshe

http://www.migrant.info.pl

Поширити у соц. мережах: