Osvitanova.com.ua

Якщо ти мрієш про вступ до німецького вишу, але не знаєш, з чого почати, то я пишу саме для тебе. Я не претендую на експертність, але з особистого досвіду можу сказати точно: вступити до Німеччини цілком можливо. І почати варто із вибору університету.

Порада #1. Кожен навчальний заклад має свої правила. Та якщо не всім критеріям відбору више ти відповідаєш – не квапся викреслювати його зі свого списку! Приміром, Університет Оснабрюку, де я навчатимусь, вказує дедлайн для подачі мовного сертифікату – 15 липня. Але я знала, що свій сертифікат мала отримати пізніше, тому написала електронного листа до університету та уточнила, чи справді дедлайн такий. Інколи деяка інформація, надана на сайті університету, може змінюватись з року в рік або відрізнятися від реальності. Так і виявилося у моєму випадку.

Порада #2. Якщо ти хочеш навчатися німецькою мовою, тоді найкращий варіант – скласти TestDaf. Цей сертифікат приймає майже кожен університет у Німеччині. До цього тесту я готувалася самотужки. Спершу опрацювала дуже багато різної інформації, щоб мати уявлення про нього. А потім готувалася за книжкою «Fit für TestDaf» та іншими матеріалами, які доступні у вільному доступі.

Якщо ти вирішиш готуватися до цього тесту за допомогою викладача, то раджу перед цим добре ознайомитися зі структурою, вимогами та правилами. Тоді ти зможеш побачити, чи компетентна та людина, яка буде тебе готувати. При ознайомленні звертай увагу на дату оприлюднення інформації, оскільки Тест-Даф-Інститут оновлює типи завдань.

Порада #3. Складай тест якомога раніше, оскільки тоді ти завчасно знатимеш свої шанси на успішний вступ. І пам’ятай, що результати тесту оприлюднюються не раніше шести тижнів після його проходження.

Порада #4. Якщо вступаєш на бакалаврат, то є велика вірогідність, що тобі доведеться відсилати свої документи не безпосередньо до університету, а до Uni-assist. Це організація, яка співпрацює з великою кількістю німецьких вишів. Вона має перевірити твої документи на правдивість, підрахувати твій середній бал та надіслати їх до конкретного університету.
Послуги цієї організації є платними, а перевірка документів триває кілька тижнів. Врахуй, що документи з України доставлятимуть до Німеччини протягом трьох тижнів, якщо обирати послуги УкрПошти.

Порада #5. Варто знати, що Німеччина з недовірою ставиться до перекладів та нотаріальних завірень, зроблених в Україні. Тому краще завіряти свої документи та їхні переклади у Посольстві Німеччини. Ці послуги є безкоштовними та прискорюють процес їх перевірки в Uni-аssist. Більше інформації можна знайти на сайті посольства.

Коли найскладніше позаду… Після отримання запрошення від університету ти зможеш подавати заявку на отримання візи. Найвагомішим пунктом у цьому процесі є фінансування. Звісно, якщо ти маєш стипендію, то подальша інформація не для тебе. Та якщо ні, то потрібно відкрити блокований рахунок у Deutsche Bank на суму 8640 євро.

Це нескладний процес – на сайті банку є формуляр, який потрібно заповнити на комп’ютері та роздрукувати. У ньому вказано всі необхідні кроки для відкриття рахунку, і якщо ти заповниш все правильно та долучиш усі документи, які вимагаються, то відкриття рахунку гарантоване.

Пам’ятай, що завірити особу та вислати всі документи у Deutsche Bank ти можеш не лише через Посольство Німеччини у Києві, а й у офісах почесних консулів в інших містах України.

Успіху!

Поширити у соц. мережах: