Osvitanova.com.ua

Залежність масового використання смартфонів і депресії розглядали на прикладі підлітків. Різке зростання депресивних симптомів у юнаків почалося в 2010-х роках. Наприклад, у 2015 році про високий рівень депресивних симптомів повідомили на 33% більше підлітків, ніж в 2010 році. Крім того, на 12% більше дітей відчували як мінімум одну з проблем, пов'язаних з суїцидальною поведінкою, – від роздумів про цю тему до спроби самогубства. Також зросла кількість підліткових суїцидів: у 2010 році показник склав 5,38 випадків на 100 тис. населення, в 2015-му – вже 7,04.

У новому дослідженні вчені проаналізували дані соціологічних опитувань за участю 506 820 підлітків і заявили про зв'язок між використанням смартфона і ймовірністю розвитку депресії. За словами дослідників, діти, які використовують смартфон або планшет більше п'яти годин в день, знаходяться в групі підвищеного ризику депресії або суїцидальних тенденцій. При цьому у дівчаток така залежність виявилася виражена сильніше.

У 48% підлітків, що використовують смартфони або планшети більше п'яти годин в день, виявили як мінімум одну ознаку, пов'язану з суїцидальною поведінкою. Серед тих, хто користувався гаджетами менше години в день, про такі прояви повідомили тільки 28%.

Для аналітики дослідники використовували дані опитувань Monitoring the Future і Youth Risk Behavior Surveillance System. У них брали участь учні 8-12 класів американських шкіл: підлітки у віці від 13 до 18 років.  

Автори дослідження підкреслюють, що використання смартфонів – це, звісно, не єдиний фактор, що викликав зростання депресивних симптомів у підлітків. Існують і інші явища, що змінили спосіб життя дітей в останні роки. Тож, за словами вчених, батькам не варто забороняти дітям користуватися смартфонами, але точно варто звернути увагу на те, скільки часу підліток проводить онлайн.

Поширити у соц. мережах: