Osvitanova.com.ua

Досі нове Міністерство освіти демонструвало прогресивність.

Перегляд програм молодшої й середньої школи із широким залученням громадськості, профільність старшої, впровадження інноваційних методик, відкритість до молодих вчителів ззовні системи – менш ніж за рік роботи нової команди було зроблено дуже багато.

На фоні цього ситуація, що склалася з вальдорфськими класами "Борисфен" на Правому березі Києва виглядає якимось прикрим непорозумінням. Принаймні в це дуже хочеться вірити.

Близько 90 дітей, які офіційно оформлені як вальдорфська паралель у державній "Дитячій інженерній академії", батьки яких вклали в ремонт та устаткування приміщення більше 1,5 мільйона гривень, зараз звідти виганяють. І поки зовсім незрозуміло, куди.

"Вальдорфці" збираються подавати на МОН до суду і доводити порушення прав дітей.

Що таке Вальдорфська освіта?

Вальдорфська педагогіка – одна з найпопулярніших альтернативних освітніх систем у світі, заснована на антропософському підході Рудольфа Штайнера.

Вона відома своїм м'яким, дружнім підходом до дитини, відсутністю оцінок, класичних підручників, великою увагою до творчості, ручної праці та натуральності матеріалів.

При цьому деякі її постулати викликають дискусії та мають як прихильників, так і противників.

Зараз у світі налічується більше тисячі вальдорфських шкіл і майже 2 тисячі дитсадків. Вони бувають як приватними, так і державними.

Для прикладу, у Німеччині, на батьківщині вальдорфської педагогіки, станом на літо минулого року було 234 таких школи. У США вальдорфських шкіл 126, у Нідерландах – 90. Навіть у Фінляндії, освітня система якої й без того дружня до дитини й визнана однією з найкращих у світі, 26 вальдорфських шкіл.

В Україні їх – лише 4. Незважаючи на те, що вальдорфська освіта вже 20 років як визнана державою, має держпрограму з 1 по 11 клас, має досить багато прихильників серед батьків, нові заклади практично не відкриваються.

До 2015 року у Києві була одна державна вальдорфська школа "Софія", яка зараз займає частину приміщення звичайної школи на Березняках, на Лівому березі. Детально про "Софію" "Українська правда. Життя" писала 2011 року. Ця школа давно не може прийняти всіх охочих – в основному, місця займають випускники вальдорфського садочка.

Возити ж дітей із Правого берега Києва на Лівий для батьків, які хочуть навчати дітей за цією методикою, завдання практично нереальне, та й місць все одно не вистачає.

Тому батьківська громада 2015 року домоглася відкриття державних вальдорфських класів, які назвали "Борисфен", при малокомплектному навчальному закладі "Дитяча інженерна академія" біля метро Сирець (вул. Саратовська, 20).

Школа своїми руками

Як пояснюють батьки, на той час гімназія-інтернат ДІА була на грані закриття, там навчалося близько 20 дітей і приміщення хотіли передати університету КПІ. Тому директор закладу Дмитро Боровик пішов назустріч батькам, які активно шукали приміщення, і поряд із "інженерною паралеллю" з'явилася вальдорфська.

Оскільки до цього ДІА приймала дітей тільки з 5 класу, наказом міністра Сергія Квіта від 4 серпня 2015 року заклад було розширено до І-ІІІ ступеня, тобто туди було включено молодшу школу.

За словами батьків, цьому передувало усне схвалення Квітом та його заступником Олегом Дерев'янком концепції розвитку ДІА до 2023 року, яка передбачала одночасний розвиток "інженерної" та "вальдорфської" паралелей з 1 до 11 класу. Однак письмово концепція так і не була затверджена, оскільки керівництво МОН швидко змінилося.

Також на підставі наказу міністра Квіта було змінено статут "Дитячої інженерної академії", де обумовлено, що "у навчально-виховному процесі спеціалізованої школи-інтернату "Дитяча інженерна академія" нарівні з загальною системою викладання запроваджується педагогічна система "Вальдорфська школа", визначена Концептуальними засадами вальдорфської педагогіки".

Жодної згадки про те, що йдеться тільки про молодшу вальдорфську школу, у статуті не було. Більше того, конкретизувалася система оцінювання учнів вальдорфських класів аж до 11.

Своє бажання віддати дитину саме до вальдорфських класів батьки, згідно зі статутом, мали вказати при зарахуванні дитини до навчального закладу.

Щоправда, виявилося, що навчальний корпус "Дитячої інженерної академії", яка розташовується майже на 7 гектарах землі на території колишнього дитячого будинку площею 13 тисяч кв.м., весь зайнятий орендарями.

Тому дітям, і вальдорфським, і інженерним класам, довелося навчатися у спальному корпусі з вузенькими коридорами, невеликого розміру кімнатами замість класів, відсутністю спортивної зали та їдальні, тощо.

Приміщення перебувало в жалюгідному стані, але ініціативні батьки "вальдорфської паралелі" спільними зусиллями зробили якісний ремонт у своїй частині приміщення (вони займають 2 поверх спального корпусу) відповідно до вимог вальдорфської педагогіки.

Батьками і вчителями була створена ГО "Вальдорфська ініціатива "Борисфен", і на сьогодні загальна сума офіційних вкладень становить 1,6 млн грн, ними відремонтовано і оснащено майже 1000 кв.м. навчальних і загальних приміщень.

"Українська правда. Життя" побувала в вальдорфських класах ДІА та пересвідчилася у тому, що в ці приміщення вкладено багато не лише грошей, але й душі: тут і спеціальні кімнати зі спортивним устаткуванням, де діти можуть активно відпочивати на перервах під наглядом педагога; і ігрові з різноманітним начинням із природних матеріалів; і кімната для харчоблоку та їдальня, облаштовані у звичайних кімнатах; і натуральні дерев'яні меблі у класах; і охайна актова зала з "костюмерною" за шторкою.

Крім того, батьки самостійно організували харчування своїх дітей, уклавши договір з кейтеринговою компанією.

За їхніми словами, директор відмовив батькам у харчуванні дітей, пояснюючи це відсутністю коштів від МОН, у прямому підпорядкуванні якого перебуває ДІА.

При цьому діти офіційно оформлені як учні державного навчального закладу, в статуті якого чітко сказано, що учні утримуються за рахунок держбюджету і "відповідальність за харчування учнів ДІА покладається на директора навчального закладу".

Взагалі, останнім часом у "вальдорфських" батьків склалися напружені стосунки з директором.

Матері трьох дітей, яка минулого літа прийшла дізнатися про правила прийому, як розповідають батьки, Боровик навіть завдав тілесних ушкоджень у власному кабінеті. В результаті проти нього було відкрито кримінальне провадження за ст. 125 КК України.

У розпорядженні "Української правди. Життя" є висновок судово-медичної експертизи за матеріалами цього кримінального провадження, де йдеться про те, що на момент звернення за медичною допомогою в потерпілої мали місце тілесні ушкодження у вигляді синців обох верхніх кінцівок та передньої черевної стінки.

"Українська правда. Життя" спробувала отримати коментар директора ДІА щодо ситуації, що склалася. Однак Дмитро Боровик відмовився від коментарів по телефону та у письмовому вигляді, наполягаючи на особистій зустрічі, яка з ряду причин не була можливою. Видання готове опублікувати позицію директора закладу у вигляді авторської колонки.

Міністерство "передумало"

На сьогодні у вальдорфських класах "Борисфен" навчається близько 90 дітей з 1 по 3 клас.

4 клас навчається окремо, орендуючи приміщення неподалік та оформлений на дистанційному навчанні, оскільки директор, за словами батьків, не дав дозволу на зарахування учнів до цього класу в ДІА, пославшись на відсутність фінансування з боку МОН.

На наступний рік також вишикувалася черга з бажаючих вступити до "вальдорфського" 1 класу.

Однак, як розповідають батьки, влітку минулого року на зустрічі з представниками батьківської громади "Борисфен" керівництво МОН заявило, що "попередники" незаконно розширили "ДІА" до I-III ступенів і відкрили "вальдорфську паралель".

1 вересня ГО "Вальдорфська ініціатива "Борисфен" отримала листа за підписом директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрія Кононенка про те, що міністерство звернулося до департаменту освіти і науки КМДА з проханням розглянути можливість переведення класів початкової школи ДІА в один із загальноосвітніх навчальних закладів, розташований на правому березі Дніпра.

Крім того, наприкінці грудня міністерство з невідомих причин змінило статут ДІА.

У новому статуті замість формулювання "нарівні з загальною системою викладання запроваджується педагогічна система "Вальдорфська школа", зазначається лише, що "в навчально-виховному процесі початкової школи ДІА може застосовуватися педагогічна система "Вальдорфська школа". Тобто лише в початковій школі і може й не застосовуватися.

3 лютого цього року "Борисфену" прийшов ще один лист – за підписом заступника міністра Павла Хобзея, в якому зазначалося, що набір до перших класів ДІА на наступний навчальний рік відбуватися не буде, а набір до п’ятих класів буде здійснюватися тільки за інженерним напрямком.

Причиною такого рішення вказувалося те, що наявність початкової школи в ДІА суперечить указу президента від 31.08.10, згідно з яким "Дитяча інженерна академія" утворювалася як загальноосвітній навчальний заклад ІІ-ІІІ ступенів, тобто з 5 по 11 клас.

У відповідь на запит "Української правди. Життя" Міносвіти за підписом Хобзея повідомило, що ДІА була створена з метою підготовки кваліфікованих інженерних кадрів різних напрямків і організації на державному рівні відповідних умов навчання для технічно обдарованих дітей з усіх регіонів держави.

"Вищезазначений заклад експериментальний і знаходиться у прямому підпорядкуванні Міністерства освіти і науки України. На прикладі ДІА розробляється стандарт, який визначатиме ритм і обсяг навчання залежно від нахилів і здібностей дитини.

При ДІА планується створення інтернату з повним утриманням за рахунок держави учнів, в тому числі дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування", - зазначили в МОН.

Це в той час, коли в Україні планується реформа інтернатних закладів з тим, щоб все більша частина їхніх утриманців виховувалася в сім'ях.  За словами уповноваженого президента з прав дитини Миколи Кулеби, реформа передбачена на 10 років, у результаті реформування частина інтернатів залишиться, але в кожному з них житимуть не 100−300 дітей, як зараз, а 6−12.

У відповіді на запит УП.Життя МОН також повторило тезу про те, що наявність початкової школи в ДІА суперечить указу президента.  Цікаво, що навіть в новій редакції статуту початкова школа зазначена.

"Для забезпечення прав дітей на освіту і продовження здобуття загальної середньої освіти учнями 1-3 класів вищезазначеного навчального закладу, які працюють за програмою "Вальдорфська педагогіка", Міністерство звернулося до Київської міської державної адміністрації… з проханням вирішити питання переведення їх в один із загальноосвітніх навчальних закладів міста Києва", - йдеться у відповіді.

На питання про компенсацію коштів, витрачених батьками на ремонт цього приміщення, у МОН не відповіли.

Вальдорфськи батьки збираються до суду

Як розповіла "Українській правді. Життя" член ініціативної групи батьків вальдорфської паралелі, юрист Інна Свірідова, батьки готують позов до суду.

За її словами, міністерство не може просто взяти й скасувати наказ попереднього міністра Квіта про розширення ДІА до І-ІІІ ступеня, оскільки це рішення зачіпає інтереси дітей. Тому МОН зайняло позицію, що вони лише приводять реальний стан справ у відповідність з наказом президента про утворення академії.

Однак, за словами юриста, відповідність чи невідповідність наказу міністра до указу президента має встановлювати суд або прокуратура.

Вона розповідає, що коли Квіт видавав наказ про розширення "ДІА" до молодшої школи, представники Міносвіти радилися з багатьма юристами і правозахисниками.

"Виконавча влада не може нічого прибрати з указу президента, але вона може його розширити. Додаючи початкову школу, ми тільки розширюємо указ президента", - стверджує вона.

Крім того, за словами Свірідової, ДІА – це експериментальний навчальний заклад, а за законом, експериментальне заклад може відкрити у себе будь-який додатковий напрям.

За її словами, в статуті були прописані підстави, за якими ДІА розширена до I ступеня і за якими до неї включено "вальдорфську паралель".

Вона переконана, що правових підстав виганяти цю паралель із закладу у Міністерства немає.

Ласий шматок землі в Шевченківському районі

Крім того, юристи ГО "Вальдорфська ініціатива "Борисфен" підозрюють, що хтось має бізнес-інтереси щодо території, де розташовано навчальний заклад.

Фото dvir. Територія "Дитячої інженерної академії" складає майже 7 га

27 травня 2010 року Київрада прийняла рішення про передачу Шевченківській районній раді земельної ділянки площею 6,71 га на вул. Саратовській, 20 (де й розташована зараз "Дитяча інженерна академія") у довгострокову оренду на 15 років для будівництва житлово-офісного комплексу з об'єктами соціально-побутового призначення та об'єктами торгівлі, дитячим дошкільним закладом та підземним паркінгом.

Рішення було підписано мером Леонідом Черновецьким. В той час головою Шевченківської райради та райадміністрації був Віктор Пилипишин.

Згодом це рішення Київради було скасовано через протест заступника прокурора міста Києва.

Пізніше виявилося, що про цю ділянку землі нічого не відомо Державному земельному кадастру.

9 березня цього року на запит одного з батьків учнів ДІА Держгеокадастр відповів, що відомості щодо цієї земельної ділянки в головному управлінні Держгеокадастру м. Києва відсутні.

17 березня 2016 року мер Києва Віталій Кличко на депутатське звернення Тетяни Донець також повідомив, що на сьогодні інформації про державну реєстрацію земельної ділянки на Саратовській, 20 у Державному земельному кадастрі та державну реєстрацію речових прав на неї у міському земельному кадастрі немає.

Взагалі, депутат Донець, яка, до речі, в своїй декларації зазначила 19 підприємств, проявляє постійний інтерес до цієї земельної ділянки.

На її сайті, окрім зазначеного звернення до Кличка, можна знайти звернення до директора ДІА Дмитра Боровика від 22 лютого 2016 року з проханням поінформувати, які приміщення на вул. Саратовській, 20 були передані ДІА та на підставі якого права користування закріплені, а також поінформувати про площу земельної ділянки, яка перебуває в користуванні "Дитячої інженерної академії" із зазначенням документу, що посвідчує це право.

Ще більш цікаво, що при передачі приміщень від дитячого будинку "Ясний" до Міністерства освіти 2013 року всі технічні документи на споруди були втрачені.

"Технічні паспорти на будівлі та споруди, що передаються до державної власності з віднесенням до сфери управління Міністерства освіти і науки України відсутні. Свідоцтво про право власності на нерухоме майно, витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно, що передається відсутні", - йдеться в акті приймання-передачі приміщень та будівель дитячого будинку "Ясний" до державної власності від 7 серпня 2013 року.

"Враховуючи відсутність технічних паспортів на будівлі та споруди, що передаються до сфери управління Міністерства освіти і науки України, відомості щодо їх площ, залишкової та первісної вартості, знос потребують встановлення, після вжиття заходів пов'язаних з виготовленням технічної документації на будівлі та споруди, що передаються до сфери управління Міністерства освіти і науки України та проведення інвентаризації", - зазначено також там.

Чи було це зроблено на сьогоднішній день, "Українській правді. Життя" невідомо.

Як би там не було, незалежно від подальших планів на ці приміщення й земельну ділянку, зараз вальдорфські класи звідти виселяють.

Управління освіти КМДА нібито шукає нове приміщення для "Борисфена", але не для повноцінної "вальдорфської паралелі", як було обумовлено спочатку в статуті ДІА, а тільки для нинішніх 1-3 класів.

А в цей час батьки дітей, які хотіли вступати до класів "Борисфена" наступного року, не можуть ані подати заяви на вступ до ДІА, ані отримати чітку інформацію, куди подавати заяви на 2017 рік.

Катерина Тищенко, журналіст УП

http://life.pravda.com.ua

 

 

Поширити у соц. мережах: