Osvitanova.com.ua

Telegram швидко перетворився з месенджера на простір з корисною інформацією. Окрім повної гарантії конфіденційності (якою пишаються творці), він створює можливості для постійного та ненабридливого навчання. В цій добірці ви знайдете канали, які допоможуть вдосконалювати мови – від англійської до турецької.

Англійська мова

English of the Day

Канал набрав майже 15 тисяч підписників, і ми думаємо, що тобі теж варто долучитися. Здебільшого присвячений розмовній англійській, цей канал вчить нових слів та вказує, британські вони чи американські. Оновлення невеликі й з’являються щодня.

Мова каналу: англійська.

Viola

Обережно! Канал поповнить словниковий запас і продовжить тобі життя сміхом. Тут з’являються картинки з англомовними жартами, які ти захочеш надіслати друзям. Водночас і запам’ятовуєш щось нове для себе.

Мова каналу: англійська.

Linguistics Library

Англомовна бібліотека на твоєму гаджеті. Переважно тут з’являється науково-популярна література, якої ти не знайдеш на полицях наших книгарень. Теми книг найрізноманітніші: «Teens, Technology, and Literacy: Or, Why Bad Grammar Isn’t Always Bad» про спілкування в кіберпросторі та навчання за допомогою новітніх технологій, а в «The Language of Police Interviewing» дізнаєшся про те, чим допит дорослих відрізняється від допиту дітей.

Мова каналу: англійська.

EnglishClub

Канал зосереджений на лексиці: ідіоми, вставні слова, сленг. Тут навчать зізнаватися в коханні, робити компліменти, вибачатися та дякувати десятьма способами.

Мова каналу: російська.

Французька мова

J’aime le français

Окрім звичного набору зі словника й табличок для вивчення граматики, ти отримуєш кумедні картинки, гіфки та добірки корисних матеріалів. Під час вивчення французької вони стануть для тебе незамінними.

Мова каналу: переважно французька.

Le Mime

Канал пізнавальний і розважальний водночас: можна знайти як тексти французькою, так і ребуси, меми чи навіть рубрику із жаргонізмами. Якщо хтось тебе ображатиме, цей канал навчить давати відсіч милозвучно.

Мова каналу: російська.

Французька для задоволення

Знайомий пише, що ти дуже BCBG, але ти й уявлення не маєш, що це означає. На цьому каналі ти дізнаєшся, що ця абревіатура сленгова і розшифровується як bon chic bon genre (зі смаком, гідний). Лексики забагато не буває.

Мова каналу: російська.

Німецька мова

Sounds of Germany

Чи є щось приємніше, ніж вчити мову за допомогою пісень? Цей канал покаже, що німецька музика – це не лише «Du hast». Автори каналу коротко знайомлять читачів з виконавцями, а також діляться добіркою їхніх пісень. Ти зможеш послухати «Comedian Harmonists» і від цього ще більше захопитися німецькою мовою.

Мова каналу: переважно німецька.

Deutsch Effekt Bot

Це бот, який має на меті тренування лексики. Тут доступні 10 тем, але лише 1 безкоштовна: за інші потрібно буде заплатити приблизно 80 гривень. Кожна тема складається з 3 категорій, наприклад, тема «Людина» складається із таких категорій: обличчя, частини тіла, сім’я. Серед варіантів запам’ятовування нових слів тут є не лише переклад, а й вправи, у яких потрібно визначити рід іменника та прослуховувати слова.

Мова боту: англійська, є російськомовна версія.

Німецька мова на стилі

Якщо в тебе з’являться сльози в процесі вивчення німецької на цьому каналі, то це будуть лише сльози сміху. Звичайно, усього в міру: граматика, лексика, а ще кумедні картинки німецькою та про Німеччину. Тут навіть є німецькомовний «Чіп і Дейл»!

Мова каналу: російська.

Deutsch Lernen

Автор каналу сам вивчає німецьку, але вирішив, що вчити нове краще разом. Він ділиться з підписниками корисними знахідками (статтями, додатками та навіть фільмами), а ще своїми враженнями від вивчення. Тут допоможуть зрозуміти, що не лише в тебе виникають труднощі з німецькою, і, можливо, у тебе з’явиться більше наснаги їх долати.

Мова каналу: російська.

In_germanland

Це канал групи перекладачів. Окрім самих перекладів, можна прочитати про слова, яким складно знайти аналог, про особливості мови і літератури Німеччини. Тут дізнаєшся, що «Ja mei» може означати байдужість, здивування або співчуття – залежно від інтонації.

Мова каналу: російська.

Deutsch

Варіант для справжніх поціновувачів нових мов – канал для вивчення німецької… перською. Основа каналу – лексика. Хоча можна спробувати використовувати канал у зворотньому напрямі: як щодо вивчення фарсі німецькою?

Мова каналу: перська та німецька.

Іспанська мова

TutorLingua – Spanish

Граматика, лексика, відео, смішні картинки – тут є все. Автори також діляться цікавими іспаномовними статтями про Іспанію. А ще цей канал – мрія для кіноманів. Не знаєш, який фільм подивитися? Тут знайдеш мапу Іспанії, де замість міст написано назви найвідоміших фільмів, знятих у кожній провінції.

Мова каналу: іспанська.

Aprender español – Learn Spanish

Якщо в англійській ти вже підкорив усі часи, види дієслів, інфінітив та герундій, то час поєднати корисне з дуже корисним – вивчати іспанську на англомовному каналі. Тут знайдеш чимало картинок і таблиць, усе коротко та інформативно. Є і граматика, і іспанські вислови, і сленг, і книги – на каналі цілий склад корисних ресурсів і матеріалів.

Мова каналу: англійська та іспанська.

Me encanta el español. ¿Igualmente?

Ще більше картинок із цитатами тут! Розглядай смішні чи багатозначні вислови іспанською, вивчай нову лексику. Окрім цього, ще й поповнюй свої знання цікавими афоризмами й висловами, яким знайдеш застосування в повсякденному житті.

Мова каналу: іспанська.

Моя іспанська!

Дехто пам’ятає часи, коли на початку вивчення англійської писав у словниках «mother», потім «мАзер», щоб запам’ятати, і лише після цього – «мама». Канал саме так вчить іспанської, але це стосується цілих речень. Він допоможе перебороти страх поставити наголос на неправильний склад.

Мова каналу: російська.

Español

Вправи на граматику, тексти зі словниками після них і навіть завдання для розуміння на слух – чого ще бракує, щоб називатися хорошим ресурсом для вивчення іспанської? Точно, трохи теорії. Вона тут також є!

Мова каналу: російська.

Todo bien! Записки про іспанське

Щоб не здатися після перших складних правил, потрібно знайти мотивацію та натхнення. Канал взяв на себе це непросте завдання і розповідає про Іспанію та її культуру так, що хочеш вчитися далі. Наприклад, гортаючи список поширених іспанських прислів’їв, ти вкотре переконаєшся, що братися за вивчення ще однієї іноземної más vale tarde que nunca (краще пізно, ніж ніколи).

Мова каналу: російська.

Study Spanish Bot

Установи частоту отримання нових слів, обери тему та підкори іспанський словник. Усі 10 тем безплатні, доступним також є твій рейтинг успішності, який можеш перевірити в будь-яку хвилину.

Мова боту: російська.

Італійська мова

Poesie

Данте Аліґ’єрі, Умберто Саба, Джованні Пасколі – тут справжнє море віршів італійською. Твій внутрішній поціновувач поезії буде задоволений, а словниковий запас розшириться сам по собі.

Мова каналу: італійська.

Italia_bot

Цей бот не дає тобі вправ чи нудної теорії. Зате надсилає фото з чарівних місць Італії, стикери, пов’язані з країною, цитати італійською, а ще вітається шістьма різними способами.

Мова боту: італійська.

Mia Italia

Тепер знаєш, де можна прочитати Пушкіна італійською, а ще знайти переклад пісень Тото Кутуньйо. Підписники також читають веселі приказки й романтичні афоризми.

Мова каналу: російська.

Китайська мова

Китайська мова

На канал підписалися понад 5,5 тисяч охочих вивчити цю непросту мову. І вони щодня (!) дістають оновлення. Щодня ти вчиш по 10 ієрогліфів (переклад, вимову) і читаєш приклади вживання. А ще на каналі можеш прослуховувати діалоги китайською, практикуючи свою вимову.

Мова каналу: російська.

Курс китайської мови

Додаткові уроки до попереднього каналу: граматика, популярні вислови, ідіоми й навіть сленг. Саме тут дізнаєшся, якими 14 способами можна сказати «будь ласка» китайською і як у Китаї пишуть смс за допомогою цифр.

Мова каналу: російська.

Японська мова

Learn Japanese

На жаль, цей канал більше не активний, проте попередні матеріали з нього не видаляли. Тут зможеш послухати аудіоуроки японською, проходити тести і читати пояснення до них від автора каналу.

Мова каналу: англійська.

Японська мова

У японській мові деякі ієрогліфи є ідентичними китайським, але читати їх треба по-різному. Канал допоможе і з вимовою, і з розумінням.

Мова каналу: російська.

Japanese Club

Окрім уроків, словників і корисних посилань, знайдеш тут цікаву інформацію про Японію. Наприклад, можеш прочитати про очільників японського уряду чи місцеві університети, а ще подивитися відео про красу країни.

Мова каналу: російська.

Турецька мова

Вчимо турецьку мову

Lamba – лампа, çay – чай. Не так усе й страшно, а особливо із цим каналом. Окрім словника та неймовірних фотографій з Туреччини, прочитаєш тут уривки турецьких творів та віршів в оригіналі.

Мова каналу: російська.

Türkçe

Це просто знахідка для тих, хто вже готовий читати твори турецькою. Тут і Аґата Крісті, і Антон Чехов, і Александр Дюма – кожен знайде книгу собі до вподоби. Звичайно, надсилають сюди й підручники. А ще можеш подивитися турецький серіал із російськими субтитрами або «Службовий роман» з турецькими – чого на світі не буває.

Мова каналу: російська.

Turkish

Ще один канал для тих, хто вже перевірив свої здібності до екзотичних мов і готовий вивчати турецьку через арабську. Мрієш побачити Туреччину і не знаєш, із чого почати? Тоді цей канал саме для тебе: тут розповідають про місця неймовірної краси. Хіба не мотивує взяти до рук словник і почати вчити турецьку мову хоча б для майбутніх мандрівок?

Мова каналу: арабська.

Португальська мова

Café com Letras

Ця назва перекладається як «кава з листами», і зміст каналу не менш романтичний! Він для тих, хто вже вивчав португальську мову. Правила, пояснення і приклади перериваються красивими картинками і відео, після яких хочеш зібрати сумку та вирушити на затишний португальський берег.

Мова каналу: португальська.

Português

Канал про Португалію, мову та життя країни. Тут прочитаєш про португальських письменників, зміни в правописі, помилки, яких часто припускаються, та іншу цікаву інформацію.

Мова каналу: португальська.

Канали про мови

Це багатомовні канали, які може не навчать якоїсь одної мови, але надихають долати лінгвістичні бар’єри та вчити нове.

Polyglotion

Канал для справжніх поліглотів, який вчить і надихає. Спершу автори пишуть вислів англійською, а після цього – переклад французькою, німецькою, італійською, іспанською, перською та арабською. Мабуть, приємно усвідомлювати, що розумієш хоча б половину з них.

Мова каналу: англійська.

Duck alert!

Цей канал буде постійно вчити тебе нових слів, яких не знайдеш у звичайних підручниках. Мови бувають різні: польська, естонська, корейська, китайська та інші. Підпишися на цей канал, щоб знати: іноземна мова – це цікаво.

Мова каналу: російська.

Linguistic Madness

Лінгвістика буває весела. Авторка каналу Оксана ділиться статтями про переклад, прикладами звучання малопоширених мов, а ще розповідає, де можна вивчити валірійську, наприклад. Це не всі цікавинки каналу, тож обов’язково проглянь, що там є ще.

Мова каналу: російська.

Pronunciation Bot

Цей бот володіє 84 мовами. Відправляєш йому текст однією з них – у відповідь отримуєш голосове повідомлення з прочитаним текстом.

Мова боту: англійська.

P.S. Напевно, помітно, що в добірці немає жодного україномовного каналу чи бота для вивчення іноземної мови. Можливо, нам просто не вдалося такі відшукати. У наш список потрапили ті канали, які вже викликали довіру в багатьох підписників, регулярно оновлюються й мають інформативний контент. Втім, якщо ти маєш власний україномовний канал або знаєш про такі, обов’язково напиши назви в коментарях, а ми додамо їх у добірку.

Поширити у соц. мережах: