Osvitanova.com.ua

Якщо від фрази «дістаємо подвійні листочки» у вас пробігав холодний піт по спині, руки починали труситися, а усі визубрені в ніч перед цим правила вмить вивітрювалися з голови — вітаю, це позаду.

В Радіодиктанті національної єдності є переможці, але нема переможених, бо ми всі виграємо від участі в цьому дійстві. А щоб налаштуватися на правильний лад і показати свій найкращий результат, можна трошки підготуватися — тому ось 7 порад для підготовки до радіодиктанту від Марини Саражин, літредакторки Суспільне Культура.

1. Читайте сучасну українську літературу

Мова змінюється і реагує на актуальні реалії: так у торішньому тексті радіодиктанту від Катерини Калитко з’явилася «посічена обстрілами посадка», а в тексті Ірини Цілик перед тим — «заклеєні навхрест шибки». Не здивуюся, побачивши «шахеди» або «донати» (чи «донейти» – тут існує дискусія) в наступному.

Впоратися з такими словами й формулюваннями на диктанті буде легше, якщо ви вже на них натрапляли – магія візуальної пам’яті.

2. Шукайте підказки в попередніх творах авторки диктанту

Є таке поняття, як «ідіолект» – те, як схильна висловлюватися конкретна людина. Авторський голос. Якщо цей голос вам знайомий – логіку викладу думок ви вхоплюватимете швидше і з меншими зусиллями. Тут у пригоді стануть не тільки книжки, а й, наприклад, публічні виступи та інтерв'ю.

У 2024 році авторкою Радіодиктанту національної єдності стане українська письменниця Оксана Забужко. Часу на прочитання «Музею покинутих секретів» вам, звісно, навряд вистачить, але раджу звернути увагу на нещодавно перевидану красивезним артбуком «Казку про калинову сопілку» або книжку-есей «Найдовша подорож», де Забужко рефлексує про початок повномасштабного вторгнення і що цьому передувало. Культові «Польові дослідження з українського сексу» теж мають тільки 120 сторінок – подужаєте.

Читатиме текст радіодиктанту письменник, музикант і військовий Павло Вишебаба. Він відомий насамперед за віршем «Тільки не пиши мені про війну» із присвятою доньці, який завірусився в соцмережах у 2022 році. Згодом вийшла однойменна збірка поезій.

3. Перевірте ті граматичні моменти, які вас завжди змушували замислитись, але до яких ніколи не доходили руки

Чинний правопис 2019 року, виданий «Науковою думкою», також доступний в електронці. Цьогоріч завершується перехідний період і норми (вже не дуже) нового правопису тепер діють в усіх сферах. Впевнена, що «проєкт» через «є» чи «священник» із двома «н» для багатьох стали звичними, але у кожної та кожного з нас є слабкі місця.

Якщо ви почуваєтеся невпевнено, розставляючи коми, двокрапки й тире — знайдіть «Пунктуаційний словник-довідник» Зеновія Терлака. Якщо натрапляєте на слова, значення яких не до кінця вловлюєте — заглядайте в тлумачний словник. Якщо часто забуваєте, як перекласти щось із російської — вам сюди.

4. Встановіть застосунки з автокорекції, на кшталт LanguageTool або OnlineCorrector, і дозвольте їм повиправляти ваше письмо

Вони вловлюють найочевидніші помилки й пропонують варіанти виправлення, з яких ви можете обирати найбільш влучні. Звісно, такі програми не зроблять ваші тексти бездоганними, але дадуть змогу помітити речі, на які ви не звертали увагу. Тож, покористувавшись якийсь час автокорекцією, ви вивчите нові правила. Але під час радіодиктанту не махлюйте!

5. Заплануйте написання диктанту разом із друзями, родиною або колегами

Попередні рази це можна було зробити навіть у барах, книгарнях та поїздах «Укрзалізниці» – думаю, цього року варто розраховувати на подібне.

Писати радіодиктант у компанії набагато приємніше, бо ж можна радитися, підказувати й сперечатися в процесі. А раптом «колективний розум» вам допоможе впоратися набагато краще?

6. Знайдіть улюблений пухнастий блокнот, клавіатуру з різноколірною підсвіткою, солідну ручку — будь-що, що зробить писання комфортним та наснажливим і створить урочисту атмосферу. Якщо ж вам зручніше писати позиченим в останній момент олівцем на звороті чека з «Сільпо» – ніякого засудження.

7. Залиште шкільні травми в минулому

Так, диктанти мають погану славу через асоціації з суворими вчителями, низькими оцінками, нездоровою конкуренцією, прочуханками за виправлення й кпинами за недостатню каліграфічність.

Радіодиктант національної єдності – не про це. Він про спільні цінності, які об’єднують людей різних занять і віку в різних куточках світу. Скільки ви зробите помилок — не має жодного значення. Врешті, то можуть бути й не помилки: мовознавцям не було б про що сперечатися, якби існував один-єдиний правильний варіант.

Ви можете надіслати свою роботу на перевірку, можете перевірити самостійно або ж не перевіряти взагалі. Головне – кайфонути в процесі, відчути єдність із людьми, які пишуть диктант у цей самий час, поміркувати про сенси, закладені в текст. За досвідом попередніх років, можна також розчулитися до сліз – це окей.

{{read_more|Читайте також| 6553, 5162}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: