Osvitanova.com.ua

Які зміни сталися у Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. с. Жидичин Волинської області за рік тривання проекту #Пілот24? Розповідає директор школи, Богдан Мозолюк.

"Спершу було складно. Однак за рік у проекті вдалося подолати труднощі. Перш за все, мені подобаються зміни в колективі. У чому вони полягають? У підвищенні відповідальності за результат. Формуються команди, які розуміють, що тільки від них залежить якість навчання в школі і, відповідно, залученість дітей.

У колективі збільшилась кількість людей, готових реалізовувати проекти. Тобто якщо раніше було «А, давайте так зробимо», але буде робити директор чи в кращому випадку завуч, то зараз дедалі більше людей готові долучатися до спільних дій.

Ми разом обговорили і створили програму педагогічного розвитку. Вирішував не я, директор, а усі вчителі брали участь у обговоренні. Звісно, це подовжило процес, він тривав півроку, але зате тепер це реальний план, який влаштовує усіх.

10% вчителів проводили уроки за технологією змішаного навчання, ще 20% відвідали ці уроки, багатьом сподобалося і вони говорили, що обов’язково будуть використовувати цей досвід на своїх заняттях. Крім того, у нас була педрада, де ми увесь колектив ознайомили з технологією змішаного навчання.

Що помінялося у взаємодії з батьками? Перш за все, ми їх залучали до обговорення програми розвитку школи. Ми також запросили тих батьків, які можуть поділитися з учнями своїми цікавими напрацюваннями, в раках проекту School Angels. Для багатьох дітей несподіванкою стало те, що їхні батьки такі творчі і мають чим поділитися.

Традиційно співпраця з батьками пов’язана з пошуком фінансової підтримки. Але зараз піклувальна рада зайнята збором коштів, які ми стараємося скеровувати на ті потреби, які ми визначили на спільному обговоренні з батьками і які відповідають спільному баченню.

Часто буває так, що влада і громада бачать школу тільки
як споживача матеріальних цінностей. Ми намагаємося показати, що це не так і ми не стоїмо осторонь життя громади. Хочемо створити громадську організацію для реалізації суспільно важливих проектів."

А ви вже готові до змін у своїй школі? Які кроки для цього робите?

Поширити у соц. мережах: