Osvitanova.com.ua

«Перша українська школа» в Польщі для переміщених українських школярів – в одному кроці від перемоги у премії найкращих шкіл світу World Best School Prizes. Ця премія з 2022 року щорічно залучає тисячі заявок з понад 100 країн світу від шкіл, які хочуть показати свій внесок у прогрес суспільства та виграти грант на суму 10 тис. доларів.

«Перша українська школа» в Польщі увійшла у ТОП-3 в категорії «Подолання нещасть» премії World Best School Prizes 2024. The World’s Best School Prizes є освітньою нагородою світового рівня. Ця премія з 2022 року щорічно залучає тисячі заявок від шкіл з понад 100 країн світу, які хочуть показати свій внесок у прогрес суспільства та виграти грант на суму 10 тис. доларів.

«Перша українська школа» в Польщі вже на 6 тиждень повномасштабного вторгнення стала прихистком за кордоном для учнів, евакуйованих зі Сходу України, з Маріуполя, з Бучі, запрошувала на роботу вчительок-біженок, які так само пережили втрати війни і бачили у роботі з українськими дітьми єдиний сенс. 

Три філії школи для біженців були створені з нуля у березні 2022 року у Варшаві, Кракові та Вроцлаві. Школа не мала матеріальної бази, доступу до муніципальних приміщень тощо. Тому її ідеологиня українка Вікторія Осадча (Гнап) з однодумцями заснувала фундацію «Незламна Україна», аби залучати ресурси для навчання біженців. 

Навесні 2022 команда з неабиякими труднощами намагалася знайти вільне приміщення на 500 учнів у трьох містах, дістати підручники, стільці та парти. А сьогодні учні проводять STEM-експерименти, вчаться в обладнаних комп’ютерних класах, мають бібліотеки з 2000 тисячами книжок у кожній і проходять профорієнтацію в польських компаніях. В цьому році учні навчатимуться за інтегрованою україно-польською програмою, і будуть зараховані до обох систем освіти. 

У своїй категорії «Перша українська школа» в Польщі визнана поряд з найефективнішими у подоланні перешкод до освіти. У ТОП-3 поряд з українською школою – Британський заклад, який навчає 250 учнів з аутизмом, і застосовує неординарний метод навчання «Екстремальна класна кімната», організовуючи навчальні поїздки у віддалені куточки світу. А також школа зі Сьєрра-Леоне, що під час та після пандемії Covid-19 розробила інструменти для надолуження знань, які охопили понад чверть мільйона учнів країни.

Школа пройшла у фінал і тепер готується до обрання переможців у жовтні цього року. Ними стануть п’ять найкращих шкіл світу – по одній школі з кожної з 5 категорій премії. 

Переможці та фіналісти премії «Найкраща школа світу» будуть запрошені на Всесвітній саміт шкіл у Дубаї, ОАЕ, 23-24 листопада, який збере світових лідерів у сфері освіти.

«Якщо світ не вживе термінових заходів, до 2030 року він не досягне 4-ї цілі сталого розвитку ООН щодо загальної якісної освіти. Ми повинні шукати відповіді “у полях”, у тих, хто щоденно бореться з викликами. У таких закладах, як «Перша українська школа», чия робота має змусити уряди звернути увагу», – відзначив Вікас Пота, засновник премії та світової спільноти шкіл T4 Education.

Офіційний перелік номінантів премії

{{read_more|Читайте також| 6538, 6544}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: