Osvitanova.com.ua

Бути вчителем – надзвичайно складне завдання. Крім щоденної рутини навчання та оцінювання учнів, педагоги також повинні керувати поведінкою учнів, стежити за їх добробутом і безпекою, спілкуватися з батьками, шукати нові підходи до дітей, опановувати нові технології тощо. Тому обов'язком адміністрації навчального закладу має стати щоденна підтримка та мотивація своєї педагогічної команди, оскільки вмотивовані вчителі створюють сприятливе навчальне середовище як для учнів, так і для тих, хто в ньому працює. Ось що пропонує нам для цього освітній портал educationadvanced.

1. Висловлюйте похвалу

Один з найефективніших способів мотивувати та надихати своїх вчителів – це хвалити та відзначати їх. Вираження вдячності за їхню відданість та важку працю змушує їх почуватися цінними. Крім того, отримання визнання від адміністрації школи підкріплює впевненість вчителів у своїй професійності та показує, що їхній внесок помічений і оцінений.

2. Відзначайте вчителів, які перевищують очікування

Кожна освітня установа має вчителів, які докладають додаткових зусиль для своїх учнів та колег. Помічайте ці зусилля і відзначайте. З одного боку це надихне вчителів і далі старатися і, можливо, заохотить й інших колег виходити за рамки своїх робочих обов’язків.

3. Будьте доступними для вчителів

Щоб ваші вчителі почувалися комфортно та вмотивовано, будьте максимально доступними для розв'язування їхніх проблем та питань. Дотримуйтесь політики «відкритих дверей». Будьте певні, що за таких умов, ваші вчителі завжди будуть готові підтримати і допомогти в складні часи. 

4. Створюйте привабливу програму винагород для вчителів

Якщо ви ще не розробили програму лояльності для вчителів, то це треба терміново зробити. Подумайте над тим, які бонуси-подарунки-знижки ви могли б організувати для своєї команди. 

5. Налагодьте зворотний зв’язок

Як ви організували зворотний зв’язок від вчителів? Є анонімна скринька чи ви проводите відверті наради для обговорення нових ініціатив і можливостей для покращення. Хай там як, а у вас має бути актуальний зворотний зв’язок від кожного члена команди.

6. Підтримуйте їхні ідеї

Створіть платформу для вчителів, де вони можуть ділитися своїми ідеями і знаходити для них підтримку. Ініціативність заразна, тож заохочуйте її і підтримуйте пропозиції своїх підлеглих. 

7. Плануйте не тільки роботу, але й відпочинок і розваги

Соціальні заходи для колективу можуть допомогти вчителям краще познайомитися один з одним і зміцнити взаємини, що покращить командну роботу і позитивно вплине на роботу всього закладу.

8. Даруйте вчителям час

Знайдіть способи надати вчителям додатковий час для їхньої роботи (ініціатив) або відпочинку. Це може бути, наприклад, ваучер на один вільний ранок чи вечір наприкінці семестру.

9. Визначайте періоди підвищеного стресу

Будьте уважні до періодів підвищеного навантаження протягом навчального року і уникайте додаткових завдань у ці моменти.

10. Розвивайте сильні сторони кожного вчителя

Кожен педагог має свої сильні сторони та можливості для розвитку. Дозвольте вчителям використовувати свої сильні сторони у своїй роботі, що мотивуватиме їх та надихатиме учнів.

11. Заохочуйте співпрацю

Підтримка спільної роботи серед педагогів може значно підвищити їхню мотивацію. Створення професійних спільнот у школі сприятиме колаборації та підтримці.

Висновок

Мотивація педагогічного колективу може бути складним завданням, але це необхідно для успішного навчання учнів та ефективної роботи освітнього закладу. Натхнені вчителі менш схильні сприймати свою роботу як тягар і готові докласти додаткових зусиль для досягнення успіху учнів. Тому робіть все можливе, щоб підтримати свій педагогічний колектив, адже саме вони безпосередньо впливають на життя учнів, а значить і роботу всього закладу.

Переклад з англійської 

{{read_more|Читайте також| 6323, 6319}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: