Osvitanova.com.ua

Обговорення з дітьми прочитаних книг, фільмів, визначних подій та соціальних проблем значно сприяє розвитку у них критичного мислення - однієї з ТОП-5 навичок майбутнього!

Сьогодні ми пропонуємо Вам підбірку дорослих і дитячих, перекладених та українських книжок, які буде цікаво прочитати та обговорити разом з підлітками, щоб не помилитися у виборі життєвої стежки, коли тобі 16.

Юнацький сумнів, шляхи подолання

1. Ерік Берн «Ігри, у які грають люди». 

У юному віці (попри максималізм сприйняття усього довкола) необхідно якнайшвидше зрозуміти, що життя ― це театр, а люди в ньому актори. Доктор Ерік Берн розкриває таємні прийоми, які керують нашим життям. Усі ми, не усвідомлюючи цього, постійно граємо в ігри –подружні та сексуальні, серйозні ігри з керівниками та суперницькі ігри з друзями, в ігри, що визначають статус та сімейні сутички. 

Ерік Берн детально описує понад 120 ігор, у які ми граємо самі та у які нас залучають оточуючі. А також дає поради для тих, хто хоче навчитись протистояти прийомам ігор, у які вас намагаються втягнути. Він допомагає проаналізувати нюанси поведінки, позбавитись стереотипів у спілкуванні, дає розуміння сутності людських вчинків.

 

 

 

 

 

 

2. Брайан Трейсі «Зроби це зараз. 21 чудовий спосіб зробити більше за менший час». 

Ми постійно чуємо від абітурієнтів, що вони сумніваються у виборі професії, вступу на денну чи заочну форми навчання, хочуть влаштовуватися на роботу. Пройшовши всі кола освітніх рівнів і навчаючись в аспірантурі, я можу з впевненістю сказати, що з 17 до 22 років необхідно здобувати стаціонарно вищу освіту. Це той час, коли необхідно «Зробити це зараз».

Успішні люди не намагаються зробити все й відразу – вони вміють концентруватися на найважливішому. Це видання навчить вас бути ефективним та використовувати свій час з максимальною користю. Автор розповідає, як вирішувати складні завдання й виходити із зони комфорту, контролювати свій час та життя. 

 

 

 

 


 

3. Джен Сінсеро «Крутість тобі личить. Як перестати сумніватися в собі й почати жити на повну». 

Продовжуючи тему тих, хто постійно перебуває в сумнівах. На мою думку, сум’яття думок ― це ознака інтелекту. Й справді, як можна бути певним у цьому мінливому світі, коли ти перед вибором, від якого залежить твоє майбутнє. Авторка цієї натхненної книжки доводить: будь-хто здатен досягти успіху, адже те, чого ти прагнеш, для тебе вже давно існує. Усесвіт уже про все подбав. І, щоб отримати бажане, достатньо змусити себе зробити лише одну просту річ: не просто ЗАХОТІТИ змінити своє життя, а ВИРІШИТИ його змінити. 

У цьому виданні ще чимало порад — простих і практичних, а подекуди й зухвалих та неочікуваних. Джен розповідає безліч історій із власного досвіду, ділиться своїми поразками й тріумфами, розраджує, надихає й підбадьорює. Щиро, доволі відверто, а ще дотепно й місцями не дуже добираючи слів.

 

 

 


 

4. Кейт Феррацці «Ніколи не їжте наодинці». 

16 років ― це той час, коли за мить ви зміните коло свого спілкування. Вам захочеться зберегти дружбу, або навпаки більше не бачити своїх однокласників. Тоді на допомогу прийде ця книга. «Ніколи не їжте наодинці», — одна з порад, яку він дає у своїй книзі, що стала бестселером 2005 року за версією The New York Times. Ставитися до знайомств як до соціального капіталу, який поліпшить ваше життя, але найголовніше — будувати стосунки щирі, відверті та не боятися дати більше, ніж можеш отримати, — таке перше правило нетворкінгу. Як будувала свою політичну кар’єру Гілларі Клінтон та як Катерина Ґрехем зі звичайної домогосподарки перетворилась на успішного редактора Washington Post, як навчання на власних помилках зробило Авраама Лінкольна президентом, а величезне коло особистих контактів Вернона Джордана — найуспішнішим чорношкірим адвокатом Америки? Кейт Феррацці навчить спілкуватися, а спілкування — перетворити на успіх.

 

 

 


Дитячі книжки про доросле буття

5. Анджела Нанетті «Мій дідусь був черешнею». 

Ця книга ― родинна історія хлопчика Тоніно, розказана від його імені. Проста і казкова водночас. Така, що зачепить кожного знайомими ситуаціями, подіями, фразами і страхами. Повернення в дитинство з його можливістю неможливого і нагадування про те, що дива існують поряд з нами, і що, попри сум, несправедливість та розпач, ми таки зуміємо їх побачити, якщо тільки відкриємо до них серце.

 

 

 

 

 

 

 

6. Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц». 

Моя порада майбутнім дорослим ― не втрачайте в собі магії дитинства. Книга, яку читаєш не вперше, але щоразу відкриваєш для себе щось нове. Присвята Леонові Верту: «Даруйте мені, дітки, що я присвятив цю книжку дорослому. У мене дуже поважне виправдання: той дорослий - мій найкращий приятель. Є й друге виправдання: той дорослий може зрозуміти все на світі, навіть дитячі книжки. I нарешті третє: дорослий живе у Франції, зазнає там голоду й холоду. Йому так треба, щоб його хтось потішив. Та коли все це не може виправдати, то я згоден присвятити отсю книжечку тому хлопцеві, яким був колись мій дорослий приятель. Усі-бо дорослі спершу були дітьми, тільки мало хто з них про теє пам'ятає. Отож я виправлю присвяту: Леонові Верту, коли він був маленьким.»

 

 

 

Сучасна українська література

7. Жанна Куява «Дерево, що росте в мені». 

З кожним новим днем зростайте! Усі ми з вами маємо душевний стрижень, який є основою її особистості. Таке собі живе дерево, яке росте десь у глибині. І це дерево можна виростити й дочекатися плодів, а можна й убити. Чеслава не одразу зрозуміла, що їй несила жити, зраджуючи себе. Мабуть, для того їй потрібно було знести втрату коханого, зраду та болісну образу... Але, так чи інакше, щастя чекає на кожного з нас. Треба тільки набратися терпіння.

 

 

 

 

 

 

 

8. Юрій Іздрик «ТАКЕ». 

З чого складається наше з вами життя? Книга про таке…собі розмаїття навколо. У стилі постмодерну для тих, хто не любить обмежень й кордонів.

 

 

 

 

 

 

 



9. Марія Матіос «Солодка Даруся». 

Перш ніж читати цю книгу, перегляньте офіційний тізер фільму.

Книжка Марії Матіос «Солодка Даруся» — це, насамперед, мовний виклик дистильованій макулатурі, що заполонила книжковий ринок. Це — українська історія 30–х—70–х років минулого століття в її буковинському і галицькому ареалах.

 

 

 

 

 

 

Юлія Огарь,

викладач курсів доуніверситетської 

підготовки з української мови і літератури,

викладач української мови і літератури 

в освітній студії Nature Tutor Group

Поширити у соц. мережах: