Osvitanova.com.ua

23-річний український винахідник Валентин Фречка розробив технологію перероблення опалого листя на екопапір. Його компанія Releaf Paper може виробляти одну тонну целюлози з 2,3 тонни опалого листя, для чого в іншому випадку потрібно було б вирубати 17 дерев. 9 липня український винахідник побореться за Премію для молодих винахідників разом з голландським фіналістом та туніською командою.

За даними Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), целюлозно-паперова промисловість є одним із найбільших промислових секторів у світі та має величезний вплив на ліси на планеті. Цей сектор споживає 13–15% загального обсягу деревини та використовує 33–40% усієї промислової деревини, що продається у всьому світі. У пошуках більш екологічно безпечних рішень для виробництва паперу 23-річний український винахідник Валентин Фречка розробив технологію перероблення опалого листя на папір. Фречка є фіналістом Премії для молодих винахідників European Inventor Award 2024 на знак визнання його перспективної роботи в галузі циркулярної економіки та в напрямку реалізації однієї з Цілей сталого розвитку ООН. Він був обраний з-поміж понад 550 кандидатів для участі у конкурсі в цьому році.

Про нову технологію перероблення опалого листя на папір

Вирубування дерев в усьому світі значно посилює кліматичні зміни, збільшуючи рівень забруднення повітря, спричиняючи втрату біорізноманіття та порушуючи колообіг води. Глобальне потепління також призводить до таких проблем, як ерозія ґрунтів та зменшення доступності прісної води. Втрата дерев також збільшує витрати на подолання екологічних проблем, як-от повені.

У 2021 році Валентин Фречка заснував компанію Releaf Paper з метою комерціалізації процесу. Компанія отримує листя від міських рад і використовує ці потенційні відходи для виробництва біологічно розкладної та придатної для вторинного перероблення паперової продукції. Технологія представляє зручний та економічно ефективний спосіб управління органічними відходами в містах, збереження дерев, уникнення викидів парникових газів, що утворюються під час розкладання листя, і пропонує екологічно чисті альтернативні варіанти упаковки, що сприяє зменшенню відходів. Компанія Releaf Paper може виробляти одну тонну целюлози з 2,3 тонни опалого листя, при тому, що для вироблення такої кількості целюлози в іншому випадку потрібно було б вирубати 17 дерев.

Компанія Releaf Paper використовує запатентовану інноваційну технологію для перероблення опалого листя в екологічно безпечний папір без сульфатів, сульфітів або хлору. Листя проходить ретельне очищення та хіміко-механічну обробку, що включає подрібнення та розм'якшення високим тиском і парою. Цей процес дозволяє ефективно ізолювати волокна, отримуючи целюлозу, схожу на деревну целюлозу, яка потім поєднується з біонаповнювачами для створення паперових рулонів для різних продуктів, як-от паперові пакети, картон і гофровані коробки.

Компанія, що має офіси в Парижі та Києві, також переробляє частину відходів на добрива і потім знову передає їх містам. У майбутньому компанія Фречки прагне працювати з біологічними відходами фруктових дерев, як-от листя тропічних рослин, наприклад, ананасів, бананів та юки, а також з біологічними відходами сільськогосподарського виробництва.

Натхненний прагненням захистити природу

Фречка народився і виріс у селі Сокирниця, де його виховували бабуся з дідусем, змалку проявляв невгамовну допитливість до природи і життя. У 16 років, під час походу в Карпати, у нього з'явилася ідея боротися з вирубкою лісів, шляхом перероблення опалого листя, роблячи його цінним ресурсом для виробництва паперу, а також зменшуючи викиди вуглецю, що виникають в результаті розкладання. Він став членом Малої академії наук України та почав свій шлях до власного винаходу.

«Releaf — це чудовий приклад того, що відбувається, коли досвід, натхнення, знання поєднуються в потрібний момент у потрібному місці», — сказав Фречка. «Використання листя для виробництва паперу – це можливість, якої раніше не існувало, і це був наш шанс зробити щось значуще, усвідомлюючи, що ця технологія може допомогти майбутнім поколінням, водночас зберігаючи життєздатність української технологічної екосистеми», – додає він.

Releaf Paper отримала підтримку WWF і Canopy Planet у 2021 році. Після вторгнення Росії в Україну у 2022 році Фречка переїхав до Франції, разом зі своїм партнером знайшовши нову стратегію розширення можливостей компанії в Європі. Наразі виробництво паперу з листя здійснюється шляхом аутсорсингу з України, а Releaf продає свою продукцію в багатьох європейських країнах, маючи багатьох відомих клієнтів серед міжнародних брендів і виробників споживчих товарів.

Використовуючи нову технологію для розв'язання проблеми рослинних відходів у містах і запобігання знищенню лісів, Releaf Paper сприяє досягненню Цілі сталого розвитку ООН (ЦСР) № 9, промисловість, інновації та інфраструктура, так і № 12 відповідальне споживання та виробництво.

Українського автора винаходу було названо одним із трьох фіналістів Премії для молодих винахідників цьогорічної European Inventor Award, яка відзначає видатних винахідників віком до 30 років. Інші фіналісти — команда туніських винахідників Хавла бін Ахмед (Khaoula Ben Ahmed), Гофран Яарі (Ghofrane Ayari), Сулейма Бен Теміме (Souleima Ben Temime) і Сірін Аяр (Sirine Ayari), які розробили «розумне» рішення для керування кріслом колісним, щоб люди з інвалідністю могли пересуватися самостійно, а також голландка Рошель Німейер (Rochelle Niemeijer), чий портативний тест «Набір для швидкої ідентифікації бактеріальних інфекцій» може значно допомогти у боротьбі зі стійкістю до антибіотиків. Переможців European Inventor Award та Премії для молодих винахідників 2024 року буде оголошено під час церемонії, яка транслюватиметься в прямому ефірі з Мальти 9 липня 2024 року.
 

*European Inventor Award – одна з найпрестижніших європейських премій у галузі інновацій. Започаткована Європейським патентним відомством у 2006 році, ця премія відзначає окремих осіб та команди, які знайшли шляхи вирішення найбільших викликів сучасності. Фіналістів і переможців обирає незалежне журі, до складу якого входять колишні фіналісти премії. Разом вони розглядають пропозиції щодо внеску в технічний прогрес, соціальний і сталий розвиток, а також економічне процвітання. Усі винахідники мають отримати європейський патент на свій винахід. Докладніше про різні категорії, премії, критерії відбору та церемонію нагородження в прямому ефірі, яка відбудеться 9 липня на Мальті, читайте тут.

Фотоматеріали надані ЄПВ

{{read_more|Читайте також| 1425, 4324}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: