Osvitanova.com.ua

З 1 вересня 2024 року всі українські діти, які зараз через війну перебувають у Польщі, будуть зобов’язані піти до місцевих польських шкіл. Відповідний законопроєкт готує Міністерство національної освіти Польщі й він вже на завершальному етапі. Останніми змінами до Закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території України передбачено, що соціальні виплати за програмами «800+» і «Добрий старт» будуть отримувати тільки ті українці, які зараховані до місцевих польських шкіл.

Польща була єдиною та останньою країною ЄС, яка не зобов’язувала переселенців іти у місцеві школи. В українців був вибір.

Підставою для внесення такого законопроєкту стало те, що кілька десятків, а може й сотень тисяч українських дітей перебувають поза будь-якою освітньою системою, а отже не отримують шкільної освіти (не враховуючи навчання в дистанційних школах). Понад 50-60 тис. українських учнів не охоплені польською освітою — за підрахунками Міносвіти Польщі, а неурядові організації навіть повідомляють про число в кілька разів більше.

Водночас у Польщі довгий час існують українські школи. Вони створювалися і до переміщення українців через повномасштабне вторгнення російської федерації, а під час повномасштабної війни стали помітним феноменом. Польща не перешкоджала виникненню українських шкіл, адже вони допомагали подолати раптове навантаження на місцеву систему освіти. 

Мотиви уряду Польщі — надати всім дітям шкільного віку якісну освіту — зрозумілі. Але є одне але. Обов’язок відвідувати місцеві польські школи автоматично означає, що функціонування українських шкіл на території Польщі та підтримання таким чином зв'язку дітей з Батьківщиною втрачає актуальність. Чому втрачає? Бо навчання тільки в українській офлайн-школі не буде підставою для отримання виплат за програмами «800+» і «Добрий старт» (виплата на збори дитини до школи у вересні), на які розраховують більшість українських біженців. По суті, такі виплати отримуватимуть тільки ті, хто живе в Польщі з дитиною, яка навчається в місцевій школі чи відвідує місцеві заклади дошкільної освіти.

Тож як виживатимуть українські офлайн-школи в Польщі? Які варіанти є в українських дітей? Що робитиме Міністерство освіти і науки України?

В інтерв’ю для видання Oko.press заступниця міністра освіти Польщі Йоанна Муха, коментуючи плани із залучення українців до шкіл з 2024/25 навчального року, висловлювала намір міністерства врегулювати діяльність українських шкіл в Польщі:

«Ми відчуваємо, що вони дійсно виконують свою роботу з великою місією та почуттям відповідальності. Наша відповідальність — організувати цю співпрацю в рамках польської системи освіти» – відповіла Йоанна Муха на запитання журналістки, яка згадала про тисячі учнів українських шкіл в Польщі. Так, тільки в «Першій українській школі» в Польщі з моменту її заснування у березні 2022 щороку навчалося близько 1500 учнів.

Для того, щоб стати частиною польської системи освіти, є два шляхи: 

Внести свої дані до реєстру освітніх закладів;

Співпрацювати з польськими школами. 

Перший варіант передбачає отримання польської ліцензії. Другий варіант можливий за умови підписання Меморандумів про співпрацю з польськими школами з метою через них зареєструвати українських учнів у польській системі. Така школа стає підзвітною одразу обом міністерствам освіти — українському й польському.

Принаймні один український заклад освіти в Польщі, «Перша українська школа» від фундації «Незламна Україна», уже адаптується до нових вимог законодавства, з 2024/25 навчального року долучаючи учнів до польської системи освіти через співпрацю фундації з місцевими школами. 

У світлі того, що стратегічним планом МОН України до 2027 року уряд ставить мету зберігати національну ідентичність українських дітей за кордоном, продовження роботи українських шкіл в результаті усталеної співпраці з польською системою освіти може стати важливою частиною цього процесу. 

{{read_more|Читайте також| 6400, 6389}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: