Osvitanova.com.ua

Онлайн-школа SchoolToGo та Відділення української філології та мистецтвознавства КЗПО «Київська мала академія наук учнівської молоді» організували Міжнародний фестиваль алюзій Sheбачення з нагоди 210-річчя Тараса Шевченка. Мета фестивалю полягає у поглибленні розуміння та інтерпретації творчості Тараса Шевченка через створення та відтворення різноманітних алюзій та образів у сучасному світі. Зокрема, однією з його ключових ідей також є виявлення та підтримка талановитих творців, які через свої роботи розкриватимуть нові аспекти творчості великого співця українського народу.

Конкурс тривав з 9 по 31 березня, до участі були запрошені учні та студенти, серед яких обирались переможці в чотирьох номінаціях: учнівство 1–4 класів; учнівство 5–9 класів; учнівство 10–11 класів; студентська молодь.

Роботи подавалися через гугл-форму, а організаційний комітет та журі, в у складі якого були шевченкознавці, освітяни, науковці та громадські діячі, оцінювало роботи за критеріями якості алюзій, творчого підходу та оригінальності в інтерпретації творчості Кобзаря.

Переможцями в кожній з номінацій стали:

Кривошей Руслан Олегович, учень 11 класу, КЗ «Мерефʼянський ліцей Nº 3» Мерефʼянської міської ради Харківської області Штефан Марк Андрійович, учень 2 класу, К3 «Харківська санаторна школа Nº 13» Харківської обласної ради Аріана Чернега Володимирівна, студентка 5 курсу, Міжнародний гуманітарний університет (Одеса) Колективна алюзія до поеми «Наймичка», КЗ «Світловодська санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів Nº 2» Кіровоградської області

Ознайомитись з роботами переможців та переможниць можна за цим посиланням

Також в межах конкурсу 9 робіт отримали спеціальну відзнаку – «Знахідка Міжнародного фестивалю Sheбачення»:

Лісовець Кіра Євгенівна, SchoolToGo. Корнєєва Олена Олександрівна, Роменський ліцей № 2 Сумської області. Данилюк Олександр Сергійович, Харківська гімназія № 135. Хилобокий Максим Олександрович, Харківський національний університет внутрішніх справ. Агібалова Софія Олексіївна, Опорний заклад загальної середньої освіти імені Василя Стуса Краматорської міської ради Донецької області. Буцик Анастасія Володимирівна, Бібрський опорний ліцей імені Уляни Кравченко Бібрської міської ради Львівського району Львівської області. Учнівство Коломийського ліцею №8. Слюсаренко Софія Андріївна, Миколаївський ліцей № 60. Дуць Іванна Володимирівна, БК с. Тараканів, КЗ «ТЦКД».

З роботами володарів та володарок спецвідзнак можна ознайомитись на інстраграм-сторінці фестивалю.

Завдяки головному партнеру конкурсу, групі компаній EU Poultry, 4 переможці отримають сучасні планшети: творчість та креативність треба розвивати. До номінантів зі спецвідзнаками поїдуть авторські статуетки від журі конкурсу.

«Sheбачення вразило нас винахідливістю учнівської та студентської молоді,  глибиною їхнього естетичного сприйняття творчості Шевченка. Учасники й учасниці продемонстрували унікальні роботи, що мали влучні алюзії та паралелі з сучасними тенденціями. Цей Фест став важливою платформою для культурного обміну та розвитку творчого мислення. І вкотре підтвердив те, що творчість Ше поза часом!», – коментує ініціатор фестивалю, шевченкознавець Олександр Черкас.

Наталія Коробкова, членкиня журі конкурсу, зазначила: «Дякую за приємні враження,  подаровані авторами креативних робіт, які відповідали умовам конкурсу. Дякую за час, витрачений учителями та батьками. Сьогодні це неоціненний ресурс. Помічені  перегуки Шевченка з сучасністю вражають глибиною усвідомлення специфіки секретів поетичної творчости митця слова. Обіймаю і зичу кожному та кожній не втрачати оптимізму та прагнення продемонструвати свої ідеї світу. Ви варті перемог усюди й завжди!».

Фестиваль Sheбачення стане щорічним заходом, що підкреслює його значення для української культури та нагадує, що спадщина Тараса Шевченка жива та актуальна нині.

Ця подія відзначилася як святкування творчості Шевченка та як можливість підтримки молодих талантів, які відтворюють його спадщину у сучасному світі.

{{read_more|Читайте також| 6035, 6314}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: