Osvitanova.com.ua

ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ ПРО ШКІЛЬНУ ФОРМУ

Указ Президента 1996 року, підписаний Л. КУЧМОЮ, про введення шкільної форми у навчальних закладах Постанова Кабміну про запровадження шкільної форми Закон України «Про освіту» (учні мають дотримуватися правил внутрішнього розпорядку і статуту навчального закладу. А школа може запровадити шкільну форму і вимагати від учнів виконання правил)

АРГУМЕНТИ «ЗА» ФОРМУ

Форма дає можливість «згладити» різницю між «багатими» та «бідними» учнями, так як усі одягаються більш-менш однаково. Це дозволяє уникнути заздрощів та згладити соціальну нерівність Батькам не потрібно думати, який одяг купувати Шкільна форма дисциплінує учнів, прищеплюючи їм відчуття смаку та розуміння, який одяг слід одягати у тих чи інших обставинах

АРГУМЕНТИ «ПРОТИ» ФОРМИ

Надто висока ціна на форму, малозабезпечені сім’ї не можуть собі її дозволити Керівництво деяких шкіл вимагає від батьків купувати форму певного зразка (часто за завищеними цінами) Невідповідність між ціною на форму та її якістю Кабмін досі не затвердив зразки форми та не визначив, хто буде її виготовляти Указ Президента суперечить зобов’язанням України, взятими при вступі до СОТ

 

Олена БОНДАРЕНКО, співголова ГО «Батьки SOS»: «Указ Президента (1996) та постанова Кабміну фактично не діють, оскільки не відповідають нормативно-правовим актам вищої юридичної сили – Закону про загальну середню освіту та Закону про освіту, –якими шкільна форма не передбачена».

Сергій ГОРБАЧОВ, член Колегії МОН: «Які санкції мають застосовуватися до дітей, які не бажають вдягатися в однострій? Примусове перевдягання? Відсторонення від занять? Що саме? На якій правовій підставі? А санкції мають бути, інакше «обов'язковість» не має сенсу».

Висновок: жодних санкцій за неносіння форми не передбачено. Вчитель не може робити зауваження, не допустити до уроку і т.д.

Альона ПАРФЬОНОВА, співголова ГО «Батьки SOS»: « У Типовому статуті навчально-виховного закладу, зареєстрованому Наказом МОН, є лише посилання на зобов'язання учнів дотримуватись норм гігієни і немає норм щодо придбання форми певного виробника або одягу певного кольору. Є численні міжнародні норми та норми українського законодавства, які дозволяють вам відмовитись від форми».

ЯК ВІДМОВИТИСЯ ВІД ФОРМИ? АЛГОРИТМ ДІЙ

Щоб відмовитися від шкільної форми, вам слід написати ЗАЯВУ (зразок заяви) у двох екзмеплярах та віддати її директору школи. Не забувайте, що заяву потрібно зареєструвати із вказанням вхідного номеру (на вашому екземплярі також). У ній посилання на всі норми законодавства, які підтверджують право вашої дитини відвідувати школу у зручному для неї одязі.

Поширити у соц. мережах: