Osvitanova.com.ua

Освіта Нова поговорила зі співзасновником компанії Softbook Євгеном Сусловим про те, які онлайн-курси обирали українці в 2023 році і в якому напрямку розвиватиметься онлайн-освіта. До слова, Softbook – це сервіс для створення та керування власними навчальними проєктами, на який вже зараз створено 400 курсів і навчається 150 тис. студентів.

У 2023 році триває тренд на зростання популярності онлайн-навчання, причини всім відомі: важка ситуація на ринку праці, виїзд українців за кордон, підвищення або зміна кваліфікації та інші. Українці – народ незламний, в будь-яких умовах продовжують розвиватися, самовдосконалюватися, активно здобувати нові навички та поглиблювати знання, вибираючи різноманітні онлайн-курси. 

IT та мовні курси – найпопулярніші напрямки в онлайн-освіті 

Вже декілька років поспіль тримають лідерство IT-курси, а з початку повномасштабного вторгнення в українців з’явився попит і на мовні школи. Загалом на ці два напрямки припадає приблизно 40% всіх онлайн-учнів. Насправді IT-фахівці на початку війни були майже єдиними, хто вистояв у першу найскладнішу хвилю, яка паралізувала роботу бізнесу. Це змусило багатьох розглянути для себе нові спеціальності, щоб швидко перекваліфікуватися. Сплеск мовних курсів теж логічний, причому шаленої популярності набули курси української мови. 

Бізнес та таргетинг

З поглибленням цифрової трансформації українці все більше розуміють важливість таргетингу та цифрового маркетингу. Онлайн-курси з аналітики, стратегій реклами та роботи з цільовою аудиторією стають невіддільною частиною професійного розвитку тих, хто бажає розвивати кар'єру в цій сфері. Також все актуальнішим серед українців стає питання інтернет-бізнесу та створення прибуткових онлайн-проєктів.  Онлайн-курси зі створення та монетизації вебсайтів, електронної комерції, створення бізнесу в Tik Tok та Instagram, розвиток афіліатного маркетингу знаходять своїх прихильників серед тих, хто мріє про фінансову незалежність. Частка цих курсів від загальної кількості онлайн-курсів на платформі Softbook складає майже 25%. 

Творчі професії

10% онлайн-учнів надають перевагу опановуванню творчих навичок – дизайн, копірайтинг, фотографія, відео. До речі, мікротренд цього напрямку – зйомка фото і відео на смартфон, монтаж та обробка відеоконтенту. Це пов'язане з ростом популярності коротких відео, які зараз використовують і блогери, і бренди для просування товарів. 

Загальна тенденція розвитку онлайн-освіти 

Пам'ятаєте часи, коли будь-які курси проходили тільки офлайн? Тепер «онлайн» так інтегрувався у наше життя, що залишився дуже малий перелік професій, які досі не можливо опановувати дистанційно. Майже будь-які знання можна отримати через інтернет – фітнес, маркетинг, PR, HR, фінанси, менеджмент, крипта. Онлайн-навчання здійснюється за допомогою курсів, лекцій, марафонів, вебінарів, подкастів тощо. Відкрилися в прямому сенсі безмежні можливості та перспективи для тих, хто налаштований змінюватись, займатися самонавчанням та власним розвитком. 

Ось як бачить перспективу розвитку онлайн-освіти Євген Суслов:

«Онлайн-освіта продовжує динамічно рости, і за останні 3 роки її обсяг збільшився на більш ніж 40%. Також спостерігається зростання попиту в напрямку онлайн-шкіл та продажу онлайн-курсів безпосередньо в Україні. Softbook активно працює над розвитком продуктів, які відповідають цим трендам. Я впевнений, що майбутнє належить комбінації традиційної освіти з інноваційними методами онлайн-навчання. Зростальна популярність онлайн-освіти в Україні говорить нам про те, що кожен має рівні можливості. Головне – мати бажання вдосконалювати професійну майстерність»

{{read_more|Читайте також| 6235, 6236}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: