Osvitanova.com.ua

Онлайн-платформу національної кампанії «Велосипедом до школи» з навчально-методичними матеріалами та тестами про безпеку руху на велосипеді для вчителів та учнів презентували на конференції Veloforum 2023 «Велосипедом до школи: освіта з безпеки руху та шкільна мобільність» у Києві в «Освіторія Хабі» на початку Тижня з безпеки руху в Україні. 

Онлайн-платформа «Велосипедом до школи» з навчально-методичними матеріалами для вчителів та учнів містить:

тест на знання правил дорожнього руху та культури їзди на велосипеді

онлайн-курс для веломенторів

анімаційні інтерактивні відео для школярів

навчально-методичний посібник для веломенторів і робочий зошит із вправами для учнів

рекомендації для створення навчального майданчика з безпеки руху на велосипеді на території школи 

інші корисні навчальні матеріали про безпеку руху на велосипеді

анкету вступу до всеукраїнської мережі веломенторів.

Онлайн-платформа «Велосипедом до школи»: https://bike2school.u-cycle.org.ua/

Веломенторами та веломенторками можуть стати вчительки та вчителі українських шкіл, педагогічні працівники та працівниці інших навчальних закладів, поліцейські, що навчають безпеки руху, громадські активісти та активістки, батьки, рідні та опікуни школярів.

На конференції Veloforum 2023 також розповіли про зміни в Новій українській школі (НУШ) щодо освіти з безпеки руху на велосипеді, успіхи національної кампанії «Велосипедом до школи» в інтеграції освіти з безпеки руху на велосипеді в шкільну програму та велофестивалі в 15 пілотних українських школах, а також поділилися експертними порадами, як відновлюватися і розвивати велоінфраструктуру та сталу мобільність у громадах.

Анастасія Макаренко, виконавча директорка U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва»): «Національна кампанія «Велосипедом до школи» — це наш внесок у розбудову громадянського суспільства, безпечних міст і громад, популяризацію велоруху серед школярів, які в майбутньому стануть свідомими учасниками дорожнього руху, та позитивну трансформацію в громадах України. Ми віримо в те, що освіта з безпеки руху на велосипеді конвертується у врятовані життя, а велосипедні школи запустять велодружні міста та громади, комфортні для життя».

Світлана Фіцайло, начальниця відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України: «Під час національної кампанії «Велосипедом до школи» Міністерство освіти і науки України внесло відповідні зміни в навчальні програми, зокрема актуалізувало та доповнило теми про безпеку руху на велосипеді в предметах «Основи здоров’я» для 6-9 класів і «Я досліджую світ» у молодшій школі, додало модуль «Велоспорт» у навчальні програми з фізичної культури». Також зроблена велика робота в навчально-методичному забезпеченні веломенторів, тобто тих вчителів, які будуть навчати дітей безпечному руху на велосипеді.

Національна кампанія «Велосипедом до школи» — це дуже успішний приклад партнерства громадських організацій і різних державних інституцій. Міністерство освіти і науки України буде й надалі підтримувати подібні ініціативи, спрямовані на формування безпечної поведінки в дітей та рівня їхньої обізнаності, а через дітей ми можемо впливати й на батьків».

Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України: «Безпека руху є дуже важливою, адже за 10 місяців 2023 року в Україні сталося 19 743 дорожньо-транспортні пригоди з потерпілими і загиблими, в яких, на превеликий жаль, загинули 2493 людини, з них — 155 діти. За участю велосипедистів сталося 1275 ДТП з потерпілими і загиблими за 10 місяців цього року. Це великі цифри і великі втрати, тому ми розуміємо, що окрім нашої діяльності у сфері безпеки, організації та нагляду дорожнього руху, важливе значення має просвітницька діяльність, щоб покращити нашу правову свідомість у сфері безпеки дорожнього руху. 

З 2016 року в Україні працюють шкільні офіцери поліції в усіх містах, де діє патрульна поліція. Ми працюємо як у школах, так і в громадах, пояснюючи правила безпечного дорожнього руху, і з радістю підтримали національну кампанію «Велосипедом до школи»: представники патрульної поліції зробили свій внесок у розробку освітніх матеріалів та їхнє поширення, щоб усі володіли необхідними навичками і знаннями для керування велосипедом і поважали одне одного на дорозі».

Віталій Романов,  начальник відділу організації превентивної роботи у громадах Управління ювенальної превенції Національної поліції України: «Запровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в школі — це важливий крок для навчання учнів безпечному використанню велосипедів. Публічні кампанії щодо безпеки дорожнього руху, спрямовані на зменшення ДТП за участю велосипедистів — це саме те, що потрібно дітям, і тому ми в Ювенальній поліції готові приєднатися до навчання дітей безпеці руху та культурі їзди на велосипеді. Додатковими заходами на початковий період можуть бути окремі курси в позакласний час. Такі заходи ми готові проводити спільно з вами та вчителями, адже за кожним закладом освіти закріплений представник ювенальної поліції».

Національна кампанія «Велосипедом до школи» відбувається у співпраці з державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України. Під час Veloforum 2023 відбулося мережування та нетворкінг учасників та учасниць з закладів середньої освіти, органів місцевого самоврядування, Патрульної поліції, громадських організацій з Української велосипедної мережі та Інституту модернізації змісту освіти МОН.

Темою Veloforum 2023 є освіта з безпеки руху на велосипеді та шкільна мобільність. Конференція стала фінальною подією національної кампанії «Велосипедом до школи», яка відбувається в межах проєкту «Впровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в українських школах. Сприяння сталій мобільності та покращенню безпеки дорожнього руху для дітей та молоді в Україні». Цей проєкт у 2021-2023 роках впроваджує в Україні U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») в партнерстві з ChildFund Deutschland за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини. Кампанію «Велосипедом до школи» також підтримує програма МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Метою проєкту є інтегрувати навчання з безпеки руху на велосипеді в українську шкільну освіту. Така освіта забезпечить ефективніший захист дітей і підлітків на велосипедах та підвищить їхню участь у дорожньому русі. Більше про кампанію тут.

Партнером Veloforum 2023 є україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров'я», який має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності від неінфекційних захворювань. Проєкт реалізується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC).

Veloforum — це щорічна конференція в Україні на перетині транспортної політики, сталого місцевого розвитку і громадянського суспільства. 

Відеозапис онлайн-трансляції конференції доступний на Youtube-каналі U-Cycle: 

блок про освіту з безпеки руху в українських школах - https://www.youtube.com/watch?v=4OJL2V489cw

блок про сталу мобільність - https://www.youtube.com/watch?v=nMMtm6BGp6U

Джерело фото Depositphotos

{{read_more|Читайте також| 3018, 6204}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: