Osvitanova.com.ua

Якщо підлітки, яким виповнилося 16 років, хочуть укласти шлюб, їм потрібно звертатися до суду й отримати дозвіл на це, адже шлюбний вік в Україні настає з 18 років. Суд має розглянути цю заяву та на підставі наведених доказів встановити, чи відповідає шлюб інтересам неповнолітніх.

Зазвичай у справах, які вимагають звернення до суду, люди потребують допомоги правників — для складення заяви тощо. Діти можуть отримати такі послуги від системи безоплатної правничої допомоги.

Раніше в інтересах підлітків у справах про надання права на шлюб мали звертатися їхні законні представники — батьки, опікуни тощо.

Та у серпні 2023 року набрали чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», відповідно до яких діти, що досягли 14 років, можуть самостійно звертатися по допомогу зі зверненням до суду з деяких питань.

Однак з питання вступу у шлюб закон дозволяє дитині звернутися самостійно з 16 років. Для цього підліток має прийти до найближчого бюро правничої допомоги. Там йому (їй) призначать фахівця, що допоможе скласти заяву та за потреби представлятиме інтереси у суді.

Як дитині звернутися до системи БПД

Отримати правничу допомогу можна у найближчому бюро правничої допомоги: https://bit.ly/bpd_buro.

Або скористатися одним з дистанційних сервісів системи:

контактний центр системи БПД: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні) зателефонувати з Telegram: https://t.me/+380677213103 написати юристу в Telegram: https://t.me/LegalAidUkraineBot

{{read_more|Читайте також| 6183, 6188}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: