Osvitanova.com.ua

Діти, які потребують юридичної допомоги, можуть отримати її безоплатно. Для цього потрібно звернутися до юристів системи безоплатної правничої допомоги. Детальніше про це розповідаємо у нашому матеріалі.

Які правові послуги може отримати дитина

В Україні діє державна система безоплатної правничої допомоги (БПД) — це насамперед розгалужена мережа офісів — бюро правничої допомоги, куди кожна людина, в тому числі й дитина, може звернутися, щоб отримати безплатну консультацію юриста. 

Порадитися з юристом можна також дистанційно, наприклад, зателефонувати за номером 0 800 213 103. Фахівці на звʼязку в будні з 8 до 18 години.

Якщо зручніше поставити запитання та отримати  відповідь юриста письмово — це можна зробити через телеграм-бот https://t.me/LegalAidUkraineBot 

А якщо у ході консультування виявиться, що розв’язання проблеми потребує звернення до суду? Дитина в такому випадку має право на безоплатні послуги юриста чи адвоката (залежно від складності справи), який представлятиме її інтереси. Такі послуги називають безоплатною вторинною правничою допомогою (БВПД). 

І для призначення такого фахівця батьки чи інші законні представники дитини мають подати до системи БПД звернення про це. Хоча з деяких питань підлітки можуть звертатися самостійно.

Про що діти та дорослі запитують юристів

Від початку цього року правничу допомогу від юристів системи БПД отримали понад 3,8 тисячі дітей. Найбільше таких звернень приймали фахівці у Житомирській (897), Дніпропетровській (518) та Вінницькій (260) областях.

Юристи, що працюють у контактному центрі, зазначають, що питання, щодо яких консультуються діти, різні — це і припинення цькування з боку однокласників, і порядок влаштування на роботу з 14 років, оренда житла неповнолітніми, дії у випадку домашнього насильства, самостійний виїзд неповнолітніх за кордон, позбавлення батьківських прав тощо.  

Питання від законних представників дітей часто стосуються сімейних справ — стягнення аліментів з одного з батьків, визначення місця проживання дитини, позбавлення батьківських прав.

З-поміж інших питань, з якими звертаються до системи БПД в інтересах дітей:

оформлення документів;

перетин кордону;

залучення дитині захисника / представника у кримінальній справі;

усиновлення тощо. 

Якщо потрібно звернення до суду 

В більшості випадків, якщо дитині потрібна допомога зі зверненням до суду, то в її інтересах мають звернутися її законні представники — батьки, усиновлювачі, опікуни. За їхнім зверненням дитині призначають юриста або адвоката, який допомагатиме розвʼязати проблему.

Але в окремих випадках підлітки можуть самостійно звернутися по допомогу.

Наприклад, з 14 років дозволено самостійно звернутися з питань:

захисту своїх прав та інтересів у зв'язку з неналежним виконанням батьківських обов’язків; 

позбавлення батьківських прав; 

визнання батьківства; 

скасування усиновлення чи визнання усиновлення недійсним; 

неповнолітнім батькам — щодо захисту прав та інтересів своєї дитини.

А з 16 років до цього переліку додаються ще й питання про:

надання права на шлюб; 

розірвання шлюбу;

визнання шлюбу недійсним;

надання повної цивільної дієздатності.

Щоб отримати безоплатно послуги адвоката для дитини, яка є потерпілою або свідком у кримінальному провадженні, до найближчого бюро правничої допомоги має звернутися її законний представник.

А для залучення адвоката дитині, яка є підозрюваною у кримінальному правопорушенні, до системи БПД має надійти постанова чи ухвала від слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду.

Яких адвокатів залучають для надання правничої допомоги дітям

Система БПД не має штатних адвокатів. Адвокати, які бажають співпрацювати з системою БПД, проходять конкурсний відбір, укладають договір та їх вносять до спеціального реєстру. Лише адвокати з цього реєстру можуть залучатися до надання послуг клієнтам системи БПД. 

Для клієнта, тобто дитини, їхні послуги є безоплатними, бо це державна гарантія — на державному рівні вирішено надавати окремим категоріям осіб, зокрема дітям, професійну правничу допомогу за кошти з Державного бюджету України. 

Як звернутися до системи БПД

Адресу найближчого бюро правничої допомоги можна дізнатися за посиланням: https://bit.ly/bpd_buro

Контакти для дистанційного звернення:

контактний центр системи БПД: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні)

зателефонувати з Telegram: https://t.me/+380677213103

написати юристу в Telegram: https://t.me/LegalAidUkraineBot

{{read_more|Читайте також| 6185, 6181}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: