Osvitanova.com.ua

Career Hub ГО Центр «Розвиток КСВ» у межах Програми USAID «Мріємо та діємо» та у партнерстві з Міністерством освіти та науки України розпочали безоплатний навчальний курс «Кар’єрне консультування на базі кар’єрних центрів закладів освіти» з метою підвищення кваліфікації з кар’єрного консультування для освітян, які розвивають кар’єрні центри профтехів та вищих навчальних закладів. 

Саме на цьому курсі будуть опановуватися інструменти та техніки, які сприятимуть наданню якісних кар’єрних консультацій, розвитку навичок індивідуальної роботи та засвоєнню новітніх практичних методик для роботи зі студентами та студентками, що слугуватиме базисом для подальшого успішного працевлаштування та самореалізації.

Двадцять п'ять працівниць кар’єрних центрів закладів освіти стали учасниками ексклюзивного курсу з розвитку власних компетенцій після довготривалої підготовки до цього кроку: практичних вебінарів та зустрічей-обговорень щодо розбудови кар’єрного консультування в Україні. 

«Сareer Hub Центру "Розвиток КСВ" системно працює над розбудовою системи  кар’єрного консультування в Україні. Ми продовжуємо навчати фахівців і фахівчинь кар’єрних центрів та всіх, хто працює із молоддю в закладах освіти всіх рівнів, сучасним інструментам кар’єрного консультування і ділимося результатами наших досліджень щодо майбутнього роботи в Україні та світі”, – Андрій Атрощенко, керівник платформи Сareer Hub ГО Центр “Розвиток КСВ».

Цінність та актуальність курсу. Кар’єрні центри – це елементи системи кар’єрної навігації та працевлаштування і важлива сполучна ланка між закладами вищої та професійно-технічної освіти із молоддю та роботодавцями.

Отримати доступ до посібника “Як створити кар'єрний центр?”, розроблений командою Career Hub, який інформує та навчає фахівців та фахівчинь, що впроваджують послуги кар’єрного консультування.

Нещодавно було проведено всеукраїнське опитування фахівців та фахівчинь кар’єрних центрів закладів освіти, організоване командою Career Hub ГО Центр «Розвиток КСВ» у партнерстві з Міністерством освіти і науки України в межах Програми USAID «Мріємо та діємо». Мета опитування: дослідити виклики та потреби центрів розвитку кар’єри закладів освіти, фахівців та фахівчинь центрів кар’єри закладів освіти та надати актуальні інструменти та рекомендації щодо покращення їх роботи в умовах війни. Було опитано 379 керівників/ць та 377 фахівців/чинь кар’єрних центрів та відділів працевлаштування закладів освіти. Опитування проводилось у закладах з 162 населених пунктів, з яких 50.9% розташовані у обласних центрах та місті Києві. 53% респондентів - це представники та представниці професійно-технічної освіти, 24,3% - фахової передвищої освіти, 21,1% - закладів вищої освіти з 23 областей України.

В ході дослідження було встановлено, що кар’єрні центри функціонують у більшості освітніх закладів, які взяли участь в опитуванні – 68,3%, що свідчить про актуальність та важливість їхніх послуг. Ще чверть респондентів-закладів освіти мають бажання створити такий центр, інші, враховуючи складнощі воєнного часу та релокацію навчальних закладів, поки не планують відкривати такий центр. 

Важливо, що попри складнощі воєнного часу, у 2022 році таки було створено 41 центр кар'єри,  але у 2023 році простежується тенденція до зменшення кількості нових центрів (згідно з опитуванням).

З усім тим, попит на кар’єрні послуги серед молоді є. Так, за оцінкою опитаних керівників кар’єрних центрів, 86,3% молоді України мають запит на індивідуальні кар'єрні консультації. Найбільше молодь хвилюють питання створення резюме, питань працевлаштування за фахом і необхідних для цього навичок, а також проходження співбесіди із роботодавцем. 

Що це означає? Володіти сучасними інструментами кар’єрного консультування та мати розвинені компетенції у цій сфері є запорукою ефективної взаємодії із молоддю у напрямку професійної самореалізації у часи невизначеності, допомоги їй зрозуміти свої сильні сторони та розвинути потрібні компетенції на сучасному ринку праці, який також зазнав трансформацій під впливом повномасштабної  війни. 

Після успішного проходження курсу та сертифікації, свої послуги освітяни будуть надавати на базі профтехів, вищих закладів освіти, а також профільних державних і недержавних установ та організацій, де функціонують кар’єрні центри.

Освітяни, які зацікавлені пройти навчання на цьому спеціалізованому курсі, старт якого планується в січні 2024 року, можуть заповнити реєстраційну форму за цим посиланням.  

{{read_more|Читайте також| 5087, 6127}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: