Osvitanova.com.ua

Олеся Ісак – журналістка, письменниця, перекладачка і пристрасна любителька бігу. Вона входить до двадцятки українців, які пробігли всі шість найбільших марафонів світу. Любов до руху, активність, непосидючість – це риси притаманні не лише самій авторці, а й її дітям. Спостерігаючи за ними, Олеся і придумала історію, яка стала захопливою та пізнавальною книжкою «Непосидючка, який любив бігати» про спільні пробіжки для батьків та дітей (Yakaboo Publishing). Ми попросили авторку дати кілька цінних порад батькам, які хотіли б бігати разом з дітьми.

Я почала бігати, ставши мамою. Мені довелося ще більше заощаджувати свій час, ресурси і економити буквально кожну хвилину. Біг виявився найдоступнішим спортом у моєму суперстиснутому графіку. Адже для бігу не потрібен зал, обладнання, якісь спеціальні знання. Люди створені, щоб ходити, лазити по деревах і бігати. Це – природний рух і тут я точно не помилюся, навіть якщо бігатиму без тренера. Отже, я взяла і побігла.

Як бігати правильно

На той момент я не мала бігового взуття, бігала просто в джинсових шортах і футболці, яка була під рукою. Рахувала відстань приблизно – намотувала кола метрів по 100 по дитячому футбольному стадіону. Стадіон був засипаний дрібним камінням, але навіть це мене не зупинило. У мене не було навушників, музики, спортивного годинника. Але якось на інтуїції я відчула ті базові правила, які уже зараз розумію, і є ключовими «інгредієнтами» успіху бігунів.

 Помірність

Завжди починаємо бігати з невеликих дистанцій і поступово збільшуємо їх. Перевірте себе: вам не має бути дуже важко. Ви не повинні задихатися. Після пробіжки ви маєте відчувати радість від проробленої роботи.  Якщо це не так, зменшуйте дистанцію або взагалі переходьте на швидку ходьбу для початку.

Регулярність

Краще побігати 5 разів на тиждень по 15 хвилин, аніж раз на тиждень годину. Регулярні пробіжки привчать тіло і мозок до руху. Ви перестанете боятися і лінуватися. Біг стане хорошою звичкою.

Задоволення

Не порівнюйте себе з іншими бігунами. Не дивіться на того красивого атлета з довгими ногами, який проноситься повз вас на шаленій швидкості. Повірте: він теж колись був на вашому місці. Кайфуйте від СВОГО особистого бігу. Не всі, хто бігає, мають стати марафонцями чи навіть напівмарафонцями. Якщо вам подобається просто бігати, просто бігайте! Якщо ж хочете спортивних нагород чи досягнень, приготуйтеся до складної роботи, суворої дисципліни і фізичної витримки. Проте це теж має бути в кайф.

Як бігати з дітьми

Я розумію, як складно буває знайти час для бігу, коли на одній руці сидить дитина, іншою мішаєш суп, третьою переш одяг, четвертою прибираєш і так далі. Все це – частина нашого мамського життя. Проте час знайти можна. Скажу, як це працює у мене: 

- Треба проаналізувати свій тиждень і визначити час, який буде доступний для пробіжки. Нехай щодня це буде 15-20 хвилин. Але, якщо скласти це потім разом, то вийде 2-3 години. І це набагато краще, аніж нічого. Коли пробіжка запланована, а не спонтанна, ви її не пропустите. 

- Не соромтеся просити про допомогу друзів, сусідів, рідних. Завжди можна знайти когось, хто побуде з дитиною недовгий період часу, поки ви бігаєте. 

- Виділіть собі полицю, на якій ви будете тримати напоготові два-три комплекти вашого чистого бігового одягу і кросівки. Тоді не доведеться витрачати додатковий час на роздуми: що одягти, а де моя форма, а чи підходять ці шорти до цих шкарпеток. 

- Також краще наперед визначитися, яким маршрутом вам зручно бігати. Де менше світлофорів, автомобілів, скупчень людей. В ідеалі це може бути набережна, парк, якийсь проміжок дороги, де вам ніхто не заважатиме.

- Не бійтеся погоди. Адже людство вижило завдяки тому, що гарно бігало. І це було за будь-якої погоди. Проте краще уникати сильної спеки. Одягаючись, одразу додайте до температури зовні десять градусів. Саме так почуватиметеся під час бігу.

- Якщо бігаєте у навушниках, обирайте спеціальні спортивні, які дають можливість чути і все те, що відбувається навколо. Це дозволяє почуватися безпечніше. Я завжди бігаю в навушниках. Коли біжу швидкі тренування і потрібно сконцентруватися на цифрах (швидкість, дистанція, зміна швидкості протягом тренування), то я просто включаю якусь музику. Коли біжу довші дистанції без акценту на швидкість, включаю подкасти.

Для моїх дітей біг – це нормальна частина їхнього життя. Немає ідеального віку, з якого слід починати залучати дітей до пробіжок. Я, приміром, купила бігову коляску, створену спеціально для батьків-бігунів. Ця коляска обладнана зручними колесами та ручкою, яка дозволяє бігти і штовхати перед собою візочок з дитиною. Тож наша донька зі мною на пробіжках з народження. Син також часто зустрічає мене на фініші, одягає медалі, сам бере участь у дитячих забігах. Про них детальніше можна прочитати у моїй книжці «Непосидючка, який любив бігати». Власне, ця історія і базується на темі дитячих забігів.

Як полюбити біг

Біг дає тобі стільки, скільки ти сам можеш собі дозволити. Спочатку він вчить переборювати страх: що про мене подумають люди, сором бігти вулицею, коли всі навколо просто ходять. 

Також він дає новий досвід – а як це вибігти у дощ? А як це бігати по снігу? А у спеку? А по пляжу? А в лісі? А в новому місті? А під вітряками? А по набережній? А в Іспанії? А в Італії? А в Нідерландах? І щоразу це нові переживання. Тому біг точно допомагає мені особисто перебороти нудьгу і пізнати світ довкола.

Так, геніальні ідеї теж часто народжуються на пробіжці, бо біг – це свого роду медитація. Ти монотонно робиш одні й ті самі рухи протягом тривалого часу, перебуваючи сам на сам, підвищується концентрація, мозок отримує більше кисню, тож і працювати починає краще. Багато моїх текстів народилося саме під час довгих пробіжок.

Взагалі біг – це діяльність для тих, хто любить побути на самоті і відновлюється в ній. Це про мене. Також біг, як і будь-який спорт, допомагає досягати цілей в інших сферах. Адже біг має дуже чіткі цілі: ось тут у тебе старт, ось тут у тебе фініш, ось за такий-то час ти хочеш пробігти таку-то дистанцію. Це швидка і зрозуміла ціль, яку ти досягаєш за короткий проміжок часу. Так тренується взагалі здатність досягати цілей. І мозок автоматично застосовує це вміння у роботі чи навчанні. Чи в інших сферах.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: