Osvitanova.com.ua

Вперше було проведено всеукраїнське опитування фахівців та фахівчинь центрів кар’єри закладів освіти, організоване Career Hub ГО Центр «Розвиток КСВ» у партнерстві з Міністерством освіти і науки України в межах Програми USAID «Мріємо та діємо». Мета опитування: дослідити виклики та потреби центрів розвитку кар’єри закладів освіти, фахівців та фахівчинь центрів кар’єри закладів освіти та надати актуальні інструменти та рекомендації щодо покращення їх роботи в умовах війни. Було опитано 379 керівників/ць та 377 фахівців/чинь Центрів розвитку кар’єри / відділів працевлаштування закладів освіти. 53% респондентів це представники та представниці професійно-технічної освіти, 24,3% - фахової передвищої освіти, 21,1% - закладів вищої освіти з 23 областей України.

В ході дослідження було встановлено, що Центри кар’єри функціонують у більшості освітніх закладів, які взяли участь в опитуванні – 68,3%, що є показником актуальності їх послуг. Ще чверть респондентів-закладів освіти мають бажання створити, інші – враховують складнощі воєнного часу та релокацію навчальних закладів.

З усім тим, попит на кар’єрні послуги серед молоді є. Так,  86,3% молоді України мають запит на індивідуальні кар'єрні консультації. Найбільше їх хвилюють питання створення резюме, питань працевлаштування за фахом і необхідних для цього навичок, а також проходження співбесіди із роботодавцем. 

«Професійна орієнтація на сьогодні визначає майбутній шлях кожної особистості, а вибір професії  є дуже відповідальним. Від того, яких саме фахівців і фахівчинь сьогодні готують в закладах освіти, буде залежати розвиток нашої держави», – Ірина Шумік, представниця директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України 

Якими є нагальні потреби у Центрів кар’єри? Кар’єрні центри та відділи працевлаштування  мають значні потреби в допомозі. Найбільша – у матеріально-технічній підтримці та фінансуванні, із чим, власне, може допомогти бізнес, інвестуючи в розвиток Центрів кар’єри. До прикладу, придбання сучасного професійного обладнання для навчання і практики – це вже величезний внесок. Також є необхідність у більшому залученні потенційних зацікавлених роботодавців-партнерів для  навчально-практичної роботи у вгляді тренінгів, майстер-класів, проведенні практичних занять, залученні провідних спеціалістів для навчання на виробництві, а також для розширення можливостей та адаптації навчальних програм. 

Наскільки бізнес залучений вже? Загалом тільки 23,2% центрів кар'єри / відділів працевлаштування впроваджують додаткові проєкти з роботодавцями: навчально-практична робота у вигляді тренінгів, майстер-класів, проведенні практичних занять, залученні провідних спеціалістів для навчання на виробництві, а 71% –  не займаються цим питанням, що є невтішним результатом. 

Поточна ситуація наступна: наразі 48,5% кар’єрних центрів співпрацюють з бізнесом і 45,9% – не мають такої співпраці. Центри кар’єри закладів освіти також практикують запрошення фахівців/чинь для відкритих лекцій і семінарів, можливість проходження практики у компаніях.

Чому деякі Центри кар’єри не співпрацюють з роботодавцями і бізнесом? Які перепони зі сторони бізнес-середовища? Основні перепони для налагодження партнерств із бізнесом зумовлені зовнішніми факторами – воєнним станом, важкою економічною ситуацією в країні, що призводить до зменшення ділової активності, закриття або нестабільної роботи підприємств, брак коштів, що призводить до зменшення потреби в кваліфікованих кадрах, і, як наслідок, до низької мотивації роботодавців до співпраці з навчальними закладами.

Цінність в об’єднанні. Важливим для Центрів кар’єри  виявилися також обмін досвідом та мережування – об’єднання у спільноту. Фахівці Центрів кар’єри дуже зацікавлені в обміні досвідом з колегами інших кар’єрних центрів, про це повідомили 94,2% опитаних. Так, наприклад, значна частина, 74,8%, фахівців Кар’єрних центрів зацікавлені у долученні до Асоціації кар’єрних консультантів України.

«Сareer Hub Центру «Розвиток КСВ» системно працює над розбудовою системи кар’єрного консультування в Україні. Сподіваємося, що наша організаційна модель «Кар’єрно-орієнтована школа», яку ми розробляємо спільно з Міністерством освіти і науки України, допоможе переформатувати освітні активності таким чином, що вже навчаючись у школі дитина матиме розуміння про широкі можливості професійної самореалізації і робитиме власний вибір свідомо і самостійно. Ми продовжуємо навчати фахівців і фахівчинь Кар’єри центрів та всіх, хто працює із молоддю в закладах освіти всіх рівнів, сучасним інструментам кар’єрного консультування і ділимося трендами майбутнього роботи в Україні та світі в перспективі 10 років”, – Андрій Атрощенко, керівник платформи Career Hub

Форма реєстрації на воркшкоп з підвищення кваліфікації «Організація роботи кар’єрного центру» на основі інтерактивного посібника «Як створити кар’єрний центр?» від Career Hub Центру «Розвиток КСВ» – https://forms.gle/rkgEMpRYmX65dzEi6

Форма попередньої реєстрації на навчальний курс з підвищення кваліфікації «Кар'єрне консультування на базі кар'єрних центрів закладів освіти» – http://surl.li/hnrdj.

Платформа кар’єрного розвитку Career Hub допомагає:

визначитись із вибором професії і планувати майбутню кар’єру отримати якісну освіту для професійної самореалізації розвивати професійні та м’які навички підготуватись до роботи майбутнього.

Програма «Мріємо та діємо» впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Центром «Розвиток КСВ».

Поширити у соц. мережах: