Osvitanova.com.ua

Кредитування — це чутлива тема, особливо для молодих українців. Кредитні зобов'язання пов'язані зі значними фінансовими відповідальностями. Щоб уникнути проблем і забезпечити позитивний досвід використання кредиту, дотримання деяких правил є обов'язковим. 

Якщо ви вирішили взяти кредит — обов’язково дотримуйтесь цих п’яти правил.

Визначте допустиме боргове навантаження для себе

Перш ніж брати кредит, обов'язково ретельно проаналізуйте свою фінансову ситуацію. Визначте фінансовий стан, дохід та витрати. Завдяки цьому ви визначите максимальну суму кредиту, яку можете оплачувати без проблем. Оптимальним борговим навантаженням вважається кредит на суму до 30% вашого місячного прибутку. Якщо сума більша — є ризик виникнення боргів.

Пам'ятайте, що взяття кредиту на суму занадто близьку до максимальної суми заробітку може викликати фінансові труднощі в майбутньому.

Розробіть план бюджету

Перед тим, як взяти кредит, складіть детальний бюджетний план. Врахуйте усі свої поточні фінансові зобов'язання та витрати: так в зрозумієте, яка сума кредиту не зашкодить звичному ритму життя. Пам'ятайте, що розрахунок повинен бути реалістичним та враховувати можливі несподівані витрати. Створення бюджетного плану допоможе зберегти контроль над фінансами та вчасно виконувати платежі за кредитом.

Порівняйте різні варіанти кредитів

Перед прийняттям рішення про взяття кредиту, порівняйте різні варіанти. Зверніть увагу на процентні ставки, умови погашення та суму кредиту, яку можуть надати. Окрім цього, також є різні типи кредиту: довгострокові, короткострокові кредити онлайн на картку та кредитні картки, чиїми кредитними коштами можна користуватися регулярно. Порівняйте різні фінансові установи та обирайте найвигіднішу пропозицію. Не поспішайте з вибором, адже правильне рішення може допомогти зекономити значну суму коштів у майбутньому.

Не нехтуйте прочитанням договору

Перед підписанням будь-яких документів обов'язково ознайомтесь з умовами кредиту.. Зверніть особливу увагу на процентну ставку, комісії, пені, строк кредиту та можливі штрафи. Якщо є незрозумілі пункти, не соромтеся запитувати про це банкіра або іншого фахівця з фінансового планування.

Сплачуйте за кредит вчасно і більше, ніж мінімальний платіж

Старайтеся сплачувати більше, ніж мінімальний платіж. Це дозволить зменшити загальну суму витрат на відсотки і скоротити строк погашення кредиту. Пам'ятайте, що вчасні платежі допоможуть підтримувати позитивну кредитну історію та вбережуть вас від подальших проблем з кредиторами.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: