Osvitanova.com.ua

Попри величезні втрати від війни, 72% української молоді готові долучатись до процесу відновлення у своїй громаді, – з’ясували автори дослідження «Вплив війни на молодь в Україні», яке було опубліковане у квітні 2023.

Дослідження презентували представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Хайме Надаль, Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє, заступниця Міністра молоді та спорту Марина Попатенко, представники дослідницької агенції Info Sapiens Дмитро Савчук та ГО «Аналітичний центр Cedos» Іван Вербицький.

Дослідження показало, що унаслідок повномасштабного вторгнення одним довелося обмежити свою звичну діяльність, іншим – відмовитися від неї повністю, разом з тим, молоді люди консолідувалися та почали активно волонтерити, збирати та розвозити гуманітарну допомогу, допомагати військовим, ВПО та вступати до лав Збройних Сил України.

Загалом 82% молодих людей зазначили втрати через війну. Проте, частка молоді, що займається волонтерством, зросла з 20% до 42%. Також зросла частка тих, хто не хоче виїжджати з України з 49% у 2021 році до 66% у 2022 році.

Переважна більшість молоді (72%) кажуть, що готові долучатися до процесу відновлення у своїй громаді, але лише 1% відповіли, що вже це роблять. Прикметно, що 76% молодих людей, які виїхали через війну за кордон, планують повернутись в Україну. 

Результати дослідження відображають не тільки статистичні дані, але й особисті історії молодих людей, їхні враження та думки про війну. Висновки дослідження можуть бути корисними для розвитку програм та проєктів, спрямованих на підтримку молоді в Україні.

У рамках дослідження було проведено глибинні інтерв'ю та фокус-групи серед молоді віком від 14 до 35 років на території підконтрольній Україні, та молоді, яка виїхала за кордон через повномасштабне вторгнення росії.

Дослідження проведено ГО «Аналітичний центр Cedos» і дослідницькою агенцією Info Sapiens за ініціативи, а також технічної та організаційної підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства молоді та спорту України, за фінансової підтримки МЗС Данії.

Повний звіт та інфографіка доступні за посиланням.

{{read_more|Читайте також| 5974, 4563}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: