Osvitanova.com.ua

Нещодавно у видавництві Yakaboo Publishing вийшла книжка «Виховання харчування. 10 кроків до здоров’я вашої дитини», яку написали Наталія Самойленко та Анна Бєлокоз, експертки з дієтології та ендокринології. Книжка присвячена вихованню у дітей навичок правильного харчування. Авторський метод формування у дітей здорових стосунків із їжею коментує сімейний психолог, керівниця Інституту ментального здоров'я та розвитку особистості Наталія Простун.

Їжа в українському контексті

Стосунки з їжею народжуються у сім’ях. Свідоме споживання продуктів, вибір, святкові традиції та культура поводження з їжею передаються з покоління у покоління. Україна переживала важкі часи голоду в 1930-ті роки, радянське обмежене минуле, війни, непрості часи 1990-х років та їх вічний дефіцит. Цей травматичний досвід, а то і його нашарування, закарбувався у колективній пам’яті українців. Несвідомо травматична пам’ять формує наші відносини з харчуванням, і ці стосунки можуть бути вкрай нездоровими та патернами поведінки передаватися дітям.

Як формуються стосунки з їжею

Їжа – джерело нашої енергії, спокою, виживання, розвитку, насолоди. Їжа – базова потреба людини. Надважливо формувати безпечні стосунки з їжею. Коли я кажу про стосунки, я маю на увазі переживання в процесі нашого харчування, де залучені наш свідомий вибір, зоровий контакт, відчуття запаху та смаку.  Важливо проживати цей процес з відчуттям насиченості та задоволення. 

Буває навпаки, людина систематично споживає токсичне, що має руйнівний вплив на організм. Або заповнює їжею внутрішні пустоти, коли тривога від стресу зашкалює, бо находить єдине джерело безпеки та насолоди в такому способі стосунку. Систематичне заповнення пустот без свідомого розуміння себе, своїх дефіцитів, потреб, може викликати розлади харчової поведінки. Сьогодні більшість хронічних захворювань викликані їжею, шкідливими інгредієнтами, дефіцитом харчування та відсутністю фізичної активності. 

Про книжку «Виховання харчування. 10 кроків до здоров’я вашої дитини»

Не всі дорослі мають здорові відносини з їжею, не всі знають як налагоджувати здорове харчування. Я тішусь, що є фахівці з медичною освітню, які навчають формувати своє та дитяче меню так, щоб бути здоровим та відчувати насолоду від розвитку та життя. 

До мене потрапила книга  Наталії Самойленко та Анни Бєлокоз «Виховання харчування. 10 кроків до здоров’я вашої дитини». Авторки, лікарки за освітою, простою мовою навчають читача розуміти стосунок з їжею починаючи з фізіології травлення. Пояснюють батькам дитячий розвиток травлення, описуючи шлях «сисунця», «кусаки» і «жуваки». Так ясно і метафорично про важливі процеси проходження цих стадій. Чудово розповідають про гормони-регулятори, які впливають на настрій і поведінку. Про жири, білки, вуглеводи та вітаміни/ мікроелементи, що є базою формування гармонійного розвитку дитини. Закріплюють грою «дієтична веселка», яка практично сприяє планувати щоденний раціон дитини. 

Вміст здорової тарілки в долоньках допомагає батькам зрозуміти, як збалансувати харчування. Ви знайдете цікаві поради щодо формування сніданку, обіду та вечері, про те, яких помилок треба уникати:

як не зловживати цукром та сіллю,  який мати баланс рідини,  чому необхідно навчити дитину дружити з їжею як не зловживати смаколиками, а правильно «порушувати раціон».

У книжці багато корисного не лише про їжу, а про усвідомленість стосунків з їжею, про те, щоб дитина чула свій організм, могла обирати чим харчуватись, і вміла розрізняти психологічний і фізіологічний голод. 

Дуже важливо і дорослим не забувати про себе, бо діти наслідують нас. Харчування – це звичка, яку необхідно адаптувати. Читайте з насолодою, міняйте звички із задоволенням!

{{read_more|Читайте також| 5985, 5727}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: