Osvitanova.com.ua

Біологію діти зазвичай вивчають із цікавістю. Особливо, коли нарешті доходить справа до біології людини. Проте талановитий вчитель завжди шукатиме нові, нестандартні підходи. Які формати уроків та навчальні посібники можна запропонувати дітям, щоб інтерес до природи, до того, як влаштований їх власний організм, не згасав?

Підготовлено за підтримки онлайн-школи BukiSchool: https://bukischool.com.ua/tutors/biolohiya

Поширені проблеми при вивченні біології та методи їх вирішення

На жаль, не всі педагогічні факультети на належному рівні приділяють увагу методиці, утриманню уваги учня під час уроків біології. Не всі школи мають добру матеріально-технічну базу для проведення інтерактивних уроків та цікавих досліджень. Але вчитель має робити все, щоб жоден учень, навіть найслабкіший, на його уроках не нудьгував. Потрібно працювати по можливості із кожним учнем індивідуально і в класі, і в гуртках та на факультативах. 

Можна застосовувати такі методи:

робота в парах; мозковий штурм; робота в малих групах. 

Це важливо, оскільки при використанні даних методів залучений кожен учень. До того ж подібні способи ведення уроків мають велике значення для навчання дітей не тільки науковому мисленню, а й роботі у колективі. Так зароджуються дружба, товариськість, навички спільного розв'язання проблем, взаємодопомоги. І шкільні роки лишаються у пам’яті як найкращі.

Які сучасні посібники з біології можна використовувати на уроках та позашкільній роботі

Посібники бувають різні: це і збірники задач з генетики, і посібники для підготовки до НМТ. Вони націлені як на вчителів, так і на учнів.

Але не менш важливими є наочні посібники, різноманітні таблиці, схеми, а також:

кімнатні рослини; гербарії; опудала; колекції;  препарати; скелети; муляжі тощо. 

Як використовувати візуалізацію та інтерактивні методи

Вчитель може використовувати проєктор для демонстрації фото та відео, наприклад, природи рідного краю чи тварин, внесених до Червоної книги. За допомогою проєктора можна проводити вікторини, тести, вирішувати кросворди. Варто частіше застосовувати методи, за допомогою яких учень самостійно вивчає та досліджує просто на уроці. І одним лиш мікроскопом справа не обмежується. Неабиякий ефект має перегляд навчальних фільмів, після чого дітям дається завдання написати, наприклад, есей. Така форма роботи сприяє розвитку мислення дитини, здатності висловлювати власну точку зору.  У теплу пору року можна проводити уроки на природі чи організовувати екскурсії до заповідників. Такі екскурсії мають велике значення також для оздоровлення дітей. Якщо такої можливості немає, за допомогою сучасних мультимедійних технологій можна здійснювати віртуальні тури. Окремо варто зазначити, що з поширенням сучасних технологій частіше стали застосовуватися імітаційні моделі. Ось як це виглядає:

Підготовлено за підтримки онлайн-школи BukiSchool: https://bukischool.com.ua/tutors/biolohiya

Сучасні способи проведення додаткових занять з біології та самостійного навчання

Окрему увагу варто приділяти позакласній роботі з учнями. Особливо це важливо при підготовці до вступу у середні спеціальні та вищі навчальні заклади відповідного професійного спрямування.

Розрізняють такі види індивідуальної позакласної роботи: 

досліди і спостереження у природі, теплиці, на навчально-дослідній земельній ділянці, куточку живої природи; виготовлення засобів наочності; підготовка рефератів; підготовка учнівських наукових робіт. 

Що стосується масової позакласної роботи, то вона може відбуватися у формі свят, тематичних вечорів, учнівських олімпіад тощо. 

Позакласна робота, як і традиційна, що відбувається під час уроків, може включати:

бесіди; лекції; екскурсії.

Вчитель може застосовувати переконання словом, заохочення, осуд чи похвалу для формування особистості, з виховною метою.

Позакласна робота не має дублювати уроки. Учень під час таких форм навчання отримує додаткові знання та навички.

Чому інноваційні підходи при вивченні біології такі важливі

Саме такі нестандартні методи пробуджують цікавість не тільки до предмета, а й до спостережень за природою рідного краю. Цей вид дозвілля не лише захоплюючий, а й корисний для здоров’я, як психічного, психологічного, так і фізичного, для загального розвитку та виховання характеру. Зокрема, доброти, співчуття та інших людських чеснот.

Позашкільна робота допомагає школярам зрозуміти своє місце в світі. Не всі вони стануть біологами, проте такі цікаві моменти єднання з природою, її пізнання залишаться у пам’яті.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: