Osvitanova.com.ua

З кожним днем технології штучного інтелекту (ШІ) все глибше проникають в усі сфери нашого життя. Зокрема з’являється велика кількість сервісів, здатних суттєво вплинути на роботу та бізнес. Сьогодні за допомогою штучного інтелекту можна генерувати зображення, запускати рекламні кампанії, писати тексти, код і навіть музику. Переліком корисних інструментів та прикладами їх застосування з Happy Monday поділився Михайло Куц, Product Marketing Manager у Global Teams.

Сервіси для генерування текстів 

Майже жоден бізнес неможливо уявити без текстів: це можуть бути описи продуктів, SEO-тексти, статті в блог, реклама тощо. Сьогодні для створення текстів не обов’язково працювати самому чи наймати спеціально навчену людину. Сучасні сервіси на основі штучного інтелекту можуть генерувати 100% оригінальний текст на будь-яку тему, який практично неможливо відрізнити від написаного копірайтером. 


ChatGPT

У листопаді 2022 року компанія OpenAI представила чат-бот ChatGPT, який змусив весь світ обговорювати себе, а декого — навіть боятися за своє професійне майбутнє.

ChatGPT працює на основі ШІ-технології обробки природної мови GPT-3.5, яку використовує для генерування текстів у форматі діалогу з людиною. Ви можете ставити чат-боту запитання чи пропонувати теми для розмови, а він у відповідь генеруватиме релевантні тексти, максимально схожі на те, як пише чи говорить людина. ChatGPT був навчений на величезній кількості створених людьми текстових даних з інтернету, що робить його надзвичайно спроможним підтримувати розмову. 

Ось, наприклад, як чат-бот відповідає на питання, чому люди люблять собак. Погодьтеся, вийшло досить непогано. Подібний текст цілком можна було б розмістити десь у блозі.

ChatGPT навчений генерувати тексти різними мовами (українською теж) майже як людина, тому журналісти вже спробували з допомогою цього чат-бота писати статті, студенти — складати іспити, кандидати — готувати резюме й супровідні листи, маркетологи — створювати тексти для продажу, а IT-спеціалісти — писати технічну документацію чи навіть базовий код. 

На жаль, для користувачів з України використання ChatGPT наразі неможливе, але міністр цифрової трансформації Михайло Федоров уже написав листа до компанії OpenAI з проханням відкрити для України доступ до чат-бота. А поки цю проблему можна розв’язати за допомогою VPN та іноземного телефонного номера. Наприклад, я обійшов блокування за допомогою програми Betternet та закордонного номера сервісу SMS-activate. Налаштування доступу до ChatGPT тривало менш як 5 хвилин.

Для користувачів з України також доступні кілька подібних чат-ботів, заснованих на технології штучного інтелекту. Це ChatSonic, який позиціонує себе як «ChatGPT, але з суперздібностями»: він реагує на голосові запити й відповідає голосом, генерує зображення та шукає інформацію для відповідей в режимі реального часу. Також мені сподобався сервіс Chai, за допомогою якого можна створити власний чат-бот на основі штучного інтелекту. Ось приклад діалогу з чат-ботом Chai:


Writesonic

Writesonic — це інструмент копірайтингу на основі штучного інтелекту, який за лічені секунди створює унікальний маркетинговий контент для будь-якого бізнесу: рекламні оголошення, пости в блог, цільові сторінки, описи продуктів тощо. Сервіс допомагає маркетологам зі всього світу: від великих компаній на кшталт Coca-Cola й Adidas до невеликих бізнесів. 

Наприклад, я протестував, як Writesonic зможе написати статтю. Для цього я надав ключові слова й вибрав деякі параметри тексту. Сервіс запропонував мені кілька варіантів структури, я вибрав один і отримав готову статтю на задану тему.

 

 

 


Writesonic підтримує створення контенту 25 мовами (на жаль, української серед них поки немає). Платна версія сервісу коштує від $12 на місяць і дозволяє генерувати контент обсягом до 19000 слів. Втім, для початку роботи й тестування цілком вистачить і безплатної версії, яка генерує текст обсягом до 2500 слів.


Topic

Topic — це сервіс для SEO, який допомагає оптимізувати контент таким чином, аби залучати на сайт більше органічного трафіку. Підтримує п’ять мов: англійську, французьку, німецьку, португальську та італійську. Інструменти Topic пропонують ключові слова, які треба додати в текст, щоб просувати його за конкретним запитом, створюють за допомогою штучного інтелекту структуру для статей та ефективні заголовки, також допомагають оптимізувати текст перед публікацією. А інструмент Blog Idea Generator пропонує ідеї для текстів: аналізує найкращий контент в інтернеті за ключовими словами та надає рекомендації релевантних для вашого бізнесу тем. 


Безкоштовна версія Topic виявилася не дуже ефективною, оскільки дозволяє генерувати лише частину контенту. Платна підписка дозволяє не лише писати заголовки й отримувати релевантні ключові слова, але й створювати унікальні тексти. За $99 на місяць можна створювати й оптимізувати до 10 текстів, а за $199 на місяць — до 25 статей.


Copysmith

Copysmith — це програма на базі штучного інтелекту, яку можна використовувати не лише для генерування описів товарів/послуг чи створення текстів у блог, а й для запуску й відстеження рекламних кампаній. Copysmith має шаблони для створення різних форматів просування контенту:


Сервіс підбирає ключові слова, генерує контент, відстежує конверсії та оптимізує рекламні кампанії для забезпечення якісних результатів. Copysmith пропонує доступні цінові пакети для приватних осіб та підприємств: від 19$ на місяць.

Більше сервісів для генерації текстів: Hypotenuse, Rytr, Peppertype, HyperWrite.


Сервіси для покращення та перекладу текстів

Окрім генерування унікальних текстів, інструменти на основі штучного інтелекту можуть здійснювати переклад на рівні професійних перекладачів, а також покращувати тексти як справжні редактори.

DeepL

DeepL — це сервіс машинного перекладу, що характеризує себе як «найточніший у світі перекладач». За результатами сліпих тестувань DeepL дійсно випереджає конкурентів, серед яких рішення від Google, Amazon і Microsoft. Приміром, я спробував перекласти з англійської на українську мову уривок одного з відомих віршів, використовуючи перекладачі Google Translate та DeepL. На мій погляд, сервісу DeepL вдалося перекласти цей уривок дещо точніше.


Цей інструмент пропонує переклад текстів, зображень і цілих файлів на 31 мову та постійно випускає оновлення, які дозволяють щоразу точніше передавати значення, з успіхом долаючи складнощі навіть галузевого професійного жаргону.

Я користуюсь цим сервісом давно, і мені цілком вистачає безкоштовної версії, у якій можна перекладати тексти до 5000 символів. Найдешевша платна версія перекладача (Starter) коштує 7,5€ на місяць і надає кілька додаткових можливостей, як-от наскрізне шифрування та конфіденційність тексту, що перекладається.


Wordtune

За допомогою технології обробки природної мови (NLP) Wordtune переписати будь-який документ, зробивши його більш читабельним і цікавим. Цей інструмент може перефразувати текст, якщо в ньому занадто багато схожих слів або формулювань, запропонувати замінити терміни чи змінити структуру речення. Wordtune працює з текстами англійською, це відмінний інструмент для тих, хто хоче писати на рівні носіїв мови.


Мені дуже сподобався Wordtune, тим паче що для обробки тексту мені цілком вистачило безкоштовної версії. Premium-підписка вартістю $25 на місяць дозволяє не лише перефразовувати текст, але й робити це таким чином, щоб текст став коротшим або довшим.

Сервіси для генерування зображень

Технологія генерування зображень також зробила потужний ривок за останні роки. Сьогодні штучний інтелект може конкурувати з художниками й ілюстраторами, адже вміє генерувати картинки з нуля за текстовим описом чи на основі оригіналу, малювати частину картинки, змінювати задане зображення тощо.


Deep Dream Generator

Deep Dream Generator — це один із найвідоміших генераторів зображень на основі штучного інтелекту. Він навчений мільйонами картинок і використовується здебільшого для генерування зображень для сайтів та ілюстрацій для статей. 

Інструмент простий у використанні: потрібно лише завантажити картинку, на основі якої буде згенероване нове унікальне зображення. Або надати програмі текстовий опис того, що ви хочете побачити на згенерованій картинці. Наприклад, я ввів для створення зображення фразу sunny morning happy monday, і ось що вийшло:


Можна використовувати безкоштовну версію сервісу, але вона має обмеження за кількістю та якістю зображень. Платні версії сервісу стартують від $19 на місяць і дозволяють створювати більше зображень вищої роздільної здатності.  

Більше сервісів для генерації зображень: DALL-E 2, GLIDE, Latent Diffusion.

Сервіси для генерації коду

На відкритих репозиторіях штучний інтелект зміг навчитися самостійно писати код. Ось кілька сервісів, які можуть із цим допомогти. 

Codex — сервіс компанії OpenAI, який трансформує звичайну мову в код. На базі Codex вже є AI-помічники для програмістів, які доповнюють код, наприклад GitHub Copilot. Pigma — сервіс, здатний перетворювати на код дизайн, створений у програмі Figma. CodeWhisperer — AI-помічник для програмістів від Amazon, який підлаштовується під стиль розробника і може генерувати більш ніж десять рядків коду за раз. Kite, Tabnine — AI-плагіни, які пропонують розробнику наступні рядки коду.


Ще кілька цікавих сервісів на базі штучного інтелекту

Reface

Reface — це AI-застосунок українського виробництва, який посів перше місце в топі американського AppStore, випередивши TikTok, Netflix та Amazon. Reface дозволяє користувачам замінювати людські обличчя у відео чи GIF, для цього нейромережа тренувалась на мільйонах зображень у вільному доступі. Наприклад, я спробував безкоштовну версію Reface і замінив обличчя Леонардо Ді Капріо своїм у відомій гіфці. Вийшло непогано — щось середнє між його і моїм зображенням 🙂


У безкоштовній версії Reface буквально кілька безплатних опцій. Вартість використання повного функціонала стартує від $5 на тиждень. Додаток буде цікавим простим користувачам, маркетологам і дизайнерам для створення розважального та рекламного контенту.

Riffusion

Riffusion — це нейронна мережа, яка генерує музику з урахуванням текстових підказок. Завдяки спеціальному вебзастосунку користувачі прямо на сайті сервісу можуть створювати довільні мелодії та комбінації звуків: наприклад, можна попросити сервіс придумати й озвучити «джаз із нотками літнього дощу».

Я поекспериментував з Riffusion деякий час і можу сказати, що більшість створених мелодій звучать доволі незвичайно, але цей сервіс є чудовим прикладом перспективної технології маніпуляції звуками в реальному часі. Сервіс поки повністю безкоштовний і ним можна скористатися без обмежень.

Elsa

Elsa — це мобільний застосунок для перевірки й виправлення англійської вимови за допомогою технології розпізнавання мовлення зі штучним інтелектом. Сервіс здатен проаналізувати, наскільки правильно ви вимовляєте слова порівняно з носієм мови, і надавати зворотний зв’язок для покращення. Вбудований словник можна використовувати для пошуку слів і практики їхньої вимови. Для практики також доступні понад 1600 уроків на 40+ тем: від мандрів до співбесід. 

Безкоштовна версія пропонує обмежений доступ до уроків англійської та інших функцій сервісу, а платна версія стартує від $6.25 на місяць за умови щомісячної оплати.

Як бачите, сьогодні з допомогою сервісів на основі ШІ можна генерувати текстовий контент для блогів, SEO чи реклами, створювати зображення, музику, писати код і навіть вивчати мову. Такі інструменти стануть у пригоді контент-менеджерам, маркетологам, айтівцям і взагалі будь-яким фахівцям, які хочуть спростити свою роботу за допомогою сучасних технологій. І немає сумнівів, що з часом кількість подібних інструментів тільки збільшиться, адже аналітики пророкують ринку розумних ШІ-рішень зростання майже в 30 разів у найближче десятиліття.

{{read_more|Читайте також| 5838, 5892}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: