Osvitanova.com.ua

11 лютого у світі відзначають пам’ятну дату, присвячену незмірно важливій ролі жінок та дівчат у науці. У 2015 році за підтримки ЮНЕСКО та спеціальної структури ООН з питань гендерної рівності було прийнято резолюцію A/RES/70/212, яка визначила 11 лютого як Міжнародний день жінок та дівчат у науці. До цієї дати ми зібрали 7 фільмів про жінок-дослідниць, які варто подивитися.

1. Приховані фігури (2016, США)

Це історія групи жінок-математиків афроамериканського походження, які відіграли важливу роль у НАСА в перші роки існування космічної програми США. Фільм звертає увагу глядачів не лише на роль жінок у науці, а й на расову дискримінацію у 60-х роках.

2. Не дивіться вгору (2021, США)

У гучному фільмі кінця 2021 року можна шукати багато сенсів і підтекстів, проте не можна забувати той факт, що вся історія починається з наукового відкриття Кейт Діб'яскі. Після цього двом ученим-астрономам доведеться вступити в нерівний бій з урядом, медіа та суспільством, щоб попередити людство про комету, яка знищить планету Земля.

3. Прибуття (2016)

Всі жителі Землі розгублені та збентежені. У різних точках планети на невеликій висоті зависли інопланетні об'єкти. В інтересах всього людства якомога швидше зрозуміти мету їх прибуття і налагодити мирний діалог. Команда військових на чолі з полковником Вебером (Форест Уїтакер) запрошує до співпраці вчених. Лінгвістка Луїза Бенкс орієнтується в усіх мовах світу. Але чи вистачить її знань для спілкування з непроханими гостями? 

4. Небезпечний елемент (2019, Велика Британія, Франція, США, Китай та Угорщина)

Фільм заснований на романі Лорен Реднісс П'єр та Марія Кюрі: історія кохання та радіоактивності. Це неймовірна правдива історія життя першої жінки-лауреата Нобелівської премії Марії Склодовської-Кюрі та її наукової роботи, яка змінила світ.

5. Агора (2009, Іспанія)

Ця історична драма, дії якої розгортаються в Олександрії наприкінці 4 століття, розповідає про професорку філософії та математики Гіпатію. Її цікавить наука і рух небесних тіл, проте довкола відбувається становлення християнства, яке вважає своєю головною перешкодою невіруючих.

6. Інтерстеллар (2014, США та Велика Британія)

Хоча всі звикли асоціювати цей фільм Крістофера Нолана з Меттью Мак-Конагеєм у центрі сюжету, не можна не відзначити у ньому роль жінок-дослідниць. Енн Гетевей і Джессіка Честейн грають науковиць, які зробили величезний внесок у місію та розвиток людства.

7. Зараза (2011, США)

Всесвітня організація охорони здоров'я намагається перешкодити поширенню смертельного вірусу невідомого походження. Хвороба, проти якої немає ні лікувальних препаратів, ні вакцини, стрімко забирає життя заражених. Фільм Стівена Содерберга довгий час вважався забутим, але став дуже популярним у часи пандемії COVID-19. Позаяк стрічку порівнюють зі спалахом коронавірусу. У стрічки чудовий акторський склад. Одна з головних ролей у француженки Маріон Котійяр – вона грає доктора-епідеміолога ВОРЗ Леонору Орантес, яка береться дослідити, як виникла епідемія та знайти ліки проти небезпечної зарази.

{{read_more|Читайте також| 5302, 5891}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: