Osvitanova.com.ua

Діти, які рано починають займатися домашніми справами, частіше досягають успіху у стосунках, навчанні та кар'єрі. Ось як надихнути їх взяти участь, не вступаючи в бійку. Діти люблять робити безлад, а от прибирати не дуже. Зазвичай відповідальність за прибирання лягає на маму чи тата, а опитування ClosetMaid показало, що в середньому батькам доводиться прибирати за своєю дитиною 28 разів на тиждень, тоді як половина батьків робить домашні справи за своїх дітей, щоб переконатися, що все зроблено правильно.

Прибирання за дитиною — коли вона цілком здатна зробити це сама – проблема, що існує на декількох рівнях. По-перше, це створює для вас більше роботи. По-друге, дає зрозуміти, що дитина не може сама навести лад і/або що їм не потрібно турбуватися, оскільки хтось інший зробить це за них.

Дослідження, яке відстежувало понад 80 дітей протягом усього життя, показало, що діти, які рано займалися домашніми справами (приблизно у віці 3-4 років), частіше мали добрі стосунки з друзями та родиною, а також успіхи в навчанні й, зрештою в кар'єрі в порівнянні з тими, у кого в дитинстві не було роботи по дому.

Дітям потрібно навчитися цінувати гроші так само як і прибирання. Ось декілька способів показати, що прибирати потрібно добровільно і протягом усього життя. Дошкільнята, може й не вміють якісно прибирати, але все одно варто знайти способи, де б вони могли допомогти, наприклад, при сортуванні шкарпеток чи складанні іграшок.

1. Відмовтеся від концепції прибирання як покарання

Прибирання не покарання, а квиток до інших речей. Поясніть, чому важливо прибирати на гігієнічному рівні – як шкідливо дихати пилом і де заводяться мікроби

2. Запропонуйте варіанти

Дайте декілька можливостей взяти участь у сімейному прибиранні – повісити випрану білизну, винести сміття, попилосити, полити квіти, накрити на стіл тощо. Так в дитини натренується звичка приймати рішення і розуміти, що їй подобається.  

3. Зробіть прибирання сімейною справою

Замість того, щоб відправляти свою дитину в самотній світ самостійного прибирання, робіть це разом. Встановіть час «прибирання», коли член сім'ї встановлює на годиннику 10 хвилин, і кожен творить свою магію. Розкажіть, що зможете на 10 хвилин більше приділити їм увагу і неодмінно виконайте обіцяне.

4. Гості приходять за умови, що після візиту візьмуть участь у наведенні ладу

До дитини прийдуть друзі? Прекрасно. За 20 хвилин до кінця візиту скажіть, що варто вже все поскладати на місця. Це буде ще одна спільна гра. 

5. Реалізуйте правило «спочатку – потім»

Спочатку прибрати, а потім перегляд мультфільму. Або в іншій варіації – спочатку уроки, потім гратись. Наголошуйте, що за умови такої допомоги, у вас буде більше часу разом погратись чи поспілкуватись. Крім того, спільно проведений час згуртовує і зближує всю родину.

Успіхів у спільному прибиранні!

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: