Osvitanova.com.ua

Психологиня SchoolToGo Наталія Кравченко про те, що таке емоційне вигорання вчителя та як йому запобігтиія. 

В сучасному темпі життя все більш відчутною стає проблема емоційного вигорання людини. Серйозність стану може оцінити лише той, хто потрапив у цю пастку. Але спробуємо розібратись, що він собою являє.

Отже, емоційне вигорання – це стан фізичного і психічного виснаження як результат фізичного і психічного перенавантаження під час роботи з людьми. Зрозуміло, що професія вчитель підходить під цей опис, тому знаходиться в зоні ризику.

Як запобігти емоційному вигоранню

Емоційне вигорання складається з кількох етапів, тому за бажання достатньо легко знайти себе десь на цьому шляху і «зійти з дистанції». Процес зародження емоційного вигорання складається з чотирьох етапів.

1.  Активність

На цьому етапі людині буде неважливо, про що піде мова далі, тому що на першому етапі вона почувається абсолютно щасливою. Уявіть собі молодого вчителя, який сповнений амбіцій: він нарешті отримав диплом, роботу, попереду безліч можливостей для реалізації ідей та кар`єрного росту. Очікування від майбутнього – це такий «стан ейфорії», де молодий вчитель приділяє багато часу досягненням. Він бере роботу додому, всі його думки про роботу: «Як я завтра буду виглядати в очах учнів?», «Що ще вивчити, аби стати кращим?», «Залишусь на роботі допізна, це оцінить керівництво» і т. д.

На цьому етапі головна роль відводиться ідеї, і зовсім непомітно починають страждати інші сфери життя – сім`я, стосунки, спілкування з друзями, хобі, сон, духовність, спорт тощо. Це все призводить до другого етапу розвитку емоційного вигорання.

2. Втома

На цьому етапі ідеальна версія себе починає напружувати. Вчителі особливо схильні до потрапляння у цю пастку, адже в суспільстві є загальний образ вчителя з притаманними йому характеристиками: часто вчитель захоплений ідеєю (див. перший етап) забуває про те, що він, або вона – людина. Вчитель як людина теж має свої звички, свої бажання, індивідуальність. Професія ж вимагає дотримуватись образу, який не збігається з індивідуальністю. Не приділяючи достатньо уваги іншим сферам життя, тіло та психіка починають нагадувати про своє існування втомою. На цьому етапі варто зупинитись і шукати компроміси зі своїми амбіціями. Якщо амбіції таки беруть гору, зустрічаємо третій етап емоційного вигорання.

3. Виснаження

Тут мова йде лише про прийняття. Тіло ніколи не бреше і спілкується зі своїм власником через відчуття. На цьому етапі з`являється дратівливість. Це реакція на те, що все пішло не за планом. У зв`язку з попереднім етапом – втомою – ідеальний вчитель став для себе не ідеальним, десь щось забув, десь не встиг, десь відреагував не так, як дозволяють правила. Відчуття провини довго витримати тяжко, тож вчитель може почати пошук винуватих зовні: діти, їх батьки, друзі, власна сім`я, керівництво тощо. Тобто цьому етапу притаманне те, що починають «сипатись» всі сфери життя, але коли людина це помічає, виявляється, що їх зовсім і нема. Це відчуття дуже нестерпне. Так вчитель потрапляє на четвертий етап емоційного вигорання.

4. Вигорання

На жаль, це невідворотна стадія розвитку стану. Далі іде вже депресія зі своїми наслідками. Четвертий етап розвитку емоційного вигорання – це крапка у професії. Думаю, ви спостерігали за тим, як вчителі стають кухарями, кухарі – тренерами, медики – водіями тощо. Це не повинно дивувати, адже зміна професії – це найефективніший спосіб виходу з емоційного вигорання. На цьому етапі людина вже ненавидить свою роботу, адже всі проблеми в інших сферах життя людина пов`язує саме з нею. Триматись за роботу може лише для забезпечення першочергових потреб життя, але всім нам відомі наслідки такого ставлення до роботи. При цьому в учителя в зоні таких цих наслідків знаходяться діти, які дуже уразливі.

Отже, тепер можете уявити собі підступність стану у всій красі, який пройшов шлях деградації від «Я врятую світ» до «Я ненавиджу світ, бо він зруйнував моє життя». І як здавалося б легко знайти компроміс, відпочинок, дозвіл собі на свою індивідуальність. Не забувайте, правила встановлюють люди, і ніхто не знає, на якій стадії вигорання їх затвердили, тож слухайте свої відчуття, аби тіло вас не змушувало прислуховуватись.

{{read_more|Читайте також| 4886, 5029}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: