Osvitanova.com.ua

Як заохотити батьків читати дітям вголос, виховати любов до літератури та проводити час разом? Можна послухати аудіоказки разом. Саме для цього ще у 2020 році «Український інститут книги» та медіасервіс MEGOGO започаткували Всеукраїнську акцію «365 казок на ніч».

Але лише аудіоказками акція не обмежується. Кожну історію на YouTube-каналі УІК супроводжують яскраві анімовані ілюстрації, тексти з правильними наголосами для коректного читання вголос і розвивальні завдання для дітей, розроблені методистом. Перший сезон було присвячено новорічним казкам, другий – природі, третій – знанням

Ось кілька послідовних кроків, що допоможуть максимально ефективно використати методичні поради:. 

Уважно послухати з дитиною казку (затримати увагу допоможуть ілюстрації).  Після перегляду відео зазирнути в опис  під ним і відкрити текст казки.  Прочитати його разом і розібрати з малюком незрозумілі слова чи сюжетні моменти.  Завантажити і роздрукувати файл з ігровими завданнями, які спрямовані на розвиток усвідомленого читання і навичок аналізу прочитаного.  

Нижче 20 аудіоказок про героїв.Читають Сергій Гутько, Вікторія Тишкевич. 

1.  Юліта Ран «Лицар і гречана каша»

Двоє лицарів зібралися готувати пресмачний сніданок для прекрасної дами! Старший куховарить, молодший допомагає, і така їх гордість проймає за цю добру ранкову справу… Ну, справжні лицарі! І це тільки одна з багатьох лицарських історій у зібрці.

Текст казки: https://cutt.ly/FYx7cSn
Завдання до казки: https://cutt.ly/pYx7WXs

2. Аня Хромова «Драконе, киш!»

Маленька Юля так насупилася, що перетворилася на справжнього дракона! І ніхто її не спинить – усі мають слухатися і робити так, як вона захоче. Тільки мама каже, що Юлі тепер доведеться жити в печері та полювати на принцес... А що? Вона ж дракон!

Текст казки: https://cutt.ly/DYcp1Fr
Завдання до казки: https://cutt.ly/9Ycp7Qq

3. Оксана Драчковська «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама»

У родині зайців є багато діток-зайченят, і всі вони радо ходять до школи. Тільки одному зайчикові ведеться трохи складніше ніж іншим, адже він не може ходити. Сім’я завжди підтримує малюка, а от у Лісовій Управі зовсім не думають про таких звірят. Добре, що мама Зайчиха знає, як навести лад у лісі!

Текст казки: https://cutt.ly/JYcs9ka
Завдання до казки: https://cutt.ly/mYcs48Y

4. Юлія Ілюха «Марсіанські хроніки Мурка Мняуска» (уривок)

Мурко Мняуск – дуже амбітний кіт! Аби здійснити свою мрію, він перетнув океан і прокрався до офісу самого Ілона Маска! Про що ж мріє котик? Звісно, полетіти на Марс! І в цьому йому допоможе фантастична команда “космокотів”. Слухай!

Текст казки: https://cutt.ly/IYcdLA8
Завдання до казки: https://cutt.ly/PYcdVOd

5. Юлія Косівчук «Війна і маленька Віра»

Хто така Війна? Це страшний монстр, який забирає в людей усмішки та чинить лихо на вулицях Міста Щасливих Людей. Хто така Віра? Це просто маленька дівчинка. Вона любить маму, тата, зайченя Смайлика і своє місто. На жаль, його захопила Війна, тож людям потрібно бути дуже сміливими, аби її прогнати. І Віра, здається, найсміливіша від усіх!

Текст казки: https://cutt.ly/rYcgR3V
Завдання до казки: https://cutt.ly/DYcgP6g

6. Українська народна казка «Кирило Кожум’яка»

Чи водяться у Києві супергерої? Подейкують, був один такий – справжній силач – Кирило Кожум’яка. А побіля столиці жив змій, і постійно затягував він до себе в печеру хлопців та дівчат… «Хто ж його поборов?» – запитаєш ти. Аякже, Кирило! Але як йому те вдалося? Слухай!

Текст казки: https://cutt.ly/WYcSu3H
Завдання до казки: https://cutt.ly/0YcSdb0

7. Євгенія Завалій «Це всі ми» (уривок)

Андрій мріє бути ветеринаром, але тс-с-с – це таємниця, яку знають лише найближчі. А поки він дружить з дельфінами та морем, на березі якого йому так пощастило жити. Найкращий приклад Андрієві подають мама та дідусь. Вони не просто люблять природу, а й професійно дбають про неї, тимчасом як люди байдужі її засмічують. Через них ось захворіло море і поділися кудись морські друзі хлопчика… І як же їх тепер знайти, і як порятувати? Слухай!

Текст казки: https://cutt.ly/xYcSMoV
Завдання до казки: https://cutt.ly/YYcS9Ak

8. Юлія Ілюха «Як Грицик Муху-Нехочуху переміг»

Усі діти трохи вередують, а Грицик любить це діло особливо! Хтозна й чому. Кажуть, є така муха, Нехочухою зветься, яка заражає малюків капосним вірусом нехочунства. Є, звісно, способи її перемогти, але Грицик їх поки не знає (або ж просто не хоче знати). Ну от, знову!

Текст казки: https://cutt.ly/SYcFLHn
Завдання до казки: https://cutt.ly/PYcF1ej

9. Віталія Савченко «Наймолодший Вітерець»

Маленький не означає нездатний – кожен може творити добро і бути корисним. Ось Вітерець, хоч і наймолодший з вітрів-братів, а стільком звірятам допоміг на землі. І навіть вчинив справжній подвиг! Який? Слухай!

Текст казки: https://cutt.ly/sYcG2vZ
Завдання до казки: https://cutt.ly/DYcG4JQ

10. Олена Скуловатова «Кіт, професор і дракони»

Що робити, коли на місто насувається ціла зграя драконів? Навіть мудрий професор та ще мудріший його кіт не знають, як тому зарадити. Таємнича сила міста каже, що це може бути лише хтось дуже щирий і сміливий. Може, це маленька Катруся..? Слухай!

Текст казки: https://cutt.ly/RYcJgHM
Завдання до казки: https://cutt.ly/tYcJxJQ

11. Віталія Савченко «Три загадки»

Як довго ловитимеш ґав, то легко заблукаєш у лісі. Добре як сам, а то ж із найліпшим другом! Така-от халепа сталася із Сергійком. Лісові хулігани перестріли хлопчика на галявині й забрали у полон котика Пушка. А визволити його можна тільки одним щляхом: потрібно розгадати три каверзні загадки...

Текст казки: https://cutt.ly/7YcKnHX
Завдання до казки: https://cutt.ly/eYcKYE4

12. Валентина Турчин «У пошуках тата»

Один маленький хлопчик ніколи не бачив свого тата, а рідні просять не розпитувати про нього і завжди засмучуються. Випадково малюк находить фотокартку чоловіка, на якого він дуже подібний. «Може, це мій тато?» – думає хлопчик і самостійно, попри всі перешкоди, вирушає на пошуки…

Текст казки: https://cutt.ly/4YcXeoK
Завдання до казки: https://cutt.ly/qYcXifz

13. Марина Жойа «Кульбабчик»

У новому місці все цікаво! Кульбабчик щойно прокинувся, і так йому кортить з усіма роззнайомитися… І метелик, і мурахи, і гусениці – всі його радо вітають, а от бур’яни ні. Бур’яни обурені! Не так легко бути “хорошим”...

Текст казки: https://cutt.ly/2YcVjU6
Завдання до казки: https://cutt.ly/TYcVcZe

14. Олександра Дорожовець «Сусідки»

Зайчиха Зоя жила собі тихо і щасливо на улюбленому пагорбі. Аж поки на ньому не з'явилася цілком несподівана сусідка, і до того ж така надокучлива та нахабна, що терпіти її просто несила. «Ні, – думає Зоя, – або я, або вона!» Хто ж залишився жити на сонячному пагорбі – слухай!

Текст казки: https://cutt.ly/GYcBwfZ
Завдання до казки: https://cutt.ly/UYcBo38

15. Валентина Вздульська «Фея сховалася»

Фея любить хрумати моркву і губитися у високій траві. Одного разу вона так загралася, що просто зникла – і ніяк її не знайдеш. Де ж Фея, куди вона поділася? Слухай!

16. Валентина Турчин «Загублені документи»

Михасик з татом живуть у скруті. І хоч їм обом щодня доводиться багато і тяжко працювати, на добре життя все одно не вистачає. Михасик вимушено пропускає школу, тато бідкається, і нема на те ради! Але одного разу у їхнє злиденне життя втручається щасливий випадок і, здається, сама Воля провидіння...

Текст казки: https://cutt.ly/9YcNz8t
Завдання до казки: https://cutt.ly/EYcNQE7

17. Володимир Грановський «Перлинка»

Перлинка – дуже амбітна фея, тож вона не звикла сліпо виконувати вказівки старших, особливо коли йдеться про моду. Скоро бал, тож потрібно встигнути оздобити сукню для Попелюшки, і тут уже Перлинка точно тямить краще за всіх. Цікаво, чи так само думає старша Фея…

Текст казки: https://cutt.ly/8YcMxVt
Завдання до казки: https://cutt.ly/hYcMQtx

18. Наталя Ясіновська «Шоколадне печиво»

Оля сьогодні сумна і навіть трохи сердита – все через двох найкращих подружок. Ну як можна посваритися через однакові браслети?! Тепер і не помиришся з ними, такі кусючі обидві. І що робити? Хіба розказати татові? Може, він щось вигадає...

Текст казки: https://cutt.ly/OYc0bHW
Завдання до казки: https://cutt.ly/6Yc0W5q

19. Марія Морозенко «Бойовий пес Гільза» (уривок)

Колись Гільза була звичайною домашньою улюбленицею. Та враз до міста прийшла війна, і господарі просто покинули її… Гільза дуже образилася і вирішила ніколи більше не довіряти людям. Але, на щастя, одного дня в її житті з’явилися вони… І проста домашня собака стала щасливим та сміливим бійцем.

Текст казки: https://cutt.ly/tYc03J2
Завдання до казки: https://cutt.ly/zYc2wsq

20. Мар’яна Лелик «Мишеня Смайлик і сірезна жахлива куртка»

У жабки зелений жакетик, у лисички руда шубка, а мишеняті Смайликові дісталася від природи чудова сіра куртка. Але вона йому видається ну просто жахливою! І мишеня так від того сумує, що потрапляє у дивну країну, де геть усе втратило барви...

Текст казки: https://cutt.ly/lYc2IbO
Завдання до казки: https://cutt.ly/0Yc2S5C

{{read_more|Читайте також| 5170, 5812}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: