Osvitanova.com.ua

Попри підступні обстріли цивільної інфраструктури, українці продовжують боронити свою державу — на фронті та кожен на своєму місці. У цей час усі, хто забезпечує розвиток суспільства у тилу, мають піклуватися і про середовище, у якому зростають діти. Потрібно відвернути їхню увагу від жахів війни, зацікавивши навчанням і інженерною творчістю, плекати інтерес до творення на противагу руйнації, що їх оточує.

В Україні зростають майбутні інженери, астронавти і конструктори, проте війна не дає їм можливості повноцінно навчатися. Хоча інженерні та технічні професії зараз не найбільш популярні в Україні, саме «технарі» — «рок-зірки» сучасності: вони створюють роботів «Бостон Дайнемікс» і запускають телескоп Джеймса Вебба. До того ж саме спеціалісти у царині технічних і STEM спеціальностей знадобляться, не тільки коли прийде час відновлювати Україну, а й у більш віддаленому майбутньому.

Щоб виростити нове покоління винахідників і засновників технологічних компаній, треба прищепити інтерес до інновацій і науки змалечку, а ще — дати можливість розвиватися тим, хто вже шукає себе у царині технологій. Ідея необхідності інноваційного розвитку не нова й активно розвивається громадським сектором: вже 7 років екосистему інженерної творчості будує в Україні ГО «Асоціація Ноосфера», заснована меценатом Максом Поляковим. ГО «Асоціація Ноосфера» організує ряд ініціатив, що популяризують космічні технології — хакатони, турніри, конференції.

Одна з цих можливостей — перші в Україні змагання з віртуального ракетомоделювання — Noosphere Space Games. Реєстрація на змагання триватиме до 8 листопада, змагання проходять за спільної організації з Федерацією ракетомодельного спорту України. У рамках Noosphere Space Games необхідно виконати місію, а саме зібрати віртуальну ракету у Kerbal Space Program і успішно повернутися на планету Кербін. У рамках цієї місії учасники встановлять на Місяці прапор України, щоправда, поки що — віртуальний.

Успішна посадка капсули з пілотом на планету Кербін (скриншот учасників змагань з комп’ютерного симулятора Kerbal Space Program)

Kerbal Space Program — один з найуспішніших симуляторів космічних польотів, враховує майже всі фактори, що впливають на запуск космічних ракет. Учасники мають взяти до уваги опір повітря, масу космічного корабля, витрати палива, гравітацію, атмосферне гальмування й багато інших технологічних змінних. Учасники змагань мають доступ до великого каталогу деталей для будівництва повністю функціонального космічного корабля, який літає за основами реалістичної аеродинамічної й орбітальної фізики. У програмі можна запустити корабель на орбіту або за її межі, досліджувати супутники й планети, будувати бази й космічні станції.

Супутник з розгорненими сонячними панелями на орбіті 300027 метрів (скриншот учасників змагань з комп’ютерного симулятора Kerbal Space Program)

Це вже другі Noosphere Space Games, перші змагання відбулися влітку, тоді віковий поріг для учасників становив 14 років. До змагань долучилися понад 350 дітлахів у складі 148 команд з Одеської, Дніпропетровської, Чернігівської, Харківської, Полтавської, Київської, Запорізької, Вінницької, Миколаївської, Сумської, Львівської, Черкаської, Хмельницької, Рівненської, Івано-Франківської, Тернопільської, Закарпатської областей.

Учасники змагань під час роботи над проєктами (пресслужба)

«Під час перших змагань Noosphere Space Games до нас надходило чимало запитів, чи будуть змагання для більш дорослих учасників. Тому цього разу ми підняли віковий поріг і дещо ускладнили місію. Але це не заважає молодшим учасникам долучатися й розвиватися в напрямку віртуального ракетомоделювання. Ми впевнені, що у них є всі шанси на перемогу», — каже генеральний секретар Федерації ракетомодельного спорту України Денис Хміль.

Більшість дітей ніколи не збирали віртуальні ракети в Kerbal Space Program і не мали знань і навичок з ракетомоделювання. Проте їм дуже сподобалося здобувати нові знання в ігровій формі.

«Я вражений, що у нас вийшло! За декілька годин ми побудували космічну ракету, яка змогла вийти на орбіту. Протягом двох тижнів ми її вдосконалювали і навіть відмовилися від теплового щита, щоб зробити конструкцію дешевшою. Ми використовували як твердопаливні, так і рідинні двигуни. Місія пройшла успішно!» – ділиться своїми враженнями Ілля Пентюк з Києва, учасник команди-переможниці змагань Ukrainian Aerospace.

Такі онлайн-формати — вимушені на час війни, адже мета організаторів — дати можливості розвиватися дітям навіть зараз. Загалом ракетомоделювання — це технічний вид спорту, яким в Україні займаються приблизно 1400 осіб. А понад 2000 дітей своїми руками спробували запустити найпростішу саморобну ракету на майстер-класах, які організовувала Noosphere.

«Більшість учасників минулих змагань, включно з переможцями, взагалі не знали про існування гри-симулятора Kerbal Space Program. Їм довелося розбиратися, як збирати ракети й запускати супутники на орбіту з нуля. Журі вразив креативний підхід дітей, кожна ракета була унікальною! Подібні змагання чудово демонструють рівень ентузіазму школярів і їхню здатність до самонавчання, яке так знадобиться їм у майбутньому. Для ГО «Асоціація Ноосфера» це один зі способів сприяти появі нових конструкторів і інженерів», — розповідає керівниця соціальних проєктів ГО «Асоціація Ноосфера» Ольга Зима.

Взяти участь можуть школярі й студенти до 18 років з усієї України. Призовий фонд — $1200, участь безоплатна. Формат проведення — онлайн. Змагання проходять в індивідуальному форматі, тож шукати команду не потрібно. Аби забезпечити усім учасникам рівні можливості, детальні правила місії стануть доступні 8 листопада. Посилання на реєстрацію: https://noospherespace.games

Титульне фото: учасниці першого етапу змагань Noosphere Space Games під час роботи над проєктами (пресслужба)

{{read_more|Читайте також| 5652, 1662}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: