Osvitanova.com.ua

У Дніпрі діти зібрали віртуальні ракети в грі-симуляторі Kerbal Space Program, запустили супутник на орбіту й повернули пілота назад на планету Кербін неушкодженим. Це їм вдалося в рамках перших в Україні змагань з віртуального ракетомоделювання Noosphere Space Games, переможців яких визначили 20 серпня.

148 команд змагалися за призовий фонд 1000 доларів США, участь у змаганнях була безоплатною. До Noosphere Space Games долучилися понад 350 дітлахів з Одеської, Дніпропетровської, Чернігівської, Харківської, Полтавської, Київської, Запорізької, Вінницької, Миколаївської, Сумської, Львівської, Черкаської, Хмельницької, Рівненської, Івано-Франківської, Тернопільської, Закарпатської областей. Змагання відбулися за спільної організації ГО «Асоціація Ноосфера», співзасновником якої є Макс Поляков, український бізнесмен із досвідом у сфері космічних та IT технологій, інженерії та Федерації ракетомодельного спорту України.

Kerbal Space Program враховує майже всі фактори, що впливають на запуск космічних ракет. Учасники мали врахувати опір повітря, масу космічного корабля, витрати палива, гравітацію, атмосферне гальмування й багато інших технологічних змінних. Учасники змагань мали доступ до великого каталогу деталей для будівництва повністю функціонального космічного корабля, який літає за основами реалістичної аеродинамічної й орбітальної фізики. Метою змагань було не тільки виконати завдання місії, але й зробити свою віртуальну ракету конкурентоздатною. Перемогли команди, які витратили на побудову якнайменше віртуальної валюти.

«Я вражений, що у нас вийшло! За декілька годин ми побудували космічну ракету, яка змогла вийти на орбіту. Протягом двох тижнів ми її вдосконалювали й навіть відмовилися від теплового щита, щоб зробити конструкцію дешевшою. Ми використовували як твердопаливні, так і рідинні двигуни. Місія пройшла успішно!», – ділиться своїми враженнями учасник команди-переможниці змагань Ukranian Aerospace.

«Це було дуже неочікувано, бо до змагань ми навіть не знали про існування Kerbal Space Program. Порада учасникам на майбутнє - підбирайте дешевші деталі й розраховуйте кількість палива» – каже учасник команди «Іґґдрасілль», яка  посіла друге місце

Більшість дітей ніколи не збирали віртуальні ракети в Kerbal Space Program і не мали знань та навичок з ракетомоделювання. Проте їм дуже сподобалося відкривати для себе щось нове й здобувати знання в ігровій формі. 

«Завдяки Kerbal Space Program учасники мали змогу досить реалістично побудувати космічний корабель. При цьому потрібно було врахувати цілу низку факторів, законів фізики й аеродинаміки, а також не порушити правила змагань. Було дуже цікаво переглядати роботи учасників! Перемогли команди, які виконали завдання з мінімальним бюджетом місії, тож дітям довелося шукати креативні шляхи оптимізації витрат»,  — каже генеральний секретар Федерації ракетомодельного спорту України Денис Хміль.  

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: