Osvitanova.com.ua

Космос – одна з найпопулярніших тем, які нині обговорюються у суспільстві. Сьогодні багато хто з нас із захопленням спостерігає за запуском телескопа Джеймса Вебба, стрімами астронавтів з Міжнародної космічної станції та іншими космічними успіхами, а дехто прагне забезпечити розвиток українського космічного сектору, у тому числі і популяризуючи космічні технології. У пригоді стають спеціальні лекції, конкурси та інші ініціативи. Саме такою є турнір з космічною назвою «Астрономічні Бої». Змагання були започатковані в Україні у 2020 році командою АстроПісочниці – спільнотою українських учнів, студентів і вчителів, які популяризують астрономію.

Що ж таке Астрономічні Бої? Це формат змагань, подібний до математичних боїв, але на астрономічну тематику. Кожен «бій» складається з двох частин: спочатку, команди-учасниці протягом декількох годин розв’язують задачі підвищеного рівня складності; потім, команди виходять на «поле бою» і викликають одна одну поділитися розв'язанням отриманих задач. Кожна команда проходить декілька таких боїв. Журі оцінюють команди, враховуючи повноту відповіді, наявні помилки у розв'язку доповідачів, і те як команди виправляють знайдені опонентом помилки. Переможцем турніру стає команда, яка набрала найбільшу кількість балів. 

Цього року Астрономічні Бої проходили з 31 липня по 4 серпня. Війна в Україні внесла певні корективи і у самі змагання, і у процес організації. Багато учасників під час проведення турніру перебували не вдома, у незвичних для себе обставинах і не завжди зі стабільним інтернетом, тому участь у змаганнях стала для кожного з них нелегким випробуванням. Організаторам також було дуже важко приділити достатньо уваги створенню задач і організації турніру. 

Не оминули зміни й завдання турніру. У порівнянні з попередніми роками, цьогоріч вони були важчими і мали рівень міжнародних. Розв'язки були набагато менш очевидними і більш об'ємними. Учасники і журі підкреслюють, що цьогоріч вести наукові дискусії було набагато цікавіше, ніж попередні два роки. Теми варіювалися від сферичної тригонометрії і обробки зображень до небесної механіки, фізики галактик, фізики зірок, фотометрії. 

У змаганні взяли участь студенти та учні з Києва, Одеси, Харкова, Львова, Івано-Франківська і Кривого Рогу. Перше місце посіла команда «Іфошники», до складу якої увійшли учні з Івано-Франківська і Львова. Друге місце отримала команда «ρgV і буде жити!» учнів і студентів з Києва (родом з Сумської, Чернігівської і Тернопільської областей) та Кривого Рогу. Третє місце зайняла команда «Букет з Венери» студентів НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського та Боннського Університету.

Через два дні після завершення всеукраїнського турніру організатори провели Grand Final з командою Німеччини. Україну представила команда-переможниця всеукраїнського турніру, до якої приєдналися ще двоє школярів з високими досягненнями і рівнем англійської мови. Grand Final пройшов у вже відомому нам форматі астрономічного бою. Команди мали приблизно однакові бали, але наприкінці бою, одна не дуже добре розв'язана командою України задача дозволила Німеччині здобути перемогу. Проте, це не засмутило наших юних астрономів і вже зараз вони готуються підкорювати нові міжнародні вершини, а саме – Міжнародну Олімпіаду з Астрономії і Астрофізики.

Астрономічні Бої знайшли відгук і серед українських організацій, які займаються популяризацією космічних наук та технологій на теренах нашої держави. Однією з перших змагання підтримала ГО «Асоціація Ноосфера». Як партнер змагань, «Асоціація Ноосфера» надала організаторам інформаційну експертизу і забезпечила подарунками, грамотами і медалями переможців. Сподіваємося, що подій такого масштабу в Україні ставатиме дедалі більше, а їхні учасники згодом стануть рушійною силою української космічної галузі. 

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: