Osvitanova.com.ua

В Україні триває гібридна війна: коли використовується не лише фізична сила та активні бойові дії, а й додаються інформаційні методи. Наприклад, фейкові новини, дезінформація, деструктивні заклики в мережі, челенджі. Команда освітнього проєкту #stop_sexтинг продовжує спецпроєкт про захист дітей в інтернеті від небезпечних челенджів.

Наразі дуже популярними стали челенджі в соціальних мережах, на кшталт «Опублікуйте одне фото з вашого міста», «Останнє фото з телефону» тощо. На перший погляд, челендж здається цілком безпечним, оскільки ми й так щось публікуємо на своїх сторінках. А з іншого — увесь цей масив інформації може стати великою базою приватних даних для злочинців.

Як себе захистити під час участі у відео/фото-челенджі? (поради актуальні й для дорослих, і для дітей)

Не використовуйте детальну геолокацію, на яких зазначено назву вулиці чи закладу, номер будинку.

Подивіться на фон фотографії або відео, чи часом в кадр не потрапив блокпост, військова техніка або військовослужбовці. Якщо все ж таки в кадрі помітили такі деталі, то краще не публікувати фото чи відео.

Також перегляньте фото чи відео, чи на ньому немає ваших приватних даних, наприклад, сертифікат з зазначеним прізвищем та ім’ям, або табличка з назвою вулиці та номером будинку, де ви проживаєте тощо. Адже ми ніколи не знаємо, хто саме дивиться наші опубліковані фото та відео і як людина може використати ці дані про нас.

Пам’ятайте, що ми втрачаємо контроль над всім, що ми надсилаємо в інтернеті: чи то публікуємо на своїй сторінці, чи надсилаємо комусь в приватні повідомлення, або ж викладаємо в сторіс на 24 години. Ми ніколи не знаємо, де далі опиниться наше фото і хто його буде використовувати для власних цілей. 

Ці правила є необхідними не тільки під час участі в челенджах, а і кожного дня. Адже окупанти використовують спеціальні технології, через які збирають всі фото/відео та текстові матеріали у відкритому доступі в інтернеті, в яких зазначена певна геолокація чи є відмітка певного місцерозташування. Таким чином вони можуть бачити, що відбувається в містах та де розміщені важливі об’єкти. 

Як бути захищеним під час інтерактивних челенджів

У соцмережах поширюються інтерактивні челенджі, на кшталт, «Який ти герой фільму?ʼ», «Який твій девіз життя?» тощо. Дійсно, і дорослих, і дітей одразу зацікавлює можливий варіант відповіді, що і спонукає перейти за посиланням та дізнатись відповідь на питання. Але тут також є своя небезпека:

Доволі часто через такі програми збирають приватні дані людей. Наприклад, потрібна реєстрація через особистий профіль чи вказати свої приватні дані (ім’я та прізвище, номер телефону) під час входу на платформу. В чому ж небезпека? Найчастіше так збирають базу користувачів для спам-розсилок або злому акаунтів для власної вигоди.

Може використовуватись перехід на незахищений сайт, через який можете «схопити» вірус на власний пристрій.

Часом використовується на таких інтерактивних платформах велика кількість реклами. 

Для використання платформи необхідно надати доступ програмі до приватної сторінки, що також є доволі небезпечним, оскільки таким чином передаємо всю приватну інформацію третім особам. А часом розробники таких інтерактивних челенджів знаходяться в країні агресора.

Тож, відповідь в таких челенджах може бути доволі цікава, але чи вартує вона нашої безпеки у соціальній мережі?

Пам’ятайте, що наш цифровий світ – це великий простір можливостей. Як для розвитку наших дітей та дорослих, так і для злочинців. 
 

Про проєкт #stop_sexтинг:

#stop_sexтинг – найбільший в Україні освітній проєкт щодо захисту дітей в інтернеті. Отримав премію Глобального договору ООН та загалом навчив більше ніж 500 000 дітей та батьків. В межах інформаційної компанії торкнувся мільйонів українських родин. Заснував безкоштовну консультаційну психологічну лінію підтримки для дітей, що постраждали від онлайн-ризиків, а також для батьків, чиї діти стикнулися зі злочинцями в інтернеті. Звернутися за допомогою можна на сайті:  https://stop-sexting.in.ua/ 

{{read_more|Читайте також| 5592, 5620}} 

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: