Osvitanova.com.ua

Новостворена Школа вільних та небайдужих оголосила у Львові перший набір – по 80 першокласників та дошкільнят. У промо-ролику команда закладу обіцяє виховати вільно мислячу людину, яка буде небайдужою до навколишнього світу. Окрім того, вмітиме плавати двома стилями, вільно спілкуватися англійською та кататися на велосипеді. Школа розташована на Клепарівській, 39 на території стадіону СКА.

Чим нова школа буде відрізнятися від інших, як її навчальна програма узгоджуватиметься з державними вимогами та скільки коштує стати «вільним та небайдужим», Tvoemisto.tv розповів операційний директор проекту, спеціаліст із комунікацій Олесь Пограничний. Донедавна він працював радником голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, але заради роботи у Школі вільних та небайдужих на запрошення давніх знайомих із Холдингу емоцій !FEST повернувся до Львова.

Зараз ми набираємо першокласників та підготовчу групу – по чотири класи, у кожному з яких буде по 20 дітей. Додатково вони будуть ділитися на групи по десятеро, наприклад, під час уроків з англійської та української мов, читання, мислення, щоб вчителі могли більше уваги приділити кожній дитині. Програма буде однаковою для паралельних класів, проте способи подачі можуть відрізнятися залежно від індивідуального підходу вчителя.

Заявок на прийом до школи вже понад 200 на обидва напрямки, і ми все ще їх приймаємо. Паралельно проводимо співбесіди з дітьми та їхніми батьками. Ми проголосили певні цінності – відкритість, гідність, повага до дитини тощо. І під час співбесіди видно, чи сім’я поділяє їх, чи підходить їй наша школа. Сформувати кінцеві списки плануємо до 8-10 серпня.

Навчальна програма – така, якою має бути згідно з державними стандартами. Але особливість у тому, що це школа повного дня з кількома поглибленими напрямками. Відкривається вона о 8:15, і до початку уроків діти зможуть почитати, поспілкуватися між собою та увійти у шкільний режим. З 9:00 до 18:00 триватимуть заняття, а до 19:00 ми ще резервуємо час на додаткові гуртки. 

У першій половині дня проходитимуть обов’язкові предмети за розкладом. Післяобідній час буде присвячений індивідуальним заняттям із дитиною, якщо вона чогось не зрозуміла під час уроків, а також різним розвитковим предметам – дизайн, музика, театр, STEM тощо. Танці організовуватиме дитяча студія балету «Життя» «Смайлики». Шахи викладатиме чемпіон України серед юніорів Андрій Грех. На початку ми запропонуємо дітям різні варіанти, а після першої чверті вони будуть обирати, що їм ближче, і це перейде у формат додаткових гуртків.

Є кілька речей, які відрізняють нас від звичайних шкіл. Перше – це методика викладання. Наприклад, у нас будуть парти у формі трапеції, щоб їх можна було легко зсунути, утворити коло й таким чином провести певні уроки. Також частина уроків проводитиметься на свіжому повітрі, в альтанках.

Друге – багато предметів матимуть ігрові моментиТакий спосіб спілкування з дітьми практикують пластуни, які з нами спіпрацюватимуть. З вересня ми стартуємо зі STEM-програмою, де на простих прикладах можна пояснити дітям, як діє земне тяжіння чи звідки береться електрика. Ми хочемо, щоб у дітей не виникало запитання «для чого мені та фізика чи алгебра?».

У школі буде поглиблене вивчення англійської мови – чотири уроки на тиждень. Діти матимуть багато спілкування з носіями мови, щоб навчитися розмовляти, а не просто набирали пасив. Крім того, обов’язковим буде плавання. Ми беремо на себе низку зобов’язань перед батьками, зокрема навчити дитину плавати двома стилями до закінчення 4 класу, а також їздити на велосипеді.

Середа буде днем екскурсій. У першій половині дня діти матимуть обов’язкові предмети за розкладом, а після обіду будуть їхати на екскурсії містом, а потім й околицями.

Важливий момент, якого ми хочемо навчити дітей, – це вміння презентувати себе. Часто виникає ситуація, коли учень знає правильну відповідь, але соромиться її сказати вголос. Треба навчити його презентувати свою думку, винахід, ідею, а поруч із тим навчити сприймати думку інших, а не засуджувати її.

Проект зараз завершує процедуру ліцензування в Міністерстві освіти і науки. Триває ремонт першого поверху будівлі, яку ми отримали через тендер у довготермінову оренду від Міністерства оборони лише кілька тижнів тому. Там будуть навчальні класи, мультифункційне приміщення, яке виконуватиме роль спортивної та актової зали, їдальня з харчовим блоком, а також кілька відпочинкових зон. Буде і своя майстерня, де проходитимуть уроки дизайну, а також парник та міні-зоопарк. Орієнтовно 10-15 серпня будемо готові показати приміщення школи.

Школа буде починатися з великого холу, куди дітей приводять батьки. Там кожен учень матиме свою шафку для змінного взуття. Потім діти переходять у саму школу, куди доступ батьків обмежено, адже це навчальний процес, якому не варто заважати. Вхід у заклад буде здійснюватися за спеціальними картками чи браслетами. За бажанням батьків вони можуть бути присутні на відкритих уроках, але це має бути узгоджено попередньо.

Ми плануємо кількаступеневу модель навчання з повним шкільним циклом. Тобто садочок рекомендуватиме нам у підготовчі класи дітей, які звідти будуть переходити в 1 клас, і так далі – до 11.

Вартість навчання: 4500 гривень на місяць – 1 клас, 3500 – підготовчий. На початку навчального року буде додатковий невеликий внесок на придбання форми, а також робочих зошитів з навчальних предметів. Його розмір ми ще розраховуємо.

На мою думку, суспільство нарешті дозріло до того, щоб розвернутися до питання освіти обличчям.Почали з’являтися цікаві освітні проекти. Наприклад, у Львові відкрилися КМДШ та «Еколенд». З’явилося покоління людей, які розуміють: якщо ти не будеш вкладати у свою дитину, то ніяка держава замість тебе цього робити не буде. Ми з дружиною інвестуємо багато часу та ресурсів у дочку-гімнастку Христину Пограничну. Так, нею пишається Україна і Львів зокрема, але це наша дитина і наша відповідальність. Якщо ми складемо руки – не буде, чим пишатися.

Я не є освітянином – працював у журналістиці та сфері управління комунікаціями. Хоча, з іншого боку, що таке освіта? Це в тому числі і виховання своїх дітей. Чогось їх вчать у школі, чогось – удома, але реальний ефект буде лише від синергії цих двох процесів. Тому кожен, хто займається вихованням власних дітей, є певною мірою освітянином.

Школа повинна мати певну оболонку, яка забезпечуватиме гідні умови для роботи педагогічного колективу. Наприклад, батьки з чимось незгодні. І це нормально – кожен має право на власну думку. Але не можна просто прийти в клас, відчинити двері і цю думку емоційно висловити вчительці при учнях. Потрібно сідати, спокійно обговорювати проблему і спільно її вирішувати. Коли вчителі матимуть належні умови праці, відповідну оплату та повагу до своєї гідності, тоді й буде ефект.

Освітньою частиною школи займається Ольга Гісь – досвідчений математик та вчитель. У неї є власні унікальні розробки, наприклад, програма з мислення, яка буде викладатися в нашій школі. Вона багато подорожує світом, зокрема Америкою, дивиться на досвід інших країн та намагається перенести його до нас. Наприклад, свого часу пані Ольга побачила, що в підручниках із математики для початкових класів у Штатах багато прикладів ґрунтуються на грошових відносинах. Гроші – це постійний атрибут життя, і діти такі приклади розуміють краще. Тож вона у свої підручники теж вносить такі моменти.

Базовий колектив школи вже сформований: є основні вчителі, допоміжні, а також предметники. Але ми відкриті до співпраці. Хотілося б підсилити основних педагогів – вчителів першого класу. Насправді зараз є дуже багато хороших й цікавих викладачів, які готові подавати шкільну програму інакше, більш адаптовано до сучасного життя, а не законсервовано, як у 60-70 роках, і ми хочемо їх знайти.

Важливо, щоб учителі розуміли: дитина – це маленька людина з власним світом, який для неї є дуже вагомим. Відповідно, і для педагогів він має бути вагомим теж. Учитель повинен підтримати дитину, заохотити, навчити, розвинути, відкрити її. Це наша основна мета.

Є частина запитань, на які ми поки що не маємо відповідей. Наприклад, хтось із батьків запитав, чи можемо ми організувати довіз дітей до школи. Теоретично можемо, але якщо це буде автобус на 30 осіб, то коли тоді треба забрати першу дитину, щоб вчасно привезти всіх? Ще питали, чи будемо мати гурток із карате. У Львові є достатньо хороших тренерів. Якщо зголоситься достатня кількість дітей, то чому ні? Подібних питань є багато, але ми готові їх почути і знайти рішення.

Так само ми відкриті до партнерства, нових пропозицій та навчальних проектів. Постійно дзвонять різні люди і щось пропонують, наприклад, «я працюю зі склом, і можу робити майстер-класи для дітей». Так само є пропозиції щодо мистецьких, театральних курсів. Школа – це окреме середовище, велика життєва пригода, де цікаво всім – і дітям, і батькам, і педагогам.

Це не  сімейний бізнес. Ми плануємо розвинути проект у мережу по всій Україні. На цій школі ми випробовуємо навчальну й організаційну модель, а з наступного року вже будемо готові відкрити новий навчальний заклад. В амбітних планах – мати за десять років сто шкіл в Україні, з них кілька у Львові.

Поширити у соц. мережах: