Osvitanova.com.ua

Бомбосховища в кожній квартирі й регулярні тривожні навчання – так живуть люди в Ізраїлі – країні, що фактично перебуває в стані війни понад 70 років. Мама трьох дітей, Наталія Гелбер, яка народилась у Львові й з 16 років мешкає в Ізраїлі, розповіла, як жителі цієї країни готуються до бомбардувань загалом, і в навчальних закладах зокрема.

Бомбосховища у квартирах і навчальних закладах

Ситуація в Ізраїлі інша, аніж в Україні. Країна довгий час постійно перебуває в стані війни, тому тут у кожній школі й в кожній квартирі є бомбосховище. За першим звуком сирени ми переміщаємось туди. Майже в кожній квартирі в Ізраїлі є спеціально обладнана кімната, яка виконує роль бомбосховища. В нашій є. Ми ставимо на підлогу матраци й всі разом там спимо, бо, коли нас бомблять – це дуже страшно. 

Зараз навіть ті приміщення, які спеціально не облаштовані під бомбосховища, переробляють і створюють всі умови для того, щоби приміщення стало придатним для сховку під час бомбардувань. Роблять перепланування старих будинків і додають кімнату-бомбосховище. Стіни в такій кімнаті зроблені з товстого залізобетону, який захищає від ракетних уламків. Також встановлені особливі двері,  які виготовленні з товстого шару сталі. В такій кімнаті є кілька пляшок питної води й склянки на випадок, якщо доведеться перебувати там тривалий час. Як тільки чуємо сирену – всі йдемо до бомбосховища. 

У школі дітей також до цього готують і тренують, бо обстріл може статись серед білого дня. А за день до самого тренування їм проводять урок – правила поведінки під час бомбардування. Головні правила – не бігти, не штовхатись, не панікувати, а спокійно йти у бомбосховище. А тоді дітей попереджають, що завтра, коли лунатиме повітряна тривога, вони повинні всі піти в бомбосховище і там лягти на підлогу. Тобто вчать правильно себе поводити – не впадати в паніку і швидко йти до бомбосховища. 

Регулярність тренувань 

Коли я ще навчалась у школі в Ізраїлі, ми мали такі тренувальні уроки. Син каже, що зараз такі навчання відбуваються кожні 3-4 місяці. Вчитель все спокійно пояснює дітям, нагадує правила поведінки під час бомбардувань чи обстрілів. 

Коли бомбардування відбувається насправді, то діти дуже налякані. Вони в стресі. Тому з ними працюють психологи, які намагаються максимально підготувати дітей до таких непростих подій. Відбувається це систематично. 

Під час інтенсивних тренувань, як минулого року, діти залишаються вдома, школи й садки не працюють.

Найголовніших правил поведінки під час обстрілів дітей вчать у формі гри з дитячого садка. Діти з раннього віку знають, що таке сирена, і розуміють, що це – страшно.

Про що треба завжди пам’ятати, коли в країні війна

Нас вчили так: якщо перебуваєш навіть посеред вулиці й починаються обстріли – зупиняєшся, виходиш з машини й лягаєш на землю. Так навчений весь Ізраїль. Важливо постійно і систематично нагадувати дітям і дорослим про правила поведінки під час обстрілів.

{{read_more|Читайте також| 5576, 5567}}

За матеріалами zahid.espreso.tv

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки й групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: