Osvitanova.com.ua

Щорічно, 18 травня, світова культурна громадськість святкує Міжнародний день музеїв. Це професійне свято хранителів загальнолюдської культури і національних цінностей було затверджене в 1977 році за рішенням Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв. З 1978 р. цей день відзначається більш ніж у 150 країнах.

Заведено вважати, що через музеї суспільство виражає своє відношення до історико-культурної спадщини. До свята присвячують відкриття нових виставок, фестивалів, у музеях організовують тематичні лекції, екскурсії, наукові читання, спеціальні заняття з дітьми, проходять музейно-театральні вистави.

«Сила музеїв» – тема Міжнародного Дня музеїв-2022. Міжнародна рада музеїв ICOM закликає музеї світу до Міжнародного дня музеїв дослідити та показати потенціал музеїв з позиції впливу та позитивних змін у своїх спільнотах у наступній оптиці: сила досягнення сталого розвитку; сила інновацій щодо цифровізації та доступності, сила розвитку громад через освіту.

Завдяки своїм колекціям і програмам музеї створюють соціальну мережу, важливу для формування та розвитку суспільства. Підтримуючи демократичні цінності та надаючи можливості для навчання всім соціальним групам, незалежно від віку, протягом усього життя, вони сприяють формуванню свідомого та активного громадянського суспільства.

Україна завжди долучалась до цієї ініціативи. Нижче пропонуємо інформацію про онлайн- та офлайн-заходи, які відбудуться в Києві та інших містах.

Музей гетьманства:

18 травня відбудеться екскурсія вулицями Подолу «Козацький Київ», яка розпочнеться о 15:00. Деталі маршруту можна дізнатись за телефоном (067) 979-01-32.

Музей видатних діячів української культури:

17-18 травня відбудуться онлайн-екскурсії «Леся Українка: цікаві факти не з підручника».

Літературно-меморіальний музей М. Булгакова:

18-19 травня з доброчинною метою відбудуться «Благодійні чаювання на веранді». Також до 19 травня включно триватиме благодійна ініціатива «Літературні аптечки» – збір коштів на ключові розхідні комплектуючі, а саме турнікети та кровоспинні засоби для тактичних аптечок (до кожної аптечки додадуть наліпки з улюбленими рядками з українських віршів та прози від донаторів).

Музей Шолом-Алейхема:

18 травня пройде виставка графіки «Київ-Ієрусалим»: плакати київського графіка Миколи Гончарова «Війна в Україні» та комп’ютерна графіка Михайла Корості (США). Захід можна відвідати онлайн або у виставковій залі;

26 травня пройде виставка скульптури «Шолом-Алейхем у майстерні Михайла Карловського». Захід за можливості відбудеться у виставковій залі музею або онлайн зі скульптурної майстерні Спілки художників України.

Заходи до Міжнародного дня музеїв також відбудуться у інших містах – Львові, СтриюОстрозі, Закарпатті, Чигирині, Харкові.

Використовуючи нашу добірку онлайн-турів музеями світу і України, ви маєте нагоду завітати до майже 100 музеїв онлайн.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: