Osvitanova.com.ua

Повномасштабне вторгнення рф в Україну кардинально змінило життя мільйонів, включно зі студентами, які опинилися в окупації, під обстрілами чи вимушено виїхали зі своїх домівок. Зважаючи на унікальність ситуації, в якій опинилася кожна родина, не варто очікувати на «магічну пігулку», що розв’яже  усі проблеми. Проте є кілька більш загальних порад від ZN, котрі допоможуть отримати доступ до якісної освіти. 

Навчання для студентів, які постраждали від військових дій

На жаль, багато закладів вищої освіти (ЗВО) стали мішенями окупантів і не мають можливості продовжити освітній процес, але їхні студенти можуть продовжити навчання. Університети інших міст – від Дніпра до Чернівців – відчинять свої двері для студентів, котрі не можуть відвідувати заняття у своїх ЗВО через війну. Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти повідомляє, що доєднатися до онлайн-навчання можна в таких закладах:

Луцький національний технічний університет Кам'янець-Подільський університет ім. І.Огієнка Черкаський національний університет ім. Б.Хмельницького Буковинський державний медичний університет Національний університет «Острозька академія» Волинський національний університет ім. Лесі Українки Дніпровський національний університет ім. О.Гончара Львівський національний університет ім. Івана Франка Львівська національна академія мистецтв Національний лісотехнічний університет України Львівський національний університет природокористування Університет Григорія Сковороди в Переяславі Хмельницький національний університет Західноукраїнський національний університет Івано-Франківський національний медичний університет

Внутрішньо переміщені особи, які перебувають в Ужгороді, можуть скористатися можливістю навчатися в Ужгородському національному університетіТернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка пропонує студентам навчатися за програмами академічної мобільності або ж повністю перевестися на навчання до цього ЗВО. Студенти, які вимушено переїхали до Львова, можуть подати заяву на зарахування до складу слухачів Національного університету «Львівська політехніка».

Можна також вступити на навчання до закордонних університетів. Вони відкривають стипендійні програми для українських студентів і вступників. Проте пошук програми для навчання буде непростим, адже централізованої бази даних з усіма можливостями немає. Вони просто з'являються занадто швидко, щоби бути впорядкованими в одній системі.

Перш ніж розпочати пошук університету, подбайте про свої документи. Варто зробити електронні копії якомога більшої кількості документів: табелів, атестатів, сертифікатів ЗНО, залікових книжок, дипломів та додатків до них. Усі ці документи цікавитимуть приймальні комісії закордонних ЗВО, тож їх потрібно зберігати на той випадок, якщо архіви закладів освіти не зможуть надавати копії. Університет Каліфорнії в Девісі пропонує безпечне сховище для документів на їхній платформі «Рюкзак», яка незабаром стане доступною українською мовою.

Чіткий алгоритм дій допоможе визначити потенційні заклади вищої освіти для вступу чи переведення. По-перше, визначте, якою мовою ви готові навчатися, — це дасть змогу звузити коло країн для навчання. По-друге, оберіть у визначених країнах університети, які пропонують цікаві для вас спеціальності. Вже в адміністрацій цих університетів дізнавайтеся про можливості фінансування навчання українців, вступні вимоги та можливі дати для початку навчання. Чимало ЗВО готові робити винятки для українських вступників і розглядати документи у пришвидшеному темпі або навіть після офіційних дедлайнів.

Визначивши кілька закладів вищої освіти, які можуть прийняти на навчання, готуйте документи. Різні університети можуть ставити різні вимоги до результатів тестів та знання мови, документів щодо здобутої попередньо освіти, академічних, творчих чи спортивних досягнень. Головне — пам'ятайте: всьому світу відомо, через що проходять українці, тож якщо ви не маєте можливості скласти тест або надати якісь документи, кажіть про це членам приймальної комісії. Вони можуть зробити виняток саме для вас, зважаючи на всі особисті обставини, з якими вам довелося зіштовхнутися.

Забезпечити українську молодь можливістю повернутися до навчання критично важливо для майбутнього нашої держави, тож деякі ЗВО та організації почали формувати списки доступних стипендій і програм для українських студентів. З окремими з них можна ознайомитися в матеріалах Києво-Могилянської академії (деталі за посиланням). Корисну інформацію для навчання у країнах Європи знайдете й на сайті Стипендії для українців. Консультації щодо вступу та отримання фінансової допомоги в університетах США проводять радники мережі EducationUSA. І з кожним днем можливостей для української молоді стає дедалі більше!

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: