Osvitanova.com.ua

У реаліях сьогодення гостро постає питання щодо організації якісного освітнього процесу для своєї дитини. Багато батьків розглядають можливість навчання за кордоном. Але такий варіант часто викликає багато труднощів.

Серед складнощів закордонної освіти можна визначити наступні:

обмежена кількість навчальних місць; необхідність наявності представника (опікуна) за умови, якщо дитині не виповнилося 18 років; вартість навчання й проживання; подолання мовного бар’єру; віддаленість від рідних; посилена підготовка до вступу (мінімум за рік).

Розглянемо специфіку здобуття середньої освіти, можливості освітніх програм на прикладі кількох провідних країн світу.

Ірландія

Школи Ірландії мають градації (для дівчаток, хлопчиків та змішані). В країні функціонують організації, які надають послуги опікунства й супроводу для дітей, які не досягнули 18-річного віку. Також вони допомагають з переїздом та проживанням. Щоправда, співпрацюють не з усіма навчальними закладами. Проживання учнів теж має кілька варіантів: в гуртожитку, в родині, мікс попередніх варіантів.

Ірландські школи надають свідоцтво (сертифікат) про неповну середню освіту після завершення 8 класу (в Україні – після 9). 9 клас вважається адаптаційним роком, коли під час вивчення навчальних предметів та взаємодії з психологом учень виявляє свої здібності. Під час навчання в 10-11 класах здобувач освіти обирає 8-9 предметів для вивчення й згодом отримує атестат (сертифікат) про завершення середнього рівня освіти. Упродовж навчання в старшій школі учні мають консультаційний супровід від куратора, який надає інформацію стосовно вибору вишу для подальшого вступу.

Англія

Англійські школи теж мають поділ на заклади для хлопчиків та дівчаток, а також змішані. В країні функціонують школи-пансіони з великою кількістю позанавчальних активностей. У них є широкий вибір спортивних заходів, активностей, спрямованих на соціалізацію. У змішаних типах закладів є великий спектр позанавчальної діяльності: спортивної, театральної, музичної.

Навчальні програми цих закладів орієнтовані на соціальний та інтелектуальний розвиток учнів. Серед них:

Стандартна програма середньої освіти, результатом якої є одержання британського атестату. Програма International Baccalaureate – міжнародна програма підготовки до навчання на бакалаврській програмі, що дає можливість вступити в будь-який університет будь-якої країни світу, де ця міжнародна програма затверджена. A Level –підготовча програма для учнів, які продовжуватимуть навчання на бакалаврській програмі. Вона розрахована на підготовку до вступу в британські університети. Мовні програми шкіл-пансіонів: їх головна мета – це підвищення рівня володіння англійською мовою. Навчання на таких програмах пропонують школи-пансіони, міжнародні навчальні центри, приватні мовні школи, університети і коледжі. Літні програми надають можливість для іноземних учнів вивчити англійську мову і познайомитися з британським життям в школі-пансіоні. Вони пропонують різні плани активностей, включаючи уроки, екскурсії, спортивні та громадські заходи.

Для старших школярів функціонують коледжі, по завершенню яких учні отримують документи про здобуття повної загальної середньої освіти й продовжують готуватись до вступу в університет. Перевагою таких закладів є можливість отримати міжнародний досвід навчання серед представників іншої культури, а також економія часу при здобутті рівня бакалавра.

США

У США залежно від типів навчальних програм є своя градація закладів середньої освіти, зокрема шкіл-пансіонів, відповідно до вікових особливостей та навчального прямування:

College preparatory school, де майбутні студенти готуються до вступу в заклад вищої освіти США. Основне в цьому – акцент на розвиток важливих вмінь для вступу і покращення академічних показників успішності. Тут є можливість відвідувати виші, в які потенційно планується вступ. Military school – школа-пансіон, де проводиться підготовка до військової кар'єри. Sports school, акцентована в навчанні на спорт і підготовку студентів до професійної спортивної кар'єри. Performing arts school, де увага зосереджена на музиці, танцях, акторській майстерності, інших творчих заняттях. Religious school, де відбувається інтеграція в навчальні програми релігійних досліджень. Single-sex school – це школи з поділом навчання для хлопчиків і дівчаток.

Стандартна програма середньої освіти в США включає вивчення таких курсів: англійська мова, математика, наука, соціальні дослідження, охорона здоров’я, музика, образотворче мистецтво, профорієнтаційні курси. У багатьох закладах функціонують відділи підтримки учнів під час навчання, моніторингу ментального стану здоров’я.

Для іноземних здобувачів освіти існують програми для підвищення рівня англійської мови, завдяки чому їм легше вчитися на основній програмі. Деякі навчальні заклади пропонують проходження практики.

Канада

Особливістю середніх шкіл Канади є те, що зарахування дитини може бути в будь-який період навчального року. Також в школах-пансіонах активно здійснюється підготовка до вступу у коледжі, залучаються консультанти, які допомагають з вибором закладу та його спрямованості.

Навчання в закладах середньої освіти Канади є порівняно дешевшим.

Серед типів шкіл-пансіонів цієї країни основними є:

школи спільного навчання; школи-пансіони для представників однієї статі; релігійні школи-пансіони.

Канадські школи-пансіони пропонують різні варіанти програм навчання для школярів різного віку:

Стандартні шкільні програми навчання, випускники якої отримують документ про повну загальну середню освіту, можуть продовжувати навчання на бакалаврській програмі чи програмі професійної підготовки в коледжі. Advanced Placement – програма для школярів старшої школи, яка має на меті ретельне вивчення кількох курсів, пов'язаних із майбутньою спеціалізацією. Участь в програмі можуть брати учні, починаючи з 10 класу. International Baccalaureate – міжнародна програма навчання, яка готує студентів до вступу на бакалаврат. Дає можливість випускникам вступити в університети в різних країнах світу. Тривалість навчання на цій програмі – 2 роки. Літні програми, які функціонують в канікулярний час, поєднують собі і навчання, і розваги. Розраховані на здобувачів освіти 8-16 років. Кожна школа розробляє процес навчання і програму розважального блоку.

Швейцарія

У Швейцарії є можливість здобути освіту в 4 видах навчальних закладів:

Державні школи (для іноземців, які прагнуть залишитися в країні на тривалий термін); Приватні школи (є популярними серед іноземних учнів, дають можливість обрати швейцарську навчальну програму, національну (британську, американську та ін.) або International Baccalaureate. Двомовні школи (є можливість вчитися на національних та міжнародних навчальних програмах). Міжнародні школи (варіант для дітей старшого шкільного віку; це полікультурні школи, мають особливі вимоги для вступу).

У Швейцарії є можливість обрати навчальні програми для здобуття освітнього рівня:

International Baccalaureate для учнів 16-19 років, які планують здобувати вищу освіту. Вона не має географічних обмежень, у ній беруть участь 140 країн світу. Її метою є не лише набуття академічних знань, а й розвиток м'яких навичок, покращення рівня іноземної мови. Складається з 4 основних академічних блоків: точні, природничі, гуманітарні науки, мови. Advanced Placement орієнтована на старшокласників, які мають на меті продовжувати навчання у вищому освітньому закладі США чи Канади. Вступ можливий після 10 класу, освітній процес спрямований на детальніше вивчення предметів майбутньої спеціалізації. IGCSE для учнів14-16 років. Школярі навчаються за цією програмою в 9 і 10 класах, а в 11 і 12 класах продовжують навчання на програмі A Level або International Baccalaureate. Передбачає вивчення від 5 до 14 курсів, відповідних до інтересів учня. A Level для учнів віком 16-18 років, затверджена британською системою освіти. Містить 45 курсів, з яких можна обрати до 5, орієнтуючись на свою майбутню спеціалізацію в університеті. По завершенню навчання учні можуть вступити на бакалаврську програму в Великобританії. Програма Foundation Year є підготовчою, орієнтована на учнів від 12 років, які планують вчитися на раніше зазначених програмах. Багато уваги тут приділяється вивченню іноземних мов. Ця програма також пропонує великий вибір курсів для вивчення: математика, науки, гуманітарні науки, міжнародні перспективи і мистецтво. American High School Diploma, орієнтована на студентів, які планують здобувати вищу освіту в США, Канаді, Латинській Америці чи Швейцарії. Літні програми, орієнтовані на учнів, які хочуть провести канікули весело і пізнавально, вивчаючи іноземну мову, та тих, які готуються до вступу в швейцарські навчальні заклади.

 

Що потрібно враховувати, обираючи країну та заклад для здобуття середнього рівня освіти?

Визначіться, що ви хочете отримати від цього навчання: подальше продовження освіти за кордоном чи повернення в свою країну; Враховуйте мову навчання та наявність у дитини документа, що підтверджує рівень оволодіння нею; Ознайомтесь із рівнем життя в країні; Перегляньте цінову політику закладу, послуги, які вона охоплює; Дізнайтеся про рівень престижності закладу; Підготуйте належні документи (сертифікати, грамоти, довідки – усе визначає навчальний заклад).

Варто також пам’ятати, що підготовка до вступу в різні види закладів середньої освіти має починатися заздалегідь. Цього року західні коледжі і університети готові надавати рекордні стипендії для українських абітурієнтів, а ми готові допомогти вашим дітям їх отримати.

Ліцей Educator та міжнародна агенція ICEA підготували та забезпечили вступ до західних коледжів та університетів понад 2500 українських школярів за останні 5 років.

Ми гарантуємо результат і допоможемо пройти всі етапи вступу під ключ:

Підбір університету за обраною країною, спеціальністю, бюджетом. Якісну підготовку до міжнародних іспитів; Допомогу з подачею документів; Комплексну підтримка для отримання візи.

Вступні кампанії наразі в активній фазі, конкурс через наплив українських дітей збільшується щодня і вільних місць вже залишилося лише 30%.

Посилання на реєстрацію: https://forms.gle/Bcb4jDyh8d6Zd4S78

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном: +380 73 321 1291

Фото  Max FischerPexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: