Osvitanova.com.ua

Активний відпочинок на свіжому повітрі — гарна запорука здоров’я для кожної дитини. І, також, відмінна альтернатива гаджетів. У процесі гри діти вчаться спілкуватися та взаємодіяти зі своїми  однолітками, приймати рішення, доводити розпочату справу до кінця та мислити логічно. В наведені нижче ігри можна грати в таборі, у дворі, в парку, на дитячому майданчику та на дачі.

1. «Тихіше їдеш – далі будеш»

Позначаються лінії старту і фінішу. Відстань між лініями може бути різною: від 10 до 50 метрів, в залежності від розмірів майданчика. Всі учасники стають на старті, а ведучий – спиною до них на лінії фінішу. Ведучий повільно говорить: «Тихіше їдеш, далі будеш, стоп!». За час, поки він говорить, учасники намагаються добігти до нього. Але після слова «стоп» всі завмирають і не ворушаться.

Якщо хтось ворухнувся – той вибуває, або вирушає назад на старт – як домовитесь. Ведучий знову розвертається спиною і вимовляє цю фразу. Завдання учасників добігти до фінішу, поки ведучий не сказав «стоп» і доторкнутися до нього. Перемагає той, хто швидше всіх перетне лінію, за якою стоїть ведучий, і доторкнеться до нього. Цей гравець і стає новим ведучим.

2. «Козаки-розбійники»

Усі гравці діляться на дві команди. Розбійникам треба буде тікати, а козакам – їх наздоганяти. Зону гри потрібно заздалегідь обговорити й окреслити межі її території.

Розбійники тікають ховатися, а козаки чекають якийсь домовлений час, і відправляються на пошуки. Тікаючи та ховаючись, розбійники повинні крейдою ставити стрілки-підказки – напрямок, в якому вони біжать. Козаки повинні знайти всіх розбійників і вивідати у них секретне слово (пароль).

3. «Море хвилюється раз…»

Ведучий закриває очі й повільно вимовляє: «Море хвилюється раз, море хвилюється два, море хвилюється три, морська фігура на місці замри!». Поки він це говорить, всі гравці рухаються, немов морські хвилі. А на слові «замри» завмирають, зображуючи будь-якого морського жителя або якусь рослину.

Ведучий відкриває очі й підходить до кожного по черзі. Той, до кого ведучий підходить і до кого торкається, «оживає» і зображує свою морську фігуру. Ведучий має вгадати всі фігури. Той, чию постать не змогли вгадати, сам стає ведучим. Щоб урізноманітнити цю гру, можна не зупинятися на морських фігурах, а кожен раз міняти тему, зображуючи, наприклад, квіти, рослини, тварин, професії, кухонне приладдя і т. п.

4. «Хижаки й травоїдні»

Серед гравців вибирається один хижак. Всі решта – травоїдні. Хижак креслить великий круг (діаметром близько 2 м). Йому потрібно зловити якомога більше травоїдних, і відправити їх у своє лігво — в коло.

Вийти з кола полонені можуть тільки в тому випадку, якщо хтось з травоїдних, що гуляють на волі, доторкнеться рукою до витягнутої руки спійманого. Завдання хижака не тільки ловити нових травоїдних, але й не дозволяти «вільним» звільняти вже схоплених. Гра закінчується, коли у колі виявляться всі травоїдні, або всі будуть на свободі.

5. «Каблучка»

Вибирається ведучий, всі сідають навпроти нього. У якості «каблучки» потрібно знайти дрібний предмет: ґудзик, камінчик, каблучку і т. п.  Гравці складають долоньки «човником». «Каблучка» ховається в «човнику» ведучого і він проводить руками по злегка відкритим «човникам» гравців, непомітно підкидаючи колечко одному з них.

Головне, робити все дуже акуратно, щоб ніхто з присутніх не здогадався, в який саме момент «колечко» з рук ведучого перекочувало в долоньки щасливця-гравця. Той, у кого виявилося колечко, теж повинен зберігати інтригу…

Після того, як всі гравці пройдуть процедуру, ведучий вимовляє: «Каблучка-каблучка, вийди на ґаночок». В цей момент той, у кого дійсно виявилася «каблучка», повинен швидко вибігти вперед, щоб інші не встигли його зловити. Якщо у нього вийшло, він стає новим ведучим.

{{read_more|Читайте також| 5575, 5579}}

6. «Світлофор»

З гравців вибирається ведучий — «світлофор». Цю гру зручно грати на дорозі, на якій не їздять машини. Або потрібно накреслити дві лінії, на відстані 6-10 м одна від іншої.

Гравці стають за однією лінією, а «світлофор» — посеред дороги, спиною до інших. «Світлофор» називає будь-який колір і повертається обличчям до решти. Діти повинні знайти на собі (на взутті, одязі, головних уборах) названий колір. Якщо знайшли, то, тримаючись за нього рукою, можна спокійно переходити дорогу.

Якщо такого кольору на собі не знайшлося, доведеться швидко перебігти на інший бік, щоб «світлофор» не доторкнувся до «порушника». Той, кого зловили, сам стає «світлофором».

7. «Музичний світлофор»

Це один з варіантів попередньої гри, тільки різниця в тому, що «світлофор» називає не колір, а будь-яку букву. Гравці повинні згадати і наспівати рядки з пісні, які починаються на названу букву.

8. «Ви поїдете на бал?»

В цю гру грають двоє. Один запитує: «Так» і «ні» не кажіть, чорно-біло не беріть. Ви поїдете на бал?». Другий відповідає, не вимовляючи «так» і «ні», не вибираючи чорний і білий колір. А запитання йому ставлять будь-які – про сукню, про те, на чому поїде на бал, як і з ким буде танцювати і т. д. Питання ставляться будь-які, а відповідальний повинен уважно стежити за своєю мовою.

9. «Хованки»

Вибирається ведучий, обговорюється місце, де гравці зможуть «застукатися». Ведучий відвертається, закриває очі й рахує до 20. Інші діти ховаються. Дорахувавши, ведучий відправляється на пошуки. Якщо когось знайшов, біжить до умовного місця і «застукує» його: «Стукіт-грюкіт за…» (називає ім’я).

Той, кого знайшли, може спробувати обігнати воду і «застукатися» сам за себе. У такому разі спійманим він не вважається. Гра закінчується, коли всі застукані. Новим ведучим стає той, кого «застукали» найпершим.

10. «Мама, розплутай нитки!»

На початку гравці вибирають ведучого («Маму»). Ведучий відвертається або відходить трохи далі, а гравці беруться за руки, утворюючи ланцюжок у вигляді кола. Далі вони починають заплутувати цей ланцюжок.

Гравці можуть перелазити через зчеплені руки, не відпускаючи руки сусіда. Як усе готово, гравці кличуть ведучого: «Мама, розплутай нитки!». Ведучий повертається і починає пересувати гравців, розплутуючи ланцюжок. При цьому головна умова зостається та ж сама: руки розривати не можна! Якщо ведучий зміг розплутати гравців, відновивши коло і не розірвавши рук — він перемагає. Якщо він розплутати не зміг або ланцюжок розірвав — перемагають гравці.

11. «Мокра курка»

Вибирається ведучий («мокра курка»), йому зав’язують очі, розкручують і розбігаються. Гравці ховаються на різні височини: турніки, сходи. Ведучий намагається піймати кого-небудь з гравців і на дотик впізнати його. Гравці можуть лазити по драбині, а ведучому забиратися наверх заборонено. Він може зловити гравця за ногу і пізнати його.

Гравці можуть перебігати по землі, намагаючись не попастися ведучому. Але тікати далі, ніж на метр від височини — не можна.

Протягом гри ведучий може скористатися фразами:
• «Стоп, земля!». Тоді всі гравці, що опинилися в цей час на землі, повинні завмерти на п’ять секунд. У ведучого є час знайти їх.
• «Стоп, місяць!». На п’ять секунд завмирають гравці, які знаходяться на сходах.

Спійманий і пізнаний гравець називається «мокрою куркою» і стає ведучим.

{{read_more|Читайте також| 5561, 5342}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: