Osvitanova.com.ua

Якщо вас лякає ідея опанувати щось з нуля чи ви вважаєте, що вам уже пізно вчитися нового, ви такі не одні. Але стати в чомусь початківцем – справді хороша ідея. Чому – розповіла HappyMonday Катерина Малько, завідувачка редакції у видавництві «Лабораторія», яка прочитала книжку «Початківці. Чому вчитися нового ніколи не пізно».

Автор книжки Том Вандербільт тривалий час спостерігав за тим, як навчається його семирічна донька, і вирішив не лишатися осторонь. Шахи, спів, жонглювання, серфінг, малювання – він склав список усього, чого хотів би навчитися, і з дитячою допитливістю взявся опановувати нові навички у віці за 50 років. У книжці Вандербільт розповідає не лише про свій шлях початківця, набиті ґулі та здобутий досвід, а й про науково доведені факти на користь lifelong learning (навчання протягом усього життя).

 

Ця книжка справила на мене приголомшливий ефект. На момент її прочитання в мене не було жодного хобі, окрім хіба читання книжок. З роботи я йшла додому, а на вихідних відновлювала сили після виснажливого тижня. Мати ще якісь захоплення на додаток до улюбленої роботи не спадало мені на думку. Для цього був потрібен додатковий ресурс, якого не завжди вистачало. Та й навіщо?

Але прочитавши книжку «Початківці», я дещо зрозуміла: неможливо розвиватися професійно без набуття нових навичок в інших галузях. Чому? Ось вам 6 причин для того, щоб почати вивчати щось із нуля.

1. Вас не турбуватиме синдром самозванця

Почавши вивчати щось нове для себе, ви вільні від очікувань і тягаря минулого. У дзен-буддизмі цей стан називають розумом початківця – коли ваш розум відкритий і готовий до будь-чого. 

Справжнісінький розум початківця мають діти: вони часто ставлять такі запитання, яких не ставлять дорослі, бо не так сильно бояться помилитися чи здатися дурними. Як і дітям, новачкам нічого боятися, адже від них не очікують багато. Але саме на цьому етапі крива вашого розвитку може стрибнути різко вгору — коли величезне поле можливостей множиться на ваше сильне бажання. 

Розум початківця бачить багато можливостей. Розум майстра — мало. Сюнрю Судзукі

2. Це допомагає стати найкращим у своїй галузі

Цікаво, що лауреати Нобелівської премії у порівнянні з іншими науковцями принаймні у 22 рази частіше виступають як актори, танцюристи, фокусники чи виконавці в іншому жанрі на аматорському рівні. Нові заняття дають їм змогу знову мислити без категоричності й упереджень, що стимулює їх вийти за рамки галузі чи свої власні. А ще вони просто можуть повеселитися, не переймаючись власною недосконалістю.

Що більше в нас бажання бути відважними початківцями, то краще. За словами Раві Кумара, президента IT-гіганта Infosys, нам потрібно «навчитися вчитися, навчитися відучуватися і навчитися переучуватися».

Пригадую, як я вперше стикнулася в роботі з HTML-кодом. Тоді це здалося мені чимось неможливим для розуміння, бо я вважала себе закоренілим гуманітарієм. Але після книжки Вандербільта я кинула собі виклик і почала самостійно опановувати вебверстку. Не для роботи, а просто тому, що мені цікаво. Зараз я вже можу самостійно зверстати нескладну вебсторінку, і часом мені вдається використати ці знання й у своїй роботі.

3. Ви «прокачуєте» власний мозок

Доведено, що засвоєння чогось нового й складного (особливо в групі) йде на користь нашому мозку. А опанування кількох навичок одночасно може посилити цей ефект і принести ще більше користі. 

Крім того, вивчення нового має додану цінність, що не обмежується самою навичкою. Дослідження за участі маленьких дітей, які відвідували уроки плавання, показало, що вони краще виконували й інші тести на фізичну підготовку, наприклад, на координацію рухів, ніж діти, які не вчилися плавати. Крім того, плавці-початківці краще впоралися з тестами з читання й математичної аргументації – навіть з урахуванням таких чинників, як соціально-економічний статус.

Особисто я дуже шкодую, що не любила математику в школі й ніколи не заглиблювалася в цю науку. Зараз я займаюся на курсі з фінансів для нефінансових спеціалістів – і знання математики тут вкрай важливі. Крім того, хороша математична база розвиває аналітичне й системне мислення. Тому в найближчих планах у мене – відновлення та розширення знань з математики за шкільними підручниками.

4. Це дарує нові знайомства та… подовжує вам життя

У своєму прагненні навчитися нового ви знайомитеся з новими людьми, причому з кимось із них ви навіть можете стати друзями, адже зростаєте разом без страху видатись одне одному дурними. У психології це називається «відкритість досвіду». Ця риса – разом з екстраверсією, доброчесністю, невротизмом і доброзичливістю – належить до так званої Великої п’ятірки рис, які нас характеризують. 

Відкритість досвіду також безпосередньо впливає на тривалість нашого життя. За теорією психологів, вона вимагає від нас когнітивної та поведінкової гнучкості, яка допомагає протистояти багатьом викликам старшого віку.

Для себе я обрала заняття в клубі ораторської майстерності Toastmasters. Це чудова нагода не лише прокачатись як промовець, а й познайомитися з цікавими людьми з абсолютно різних сфер – програмістами, підприємцями, проджект-менеджерами, ведучими заходів, викладачами, видавцями тощо. Виявилося, що розвиватися у спільноті однодумців дійсно набагато приємніше і простіше. І робити це точно ніколи не пізно: приміром, середній вік учасників мого клубу — 40+ років. 

5. Ви «заряджаєтесь» для роботи

Навіть від улюбленої роботи можна вигоріти. Вандербільт пише, що часом, захопившись робочими справами й розповідаючи всім: «Я горю цією роботою», ми забуваємо про «підзарядку». 

Хобі — це саме той запобіжник, який не дозволяє нам занадто глибоко занурюватись у робочу рутину й допомагає швидше відновити сили після важкого дня чи тижня. Я помітила це на собі: кілька нових хобі зробили моє життя більш наповненим, а вільний час — більш усвідомленим і змістовним. До прикладу, мої нові захоплення «відняли» в мене час на скролення соцмереж чи перегляд серіалів. 

6. Це розширює ваш горизонт знань

Хай як банально це звучить, але розумітися та цікавитися багатьма темами — важливо. І не тільки для особистісного розвитку, але й для професійного теж. 

Наприклад, мої знання HTML допомагають мені у роботі, а програмування загалом — систематизує мислення. Заняття ораторською майстерністю допомагають у спілкуванні та в умінні висловлюватись. А курси фінансів точно стануть у пригоді в майбутньому.

До того ж нові види діяльності підсилюють інтерес до життя і гарантують блиск в очах, коли відкриваєте для себе щось захопливе. Думаю, цим запалом вам обов’язково захочеться поділитися з іншими. І тоді, можливо, ви теж надихнете когось стати початківцем.

{{read_more|Читайте також| 5267, 5274}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: