Osvitanova.com.ua

Олександр Триліс, заслужений вчитель України, вчитель фізики й співзасновник школи «Базис» розповів «Освіта Нова» про те, чи обов’язково демонструвати дітям, як фізика пов’язана з повсякденним життям. Ви будете здивовані відповіддю.

Наш світ просто нафарширований досягненнями фізики. Смартфон – дуже наукомісткий гаджет. Мій колега каже, що в ньому містяться всі Нобелівські премії з фізики за останні 40 років.

Чимало з нас його використовують для зв’язку з робочих чи особистих справ, або щоб зробити фото. І для цього не потрібно володіти знаннями з фізики. Тому можна навіть не знати, що в ньому є, наприклад, дослідницька лабораторія: ним можна вимірювати магнітне поле, атмосферний тиск, прискорення вільного падіння тощо.

Щодня ми користуємося багатьма електрифікованими приладами – пральні машини, електрочайники, обігрівачі тощо. На основі фізики працює транспорт – автомобілі, літаки й т. д. Але щоб зрозуміти принцип їхньої роботи або створювати робочі пристрої, треба опанувати фізику на професійному рівні. 

Іноді придумаєш щось собі таке на кшталт  – як швидше охолодити чай. Якщо ви просто поставите гарячий чай у холодильник, то він там буде охолоджуватися довше, ніж якщо ви поставите чашку у миску з холодною водою. Щоб чай ефективно охолоджувався, то треба, щоб він до чогось щільно притулився. Такі фокуси є швидше розвага, а не серйозні знання з фізики. 

От коли ви знайомитесь з новою людиною, ви ж дізнаєтесь про її уподобання, як вона проводить відпустку/канікули, як проводить вільний час тощо. Ми ж цікавимось про це не для того, щоб це якось використати пізніше. Тому фізик від народження просто цікавиться природою, як друзями. Йому це просто хочеться знати, це стає близьким для нього, йому приємно впізнавати: «О, це я знаю! Це ми вчили недавно! Веселка – це заломлення світла через яке утворюються кольори. Я це розумію». 

Корисність теж є. У нас технологічна цивілізація, ми бачимо навколо багато всякого. Але це роблять професіонали, а не школярі.  Діти не можуть, наприклад, самі налаштувати електромережу будинку, за це й не варто братися, коли ви не маєте професійного рівня.

{{read_more|Читайте також| 5161, 4382}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: