Osvitanova.com.ua

JTA склав добірку науково-популярних каналів, над якими працюють люди з відмінною репутацією в галузі. Вони посилаються на визнані світові дослідження, лінки на які завжди присутні в текстах і описах, що дає можливість перевірити самостійно висновки популяризаторів. Звісно, це не повний список, у ньому переважно біологічні й трохи медичних популяризаторів. Проте, з цього списку можна почати, щоби надалі заглиблюватися у природничі теми. 

Один з піонерів україномовного природничого науково-популярного жанру в соцмережах після 2010-х є канал Довколоботаніка. Він є у фейсбуці, інстаграмі та телеграмі. Веде його Олексій Коваленко – ботанік, науковий співробітник Національного науково-природничого музею України. На каналі – переважно довколаботанічна інформація, проте Олексій висвітлює й інші теми, загалом дотичні до природничих наук. Канал дотепний, цікавий, точно розширить ваш світогляд.
  Дарка Озерна. Біологиня, раніше – дописувачка про здоров’я людини в команді Уляни Супрун. Нині працює на Українському радіо, де веде програми «ФізКультура», «Еврика». У Телеграмі веде канал «МОЗ попереджає, Озерна запобігає». Пояснює інформацію про медицину, що стосується кожної людини, яка хоче бути здоровою й обізнаною. 
  Ольга Маслова. Біологиня, вивчала стовбурові клітини, зараз популяризує науки про циркадні ритми. Веде програму на Громадському «Наука як по маслу», дописує на цю тему у своїх профілях фейсбук та інстаграм. У неї ви дізнаєтеся, зокрема, про передумови ваших стосунків зі сном та бадьорістю (а залежать вони від багатьох факторів, зокрема, й від сезону). 
  Артем Албул, відомий як ютуб-влогер «Клятий раціоналіст». Обговорює у своєму влозі різноманітні теми технічно-природничого спрямування, переважно присвячує випуски фейкам, а також розповідає про наукові відкриття. 
  Ганна Кузьо – орнітологиня, тобто дослідниця пташок. Веде фейсбук, інстаграм та ТікТок, знайомить українців із птахами, вчить досліджувати їх. 
  Наталія Атамась –  орнітологиня, яка, крім історій про пташок, також робить огляд наукпоп-книжок на своїй сторінці у фейсбуці та групі «Нехудожні враження». 
  Ольга Малюта – ембріологиня, яка докладно розповідає про свою роботу в себе на фейсбук-сторінці.
  Антон Сененко – фізик, популяризатор науки, який вже став посередником між ЗМІ та науковцями, бо саме завдяки поширенню ним інформації про події або проблеми науки про них дізнаються журналісти.
  MED Goblin – медичний експерт Андрій Сем’янків, вирішив вогнем знань та напалмом неприкритого сарказму спалювати недоказову медичну інформацію, якої вистачає в медіапросторі України та суміжних держав. Він веде сторінку у фейсбуці, де дуже докладно і дотепно, з безліччю посилань на першоджерела роз’яснює актуальні медичні фейки та не лише їх. 

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: