Osvitanova.com.ua



Катерина Котвіцька, менеджерка проєкту MEGOGO Audio, розповідає про можливості використання аудіосеріалів на уроках вчителями та вдома батьками на прикладі «У міста є я».

Система освіти продовжує невпинно приймати виклики часу. Вчителі шукають нові форми та способи подачі інформації, учні вчаться самоконтролю та більшої відповідальності за свої результати, а ми створюємо проєкти, покликані внести нотку новаторства у навчальний процес. Нещодавно на медіасервісі MEGOGO з’явився перший дитячий подкаст власного виробництва «У міста є я». Він не лише орієнтований на дитячу аудиторію, а й створений за участі дітей. У подкасті взяли участь 16 школярів від 6 до 11 років. 

Подкаст створено за мотивами однойменної книжки телеведучої та громадської діячки Ірини Озимок. Його можна використовувати як для розваги, так і для навчання та рекомендовано до прослуховування дітьми разом із батьками або учителями. Сьогодні ми хочемо детальніше розповісти, як саме можна інтегрувати аудіоформат у навчальний процес. 

Використання аудіо на уроках у школі не є чимось новим. Цю практику давно успішно застосовують вчителі іноземних мов. Прослуховування фрагментів та аудіювання як форма контролю вже існує у нашій системі освіти. Та насправді можливості аудіо значно ширші: воно не лише тренує навичку активного слухання, а й може допомогти розібратися у широкому спектрі тем. 

«У міста є я» — це 7 епізодів, у яких діти разом із ведучою подкасту Іриною Озимок відповідають на запитання, пов'язані з життям міста та його мешканців.
Теми епізодів:

Що таке місто Комунальні служби Міське врядування Міський бюджет Транспорт Сміття Безпека

Саме ці теми будуть корисні учням початкових класів. Окрім розмов ведучої з дітьми, авторка подкасту вдало інтегрує навчальний матеріал з цікавими фактами та завдяки порівнянням допомагає розвивати уяву слухачів.

Слухаючи подкаст під час уроків, школярі зможуть разом знайти відповіді на важливі запитання:  

хто такий мер і що входить в його обов'язки, як вода з'являється в крані та як сміттєзвалища впливають на місто.

Може здатися, що у 7-річному віці не обов'язково знати, що таке ОСББ та розуміти, як формується міський бюджет. Але саме такі теми допоможуть сформувати глобальну ідею, що дитина — це активний громадянин, який здатен змінити своє місто, а згодом — й увесь світ.

Якщо за програмою потрібно обговорити проблеми екології на уроках «Я досліджую світ», то можна обрати для прослуховування епізод «Сміття». З подкасту діти дізнаються, що відсортоване сміття можна переробити на корисні речі; що у Фастові є завод, де поліетилен, з якого роблять пакети, переробляють на нові пакети для сміття. А в Копенгагені є завод, який перетворює сміття на енергію і таким чином обігрівають аж 140 тисяч будівель у місті. Також діти почують досвід своїх однолітків і дізнаються їхні думки з приводу того, чому важливо сортувати сміття.

Перед прослуховуванням подкасту можна обговорити з учнями, що вони найчастіше викидають у смітник, чи сортують вдома сміття, чи бачили у місті спеціальні місця з баками для сортування, навіщо взагалі сортувати тощо. А після прослуховування — дізнатися, що нового вони почули, що було для них цікавим, з думкою яких героїв подкасту вони погоджуються, а з думкою яких — ні.

Після прослуховування епізоду можна генерувати разом з дітьми ідеї повторного використання того, що не піддається переробленню (пластикові та скляні пляшки, батарейки, CD-диски…). А якщо завчасно попросити дітей принести на урок пластикові пляшки, то можна разом у класі виготовити з них горщики для вазонів чи годівничку для птахів. Споглядаючи такий декор в класі, вдома чи на подвір’ї школи, дітки будуть ще раз згадувати урок та його тему.

Фантазувати навколо теми можна і далі. Наприклад, після прослуховування епізоду викладач може запропонувати учням викласти письмово те, що їм найбільше запам'яталося (створити скрипт). Ще одна ідея — запропонувати школярам в якості домашнього завдання прослухати подкаст самостійно вдома у власному темпі й в зручний час, а в класі обговорити почуте та доповнити знання.

Прослухати подкаст безкоштовно можна у мобільному додатку MEGOGO в розділі «Аудіо» на смартфонах чи планшетах на базі iOS та Android, а також в автомобілях з аудіосистемами Android Auto та Apple CarPlay.

{{read_more|Читайте також| 4827, 4712}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: