Osvitanova.com.ua

Найулюбленіше заняття дітей дошкільного віку на вулиці – це ігри в пісочниці. А як створити щось на кшталт вуличної пісочниці вдома? Два шведських інженери у 1991 році придумали речовину для ігор вдома, яка дещо відрізнялась від звичайного піску, і була при тому безпечною. Назвали вони свій винахід кінетичним піском, оскільки він дещо відрізнявся від звичайного. 

Кінетичний пісок на 98%  складається зі звичайного кварцевого піску, а решта 2% – нешкідливий силіконовий полімер, який застосовується в якості харчової добавки. Через високий вміст кварцу, кінетичний пісок має пісочний колір (виробники пропонують також кольоровий) і пористу в’язку консистенцію, відмінну від натурального піску. Така консистенція дозволяє формувати з нього різноманітні фігури.

Кінетичний пісок — це чудовий гіпоалергенний матеріал для розвитку творчих здібностей малюків. Основні його переваги в тому, що він не засихає, не потребує особливих умов для зберігання, в ньому не розвиваються бактерії, його легко збирати тощо. Під наглядом дорослого дитина може грати з піском з півтора року.

Тому ми вирішили вам запропонувати ідеї для розвивальних ігор з ним, завдяки яким в дитини розвиватиметься тактильна чутливість, мовлення, дрібна моторика, творчість, відбуватиметься гармонізація емоційного стану, адже такі ігри мають терапевтичний ефект. Крім того, через заняття з піском можна вивчати тварин, кольори, літери, цифри, елементарні математичні категорії «більше-менше–дорівнює» тощо. 
 

1. Зроби фігурку.
Кінетичний пісок дуже добре тримає форму. Тому звичайна гра «в пасочки» чи не найпопулярніша серед всіх можливих.

2. Намалюй/зліпи сонечко.
На поверхні піску паличкою можна намалювати щось окреме чи навіть цілу картину. Наприклад, поговорити про погоду, зліпити чи намалювати сонечко або хмаринку і краплі дощу. Проговорити пори року і які погодні явища характерні для весни, літа, осені  та зими.

3. Один, два, три...

Хто зліпив декілька пасочок/фігурок має право дізнатися, скільки ж він зліпив їх. В такий спосіб ви допоможете дитині засвоїти рахунок. 

4. Більше-менше

Дитина збудувала дві вежі? А яка з них більша? А яка менша? Чи однакові? Я як ми це бачимо? Нумо поміряймо. 

5. Довший-коротший

Так само засвоюємо поняття довжини. Побудували щось різної довжини, чи взяли цеглинки Лего, чи намалювали відрізки різної довжини. Хай дитина порівняє. 

6. Геометричні фігури

Дорослий ліпить фігуру, наприклад, кулю. Пропонує дитині зліпити таку ж. Потім можна разом подумати, які предмети, що нас оточують, схожі на кулю. Можна підготувати картинки, якщо дитині ще складно. Повторюємо те ж саме і з іншими геометричними фігурами.

7. Геометричні форми.

Покажіть на картинках різні геометричні форми – круг, квадрат, трикутник, прямокутник. А далі на піску намалюйте будиночок з геометричних форм. Запропонуйте дитині порахувати, скільки яких форм ви намалювали, порівняти, який круг найменший і т. д.

8. Літери

Вивчаючи літеру, її можна намалювати на піску, а потім зліпити, а потім ще зліпити щось, що починається на цю букву.

9. Ніж

За допомогою кінетичного піску можна навчити дитину користуватися ножем. Зліпили пасочку/тортик? Запропонуйте тепер розрізати іграшковим ножем (або візьміть столовий, тільки не лишайте без нагляду) на декілька частин. Чи вистачить частування всім родичам/улюбленим іграшкам малюка ?
 
10. Мій світ
За допомогою кінетичного піску можна обладнати сенсорну коробку з улюбленими речами малюка, з якими він там буде вибудовувати свій світ. Це можуть бути знайдені на вулиці камінці, палички, каштани, чи привезені з моря мушлі, а також невеличкі іграшки – машинки, цеглинки Лего, тваринки, фігурки людей тощо. 
 

11. Знайди скарб

Дітям дуже подобається порпатися в піску, але їм буде ще цікавіше, якщо вони там щось шукатимуть. Дитина відвертається, ви ховаєте щось. Далі дитина повертається і відшукує заховане. Це може бути щось, що вона ще не знає, як називається. Як знайде, хай спробує описати за формою, кольором тощо. Тоді у вас ще й розвиток мовлення відбудеться.

12. Чиї ці сліди

Розрівняйте пісок. Якоюсь іграшкою, що лежать поряд, зробіть відбитки. Хай дитина відгадає, якою саме.

13. Кухня

Кінетичний пісок ідеально підходить для рольових ігор в кухню. Поставте каструльку в середину й уявіть, ніби ви разом готуєте борщ чи суп. Розкажіть про інгредієнти. Дитина хай складає, потім розливає по тарілочках і пригощає гостей (іграшки).

14. Трек

Розрівняйте пісок. Виделкою намалюйте дорогу, по якій малюк буде їхати машинкою.

15. Я – археолог

Розкажіть дитині, хто такий археолог, і в чому суть його роботи. Розкажіть, що в його пісочниці якраз є робота для археолога — відкопати динозавра. Закопайте перед цим іграшку в пісок і запропонуйте для розкопок пензлик.

{{read_more|Читайте також| 4607, 4860}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: