Osvitanova.com.ua



Французька мова вважається однією з найгарніших у світі й належить до п'ятірки найпоширеніших. Як і англійською мовою, французькою спілкуються на всіх п'яти континентах. Щоправда, через складні граматику та правопис багатьом шанувальникам французької важко вчити її самостійно. Освіта24 поділився порадами, як самотужки опанувати цю мову з нуля. 

Як учити французьку мову: поради

Почніть зі звуків

Французький алфавіт майже такий, як і англійський, за винятком використання діакритичних (надрядкових) знаків та лігатур (букв, утворених шляхом поєднання графем). Адже в англійській мові немає звуків, які позначаються такими літерами.

Отже, узявшись штурмувати французьку самотужки, зважайте на звуки, а не на літери.

У французькій мові 23 приголосних звуки й 16 голосних. Щоб навчитися правильно їх вимовляти, є сенс узяти приватний урок у викладача – носія мови. Він завважить усі ваші помилки й дасть вам слушні поради, як зробити навчання максимально ефективним.

Вивчіть головні правила вимови

Французька вимова може спантеличити новачка. У ній (утім, як і в англійській) одна літера позначає кілька звуків.

Правила французької вимови:

У французькій мові всі голосні в слові вимовляються (тоді як в англійській певні букви «ковтаються»). У французькій – сталий наголос: він завжди падає на останній склад (на відміну від англійської, де наголос може падати на будь-який склад). Кінцеві приголосні зазвичай не вимовляються (за винятком «c», «f» і «l»). Також у французькій мові є носові звуки. Вони позначаються буквосполуками з голосної + «n» або «m» , де голосна вимовляється в ніс, а «n» або «m» узагалі не вимовляються, просто передаючи назальність звуків. Деякі звуки позначаються комбінаціями кількох букв.

Вивчіть основні слова та фрази

Найкращий спосіб опановувати французьку мову – крок за кроком. Розпочніть із числівників та основних фраз.

Привітання та інші найуживаніші фрази:

Фраза французькою

Спрощена транскрипція кирилицею

Переклад

Bon jour!

Бон жур!

Доброго дня!/Здрастуйте!

Bon soir!

Бон суар!

Добрий вечір!

Au revoir!

О ревуар!

До побачення!

S'il vous plaît

Сіль ву плє

Будь ласка

Merci

Мерсі

Дякую

Pardon / excusez-moi

Пардон/екскюзе-муа

Перепрошую/вибачте

Est-ce que vous parlez anglais?

Есь-к’ю ву парле енглез?

Ви говорите англійською?

Comment allez-vous?

Комант алле-ву?

Як ся маєте?

Comment vous appelez-vous?

Коман вуз апеле-ву?

Як вас звуть?

Quelle heure est-il?

Кель ор ат-іль?

Котра година?

Où est-ce que je peux trouver <...>?

У ес-к’ю ж пьо труве <...>?

Де я можу знайти <...>?

Також зверніть увагу на французькі числівники. Вони знадобляться вам для покупок, обміну грошей та під час подорожування Францією.

Цифри у французькій мові:

zero – нуль un, une – один deux – два trois – три quatre – чотири cinq – п'ять six – шість sept – сім huit – вісім neuf – дев'ять dix – десять cent – сто cent un or cent-un – сто один mille – тисяча premier, première – перший deuxieme or second, seconde – другий, секунда troisieme – третій quatrieme – четвертий cinquieme – п'ятий

Опануйте основи граматики

Щоб зрозуміло висловлюватися, треба правильно будувати речення. Французька граматика – непроста. Проте шлях подолає той, хто йде. Отже, розпочніть знову ж таки з основних правил:

Рід іменників: він може бути чоловічим або жіночим. Артиклі: у французькій мові є артикль la для іменників жіночого роду й le – для чоловічого. Існують також невизначені артиклі un та une для іменників відповідно чоловічого та жіночого роду. Дієвідмінювання: дієслова у французькій мові змінюються залежно від статі та числа підмета. Існують як загальні правила дієвідмінювання, так і винятки (для неправильних дієслів). Час дієслів: у французькій мові активно використовуються 11 часів.

Два теперішніх часи:

present – звичайний теперішній; present progressif – теперішній тривалий.

Шість минулих часів:

passe simple – минулий завершений; imparfait – минулий незавершений; passe compose – складний минулий; plus-que-parfait – передминуле (вживається для вираження минулого дії, що сталося раніше іншої минулої дії); passe anterieur – закінчений минулий, що передує іншому минулому; passe immediat – найближчий минулий.

Три майбутніх:

futur simple – простий майбутній. futur anterieur – складний майбутній. futur immediat (futur proche) – найближчий майбутній.

Оточіть себе французькою мовою

Впустіть у своє життя якнайбільше французької мови.

Книжки

Розпочніть із невеличких за обсягом творів («Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері, «Мій батько – прибиральниця» Сафії Аззеддін, «Малюк Ніколя» Рене Ґосінні).

Аудіо

До ваших послуг – безліч аудіоресурсів (як-от, приміром, Bien Dire). Слухати подкасти французькою можна будь-де: на роботі, у спортзалі, під час обіду.

Фільми

Новачкам експерти рекомендують переглядати фільми з французькими субтитрами. Частіше робіть паузи й не соромтеся вголос повторювати фрази за героями.

Запам'ятайте: найкращий спосіб вивчити французьку – регулярно розмовляючи нею. Говоріть французькою, коли й де лише можете, – і поступово ваші мовні навички вдосконаляться.

{{read_more|Читайте також| 4019, 4733}}

Ресурси на допомогу тим, хто вивчає французьку

Додаток Mondly

Програма аналізує ваші успіхи й добирає для вас відповідний матеріал. Для кожного користувача встановлюється індивідуальний алгоритм навчання – залежно від рівня знань та активності. Граматика, вимова, лексика – тут є все, але не всі функції безплатні.

Додаток FunEasyLearn

Мета цього ігрового додатка – допомагати користувачеві в розважальній формі засвоювати лексику, пропонуючи йому цікаві та складні завдання: обрати правильний переклад, з’єднати слова, скласти їх із літер тощо.

Правильну вимову ви опануєте завдяки звуковому супроводу французькою, а яскраві ілюстрації допоможуть швидше запам’ятати невідомі слова.

Додаток Busuu

У цьому англомовному застосунку для вивчення французької зібрано 150 тем і щонайменше 3 000 слів. Він – персоналізований, тобто пристосовується до вашого стилю навчання.

Сайт BBC

Корпорація BBC навчає багатьох мов. Зокрема, там є багато цікавинок і для охочих вивчити французьку мову. На сайті, крім навчальних відеокурсів та довідників з граматики, є кросворди, новини французькою тощо.

Сайт Ladictee

На цьому сайті матеріали можна шукати за рівнями – від найпростіших (для дітей) до складних. До речі, Ladictee – ресурс для франкомовних учнів. Тож управи, аудіо та відео допоможуть вам зануритися в автентичну атмосферу Франції.

Сайт Lexique Fle

На цьому франкомовному ресурсі лексику та вправи розподілено за темами, у супроводі солідного дидактичного матеріалу – від яскраво ілюстрованих підручників до складних таблиць і вправ.
 

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: